Thursday, January 16, 2014

Makan-makan & Cheesy Ball

Saje nak share acara makan-makan akhir tahun lepas..

time besday si kembar tu..kebetulan mak ayah ada kat umah...so bawak pi makan di Windmill Station kat Kompleks Sukan KLIA (nama KLIA tapi kat Nilai sebenarnya..bukan di airport sana ye...) sejalan dengan nak ke INTI College and Nilai Cancer Institute..

tapi abah dan tok ayah tak ikut time ni sbb tok ayah mintak pesan bungkus aje..dia tak larat nak kuar rumah...







makanan tu big portion jugak lah sampai tak larat nak habiskan..

tapi desert banana split ni bolehlah pulak berebut sebab sikit kan...aku order seketui aje...sbb tgkkan pinggan masing2 masih berbaki french fries tuh...tp boleh pulak selit2 lagi masuk banana split nih..


ni sesaje beli kek akhir tahun lepas, lepas depa dpt tahu result periksa sbb dua-dua improve kedudukan dlm kelas...saje bagi depa happy...

aku dulu dpt no. 1 pun dapat hadiah pensil picit aje..tu pun ke main lah happy..sampai tidur letak pensil box tepi bantal...takut adik2 main pensil picit aku, kang rosak pulak...he he he..pensil picit je, tapi punyalah happy mcmkan dpt basikal...kalu abah aku kasi basikal, mau aku tidor kat porch kereta kan...he he he..

 ni pulak kek besday Twin pada 20.12.2013 lepas....tapi depa request tak nak tulis happy birthday...tapi suruh tulis camtu...sebab happy sangat tok mi and tok ayah duduk umah depa sampai hari besday dorang...

kekonon hari tu depa nak sambut besday kat kampung...tapi ada hal kat sini, tok mi and tok ayah kena dtg Nilai...last2 sambut kat Nilai...

semalam hari jadi Abahnya...first time aku beli kek aiskrim...tapi tak sempat potong lagi sebab abahnya balik lambat, twin dah tidor dah..ada dok dlm icebox lagi..gambar pun tak ambil lagi...

sekian cerita kek-kek yang dimakan since akhir tahun lepas..

now aku nak cite tentang cheesy ball kat KFC pulak...

aku dan Adam mmg peminat tegar cheese....aku tak perasan yg dema pakai mozarella cheese dlm tu...bila dah order baru terperasan...

mozarella cheese ni di tekak aku, sedap kalau as topping pizza or lasagna je...sebab rasa dia plain je tapi dia chewy-2 gitu kan...boleh tarik2 masa panas...

 sebabkan rasa plain sangat...maka kita pun buatlah cheesy ball kita sendiri kat umah..

aku dpt resepi dari internet aje...

simple jah...lenyekkan kentang rebus, pastu aku campur lada sulah sikit, mixed herbs sikit, tepung gandum and garam sikit...

pastu bulat2 kan and dlam tu aku bubuh cheddar cheese...seeloknya pakai block cheddar cheese tu so bolehlah korang potong dadu kan..tapi kat tesco hari tu takde pulak yg block, so aku beli cheese slice tu je..bolehlah janji cheddar..

pastu golek kan dlm bread crumb...aku pakai japanese bread crumb tp lupa ambik gambar pulak..

lepas dah salut breadcrumb tu...golek pulak dlm telur...pastu golek balik dlm breadcrumd...

double coating ni lagi sedap...ranggup jah nanti luar ye...


gambar telur boleh pulak aku ambik kan..

 cheese slice tu aku potong petak2 cam ni..satu ball aku bubuh 2 petak..

kentang dah lenyek dgn tepung aje aku ambil gambar...yg dah bulat2 tak ambil pulak...(apa ke blur aku ni kan...)

gambar lepas goreng lagilah takde...sebab dah sedap sangat makan dgn cheese mencair gitu...tak ingat kamera dah...

dah lah aku buat tu time musim hujan....sedapnye...

lps ni nak buat lagi lah...simpan stok...

