Wednesday, October 10, 2012

gile bersawang kan...

lama betullah aku tak update blog ni....senyap kejung beku aku sejak2 balik raya hari tu..

banyak benda sebenarnya nak cite...tapi kena cari mood..pena tul nak jumpa mood kali nih...

ok..antara yang seronok aku nak kasi tau, aku dah berjaya tutup 1 credit card aku bulan ogos hari tu....yahoooo!!!!...so skrg ni ada 1 lagi credit card yang aku nak clear kan, pastu aku nak potong terus...waakaaakaaa...syoknye...hidup tanpa kredit kad...lagi syok kalau hidup tanpa hutang kan tapi hutang rumah pun habis bayar bila pencen nanti..bertahun lagi....waaa!!!!

pastu aku pun semestinya happy dgn bonus yang nak dapt ni kan..and aku dh start berangan nak merealiasasikan impian nak buat dry kitchen aku tu...cuma masalahnye, aku nak kena cari tempat yg boleh kasi harga murah utk design yg aku nak...tang tu yang susah sikit..ha ha ha..nak cantik, nak 3G glass, nak solid surface, nak island, nak tall kabinet tapi nak MURAH...pengsanlah tokey kedai nak melayan karenah pelanggan cam ni kan..

pastu aku nak bagitau yang aku pun baru balik dari langkawi, kursus 4 hari kat sana...mak haiiii..banyaknye pinggan mangkuk, periuk kuali belanga yang aku rasa nak borong, tapi sebab luggage limit very limited, so aku beli 6pcs corning ware ajelah dgn pie plate pyrex and bekas apa tah utk letak makanan..kalau aku rajin, aku letak gamabr..tapi aku rasa kebarangkalian aku tak rajin, adalah lebih besar..so most probably memang takde gamabr...

pastu semua menda tu aku dah nyorok siap2 dalam bilik stor...suami aku tak tau, dia tau bila dia balik umah, tengok ada chocolate aje...ha ha ha..sebab apa aku nyorokkan, sebab aku baru beli set yg sama kat rantau panjang time cuti raya tu hari, dgn vision set sekali and semua tu masih dalam kotak, tak pakai pun lagi and now aku dah tambah lagi koleksi...


hari tu aku baru kena sound dengan dia...pasal aku dok bawak balik tupperware baru ke umah...dia kata.."ni beli lagi utk apa ni, kan ada dah yg hari tu"...ni kes aku beli tupperware punya mangkuk tingkat tu, dah ada 1 set tapi aku beli lagi 1 set yg bigger size...sah2 bukan benda SAMA kan, sebab walaupun SERUPA tapi size lain-lain kan..so tang mana yang sama ye...ha ha ha..

tu dia tak tau lagi tu yg aku ada 2 kotak tupperware tak bukak lagi kat dlm gobek dapur tu, aku sembunyi kat belakang barang2 dapur...and also ada 2 plastik beg besar dok dalam stor...aku bungkus dlam plastik sampah hitam tu...pengsanlah aku nak memberi reason kenapa aku dok kumpul banyak2 tu tapi tak pakai-pakai...

dulu aku pun hairan kenapa mak aku suka beli pinggan mangkuk kan...pastu now aku pun dah kena demam tu...teruk tullah..

actuallynye aku kumpul semua tu sebab aku nak gunalah..rugilah beli tak guna kan...tapi bila aku nak gunanye?..hah...bila kabinet dapur baru aku siap...nak bukak skrang ni, tak guna sebab dah tak cukup tempat nak simpan..so simpan dalam stor dulu..kabinet dah siap kan...bolehlah guna dgn gembira...

yes...aku adalah perempuan yang gembira bila dapat beli barang dapur baru hatta sekadar seketui pisau je pun....

ok chow dulu...aku nak sambung berangan kabinet baru sambil kira $$$$$ cukup ke tidak ni...

7 comments:

Pizli Mat Wazip said...

Semoga berjaya ye buat kitchen cabonet yang cantik. Nanti update :D

Queenie said...

aduii...rindunya nak baca corat coret adik sorang nih! lama betul hibernate...ingatkan dah jangkit Mokcik azwa haha..

Mary...takper kalau kita owang pompuan beli banyak2 pinggan mangku piuk kuali tu...sebab keluarga kita akan makin lama makin besar...nanti akan ada banyak kenduri kendara or functions kan...anniversary la.. b'day la..raya puasa...raya haji.. so kita mmg akan perlukan benda2 nih semua...

kalau taknak pakai pun, you buatlah car boot sale kat Nilai tu, sure akak org pertama yg serbu muahahaha...

harga mesti tinggal suku tau, sebab dah kira barang lelong.. kalau you tak setuju akak akan bocorkan semua tempat persembunyian barang2 rahsia ni dari suamimu! grr..

hahahaha...ada beRAN? hahaha..

dlm plastik sampah hitam pun ada? awas jgn sampai terbuang... terbuang kat akak takper....

Amelia said...

Hi Marie, lama hilang yo?
Kita perempuan biasa lah, suka punya beli, beli.... pastu tak pakai. Reason sayang nak pakai, takut pecah....I pun mata jahat tak boleh jalan tempat jual pinggan mangkuk, hahaha.....

Tapi sekarang dah kurang beli sebab cabinet dah penuh tak boleh sumbat lagi. Kadang2x nak cari 1 pinggan pun susah tak tau kat mana.
Bila spring cleaning, alamak bila aku beli ni...hahaha....

Tupperware lagi I tak berani nak tengok, sekarang pun sudah mahal. Dulu murah sudah beli banyak koleksi, banyak belum pakai lagi, hahaha...Nasib hubby tak bising.....

Have a nice day, regards.

marie said...

Pizli..Insyallah..pelan-pelan kayuh kumpul duit nih...he hehe

marie said...

Kak Que....tak boleh kasi k.que jumpa suami saya nih..habis nanti harta karun saya dlm stor tu di punggah keluar kan...ha ha ha..tapi now, dia pun dah pandai pakai bekas tupperware bawak bekal pi opis..up-grade sikit dari plastik pasar malam...ha ha ha..

tapi kalau k.que nak buat boot sale barang dapur...saya jadi organizer tau...saya tukang organizer mana nak masuk boot kereta saya dulu..yg lain tu baru letak atas open table ye....:)

marie said...

Mel...i tengok blog u pun dah tau, u ni mesti banyak khazanah pinggan mangkuk kan....waaalllaaaa!!! mesti kiut miut kan...and betullah, nak pakai selalu takut pecah..tau lah sorang2 pengguna dalam rumah i tu...selamat pakai melamine aje..tapi bila ada nak buat makan2 tu, susah jugak kan kalau takde proper pinggan mangkuk nak guna..sebab tu eloklah start menyimpan kan, sikit-sikit..lama-lama tak muat kabinet...ha ha ha...

takpe..janji kita beli kan...kot nanti bolehlah wariskan pada menantu..(tu pun kalau menantu aku tu 'jelita' di mata aku....kah kah kah...)..

Anonymous said...

Does this site have a page on Facebook?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...