Monday, January 13, 2014

Project weekend

Lama sangat dah tak update blog ni...since bercuti panjang akhir tahun lepas, dgn mak ayah ada di rumah...memang susahlah nak melekat kat komputer...

pastu since last week streamyx kat umah tak jalan...dgn ipad yg dok "hang" je memanjang...semua nak kena pi baiki kot...and since aku malas lagi nak buat apa2 panggilan ke TM or menghantar ipad utk servis ke apa ke...so aku duduk ajelah diam2 melayan mesin jait aku..

tu pun start balik menjahit smlm aje...

and aku pun tak sempat nak tulis panjang...saje nak share hasil jahitan aku baru-baru ni...

as for now, aku rasa menjahit ni lah yg betul2 jadi therapy minda skrg...aktiviti memasak masih berjalan tapi lauk2 ulang tayang aje...takde mencuba resepi baru lately nih...kdg2 makan luar aje...or aku tapau aje lauk dari opis...

ni sbb nak buat jugak entry baru...so tengok gambar je ye...:)


yg giraffe ni tempahan dari kawan utk anak sedara ye...baby boy..

 ni ada kat kedai i lagi...for baby girl..

 
 yg ni masih belum habis jahit...tinggal nak letak binding je lagi...

 ni yg aku jahit utk twin masuk sekolah...depa minta jahit pensil box besar punya sbb nak isi banyak pencil and pensil kaler sekali...

 ni yg Adam punya...kain depa pilih sendiri...

 ni yg Johan punya...yg Johan aku jahit nama simple je..yg Adam boleh mak terlupa pulak..

 yg ni tempahan dari kawan jugak utk besday anak dia...dia minta buatkan tote kecik and tote besar..

tote kecik ni boleh buat bawak gi jalan shopping mall...boleh carry handbag sendiri..

 ni yg big tote bag..dia nak guna utk letak pakaian transit anak ye..

 and simple zipper pouch utk letak toiletries...anak pompuan kan, mesti best kan..anak lelaki aku, pakat letak je semua dlm beg sekolah...

 3 serangkai selamat di pos dah ke tuan punya...

 ni saje nak share rembatan kain japanese cotton baru-baru ni..

syok pulak susun2 kain cam ni...

sorrylah gambar tunggang langgang pasal mmg tak reti lah nak betulkan..walau dah edit pusing betul2, tapi bila save and nak share kat blog, dia balik ke kedudukan asal semula..

ada sapa2 tau, boleh share tak..

Wednesday, December 11, 2013

baby blanket

semalam lepas dah kemas2 ruang jahit tu, terus semangat nak menjahit..

kebetulan pulak sorang member opis hubby aku baru dpt baby girl..

so buatkan blanket baby utk dia...



buat simple jah...ikat dgn reben je....and dah sampai ke tangan tuan baru..


Pindah Opis..

bukan opis kerja...opis kat umah aku a.k.a. ruang menjahit aku..

aku berangan nak cam ni..kaler pastel lime green..






cantik kan....orang putih (westerners) ni kan memang pandai part2 organising nih kan...dah lah kreatif...kaler kombinasi yg cantik jugak...pastu kalau yg jenis bungalow type tu, memang bestlah sbb boleh buat room with window gitu, facing pulak garden ke...memang syoklah..idea pun mencurah-curah je masuk kan...

tapi yg aku punya ruang tu cinonet je...mula-mulanye aku duduk kat bilik bawah tapi sebab aku nak convert bilik tu jadi bilik mak aku...mak aku dah tak larat nak naik tangga tidur kat atas...so kenalah tukar bilik bawah tu letak tilam katil kan...

makanye segala mak nenek benda-benda menjahit aku, telah aku punggah dgn cik abang naik ke living hall yang cinonet kat tingkat atas...TV kat situ (tak pernah guna pun, jadi hiasan je pasal tengok tv kat bawah je..) aku pindahkan ke bilik satu lagi kat atas tu...

semalam siaplah seharian jugak memungah barang naik ke atas...penat weh pasal kena turun naik tangga...cam exercise je...

hasilnye...cam ni aje lah dulu..


aku dah beli cat kaler lime green tu lama dah...konon nak cat bilik bawah dulu tapi tak buat2 pun...ni dah naik atas...confirm lah tak buat pasal kat sini, tinggi sangat dinding je..sampai ke puncak umah...kat tepi atas ruang ni ada 2 tingkap besar...yg boleh keluar ke tangki air...ruang ni waktu siang cerah dan panas sbb cahaya masuk dari 2 tingkap besar tu..

kain-kain aku still dok dlm bakul besar sbb takde almari kain lagi...kat bawah aku letak dlm rak dulu tp rak tu aku tak angkut naik ke atas, boleh mak aku guna letak barang dia...

jadinye lepas ni aku kena beli kabinet baru utk letak kain-kain..

ni meja mesin jahit...dgn bakul jahitan...

kipas terpaksa pakai yg jenis duduk ni dulu pasal ruang ni tak de kipas angin...dah buat point ye tapi tak letak2 kipas sbb kami tak pernah guna ruang nih sejak pindah ke umah ni....jadi ruang terbiar je gitu..

ni lagi satu yg menyebabkan aku perlukan gobok...ni semua adalah batting beg, batting comforter dan cotton stabilizer dan tilam kekabu baby set yg aku beli utk jahit menjahit...

benda2 ni semua besar2 sizenye...tak tau nak letak mana, sumbat bawah meja potong kain je lah dulu..


tu tempat benang aku yg cik abang buat lama dah dulu...dah bertambah kan benang2 aku...tak sabar nak penuhkan semua paku-paku tu dengan benang-benang..

dan rak kecik tu utk barang2 menjahit cam butang, zip, cangkuk, magnetic button, reben, tapak2 mesin jahit aku etc etc yang berkaitan..

semangat semalam aku nak menjahit..

Wednesday, December 4, 2013

Work In Progress (1)- single blanket

aku dah lama nak try buat single quilt blanket utk si kembar tu..tapi semangat tu takde sbb aku nak siapkan baby quilt pun dah sehari suntuk..mesin jahit aku ni kan jenis portable je..bukan jenis heavy duty...pastu dgn batting yg tebal tu kan..punyalah haru jugak nak pusing quilt tu kiri kanan time nak buat free motion stitch tu..

ni yg terbaru aku buat...aku masukkan dlm kedai online aku yg baru ada 3 barang..he he he..

 size baby quilt ni 34.5in x 44in....aku guna cotton panel dgn batting polyester...

ni backing ye aku pakai cotton cadar ... dan binding tu aku hand stich...harganya RM95 (tak masuk postage)...sapa nak boleh message ye...he he

ok..last sunday aku try kuatkan semangat nak buatkan blanket utk kembar tu..aku tak nak pakai batting comforter cam baby quilt tu...aku nak pakai batting yg aku guna utk buat beg...dia nipis dari comforter tapi lebih padat...lagipun comforter readymade dah banyak kat umah...kita try blanket pulak..hujan2 ni pakai selimut tebal sedap kan..

hari ahad tu aku sempat potong-potong kain size 5in x 5in..part memotong ni paling stress bagi aku...sebab kalau salah potong, memang jahitan pun nanti tak bersambung bucu-bucu petak tu...kalau korang nak buat quilt kan, part ni korang jangan pandang mudah..kena betul2 size tu setiap satu kain tu..

ni aku share sikit tutorial nak buat simple quilt nih..


lepas dah potong kain kecik-kecik ikut size yg korang nak tu kan...susun lah kain tu atas lantai dulu...supaya kita boleh nampak corak yg kita nak..yg aku buat ni, aku guna corak cacar marba je..janji kain yg sama tak duduk sebelah-menyebelah sudah..

 gambar dekat kain-kain tu...goyang pulak gambar...

 lepas tu..jahit cantumlah kotak-kotak kecik tu menjadi satu kotak besar...yg ni paling lama dan meletihkan sebab lepas proses dia cam ni: jahit cantum-gosok (iron)-jahit cantum-iron-jahit cantum-iron...ulang-ulang sampai selesai semua..

aku mula buat jahit 1 row 1 row dulu..pastu baru cantumkan row by row tu...faham kan..

 tu je yg aku siapkan hari ahad tu...


pastu semalam aku buat nama pulak...ni aku plan nak letak kat bahagian atas blanket...so kena buat 2 namalah utk kembar tu...sebab plan nak buat 2 blanket...1 blanket pun tak siap lagi kan, berangan nak buat 2 tuh..he he he..

mula-mula print ajelah huruf yg korang nak...pastu potong and trace atas cotton batting nih...cotton batting ni ada glue, orang selalu guna utk batting beg..
 
 dah selesai trace huruf-huruf tu...guntinglah cotton batting tu..

 pastu iron-on atas kain yang korang pilih...kalau nak campur2 kaler pun boleh...tapi aku buat 1 corak aje sbb malas nak gunting2 kain lain..lagipun sayang nak gunting kain2 lain..nak guna sikit aje..

 lepas dah iron tu...kain tu pun melekatlah kan sbb ada gam atas batting tu...so guntinglah kain lebihan tu...jadilah huruf tu ..

semalam kul 10 malam, siapkan semua huruf utk nama kembar tu..

next step...aku nak kena cari kain putih utk base bagi huruf-huruf nih..

nnt aku sambung tutorial ye..

Sunday, December 1, 2013

Nasi minyak lg...

Lama dah x masak nasi minyak...skrg ni makin malas nak masak nasi2 cam ni sbb duk berdua dgn vik abang je..
Si kembar tu duduk kampung since 16 nov hari tu...and dah berangan nak sekolah kat kpg tuh...kesian ibu dia duduk sorang2...bosan giles sbb xde kawan nak bergaduh..pitching suara aku pun volume plg slow dah skrg ni...lama dah x jd naga..
Hari tu mak aku tepon..dia citelah...dia tanya si adam "adam tak rindu kat ibu ke?"
Apa dia jwb tau.."tok mi tak tau ke..ibu lagi suka kitaorg takde...xdelah dia geng nak bergaduh..."
Alaaaa...mmglah xde geng nak bergaduh...geng nak berckp pun xde nih hah..
Ops sorry...aku nak cite lunch hari ni aku buat nasi minyak dgn kerutub ayam ...lama x makan nasi minyak wehhh...

Tuesday, November 19, 2013

Sambal Ayam Penyet

Aku memang pengemar sungguh sungguh ayam penyet tetel..yg dulu kat tepi petronas seksyen 4 bangi, pastu pindah ke deret kedai kat Hentian Kajang tu...sebelah kedai butik Roco ke namanye...memang dari jalan besar tu namalah kedai tu..pastu dah tutup jugak..

and dia pindah ke Seksyen 3, belakang petronas yg ada 7-eleven tuh...tp lately ni sejak lepas raya tu, aku tengok asyik tutup jugak...

and suka sangat ayam penyet dia sebab sambal dia yg marvelos meletup berdetum lah...mmg aku ketagih dgn sambal dia tuh...

nasib baiklah Cik Tem pandai agak2 bahan2 apa yg digunakan dlm sambal tu...dia ni terror sikit lidah nak rasa apa yg masuk dlm sesuatu masakan tu dgn merasa masakan tu je...aku idoklah reti..aku tau lah dia pakai bawang and tomato sbb nampak benda tu dlm sambal..tp yg lain aku tak taulah..

and cik tem pun try lah buat kat umah..bawak ke opis...walahweh...memang sebijik lah...apa lagi...time utk membuat stok utk rumah den lah..



soory gambar tersenget lah pulak...penat dah save suruh tegak, tak menjadi jugak...

aku buat banyak2 and bubuh dlm bekas kuih raya..ingat bolehlah tahan 2 minggu ke...sekali, seminggu aje dah langsai...cik abang pun suka jugak sambal ni...makan dgn ikan goreng ke, ayam goreng ke, nasi panas and kicap atas nasi...langsai 2 pinggan...dah tu bila ada sambal ni, memang senang lagi memasak sbb tak yah buat kuah2 punya lauk...dia nanti tak ngam pulak..dia mmg ngam makan kering2 dgn ulam fresh jah...

ni aku share resipi ye..

bahan-bahannye adalah:

cili api...bubuhlah banyak2 supaya menyengat sambal korang..

cili merah...tak nyah banyak sangat..5-6 biji dah..

bawang besar - ambik banyak dlm 5-6 biji (patutnye pakai yg merah tu, bukan bawang holland..tp kat umah aku ada bawang hollang je, so aku belasah aje lah...)

tomato dlm 3-4 biji..

gula melaka...1 ketui (ikutlah kalu nak manis lagi, tambahlah gula melaka)

belacan sikit...

air limau kasturi - 3 biji

Cara dan kaedahnye:

semua bahan tu korang potong dadu or potong kecik2..yg cili padi tu taknyah  potong kecik2, potong 2 cukup...

pastu tumis semua dlm kuali sampai lembik..

pastu tumbuklah dlm lesung..tos dulu minyaknye sebelum tumbuk..kot tidak merenciklah satu dapur kan...tp part ni y hazab sikit lah...pijor jugaklah tangan..anda jugak dinasihatkan memakai apron ye sbb memang akan terpercik jugaklah..

tumbuk sekali dgn gula melaka dan belacan yg telah dibakar...

and last bubuh air limau kasturi dlm tu...

gaul dan simpan...

Korang try lah ye...kalau tak sedap, tak tau ye...he he he..

and masa kenduri kahwin adik aku hari tu...aku gigih jgk nak buat sambal ni untuk makan kenduri..jemputan lebih kurang 1000 orang..

mak aku kata buat sambal belacan blender aje lah..senang dan cepat..

oh tidak...aku kata nak buat sambal ni jugak..lain lah sikit kan..asyik sambal belacan aje...

hasilnye...seharian jugaklah dok memotong, mengoreng dan menumbuk sambal ni...pasal aku pakai kuali biasa aje, so kena goreng banyak kali jugaklah...dah lah proses mengoreng tu lama lah jugak nak tunggu cabai and bawang tu lembik..

nasib baik kat umah mak aku ada lesung somtam, adik aku punya..


aku ambil gambar dr blog ni... gambar ni size kecik, yg mak aku punya size besar...so senanglah sikit proses menumbuk sambal and takdelah merencik2 sbb perut lesung ni dlm..aku nak beli lesung tu, adik aku tak kasi sbb dia siap beli dari Thailand lagi tuh...he he he..

lepas ni aku nak cari lesung nih...sapa yg tau mana nak dpt kat area Selangor/Nilai ni...sila2 lah share ye..

and yg paling best...ramai yg suka sambal aku (edisi masuk lif, tekan butang tingkat paling tinggi..he he he)... makcik2 aku siap suruh bungkus nak bawak balik lagi...cuma silap sikit sambal hari tu, terlalu pedas pulak..berpeluh2 tetamu makan sambal...he he he

Thursday, November 14, 2013

Result UPSR dah kuar...

twin aku baru tahun 3..tak ambil upsr lagi..

tapi aku saje nak share excitement menunggu result periksa....dari kaca mata seorang guru..

chewah...walau aku hanya pernah jadi pensyarah for 2 years and 1 tahun pengalaman sbg GSTT (guru sandaran tidak terlatih)..tapi sebenarnya aku enjoy kerja sebagai pengajar nih...

mmg macam2 ragam budak lah..sampai aku pernah lah menangis dlm toilet sbb sakit hati dgn sorang pelajar kelas paling last...nak mengamuk dlm kelas, kan tak pasal semua classmate dia pun kena tempias...alih2 gi lah buat drama air mata sorang2 dlam toilet...kih kih kih...

aku kan minah air mata...dah lah aku ni kan dulu masa sekolah kira budak skima lah...mana ada berani nak bantah2 cakap cikgu...so bila dpt student yg membantah ni, aku jadi terguris sangat...emo melebih...now aku pun tak tau apa jadi dgn budak tuh..

tp yg syoknye kerja mengajar ni...walau ada 1 -2 org student yg lain style sikit perangai dia, tapi ada berpuluh lagi yg menyeronokkan...

nak2 bila ada student kita yg dulu nye problem, tapi bila dgn kita...dia ok aje...apatah lagi bila kita mengajar sekolah teknik kan, majoriti student lelaki...depa ni kalau part bergurau dengan cikgu memang boleh tahan lah..tp kita layankan aje selagi deme tak kurang ajar...

and dulu..time student aku nak duduk SPM...aku yg dok berdebar...bila nak dapat result..bukan dema aje tak boleh tidor malam, bukan mak ayah aje tak nyenyak tidur...cikgu-cikgi pun sekali tau, tidur tak lena, mandi tak basah jadinye..

and bila wajah2 comot time sekolah dulu, dtg ambil result and menyinggah ke meja kita to say Hai dan menunjukkan result periksa..(oh ye, wajah dah tukar jadi fesyen artis pop pun ada dah..he he)...it is priceless...

pada semua anak2 yg dapat result UPSR hari ini...tahniah..anda telah membuat yang terbaik dan perjalanan masih panjang...terus kan usaha...

Wednesday, November 13, 2013

Penantian itu satu penyiksaan..

aku dalam penantian ni...dan org kata penantian itu satu penyiksaan tp kalu penyiksaan yang baik, takpe lah kan..kalu penyiksaan yg teruk..tak ke haru..

update blog pakai ayat cam update fb kan...tp aku jarang update fb..suka baca status kekawan je...kurang2 taulah apa yg depa buat...kepochi betul kan..

balik cite penantian...

aku sedang menunggu label produk yg aku tempah online...seller dah sms tracking number poslaju kat aku semalam...

hari ni check kat website poslaju, dah gerak kuar dr Pos KL..

tadi tanya staff kat opis aku, biasa poslaju sampai opis kul berapa...katanya kul 2 ke atas...

kat opis ni, kalau poslaju ke berdaftar ke (kecuali myeg roadtax) mmg deme akan hantar ke Unit Daftaran..pastu org unit tu akan hantar email kat kita utk pi ambil barang kat tempat deme..

yg ni..haruskan aku yg tepon daftaran dulu, tanya barang aku dah sampai ke belum..melampau kan ketaksabarannya...:)

nnt aku update bila dah dpt barang..

Tuesday, November 12, 2013

owl dah ada ollie

UPDATE:

aku dah jumpa blog yg kasi tutorial owl ni...klik sini 
sapa-sapa nak cuba jahit pillow ni...silalah ye ke situ...senang sangat tutorialnye...

ni aku tunjuk sikit gambar yg aku sempat snap masa buat owl tu hari..


mula-mula tu potong kain ikut pattern owl yg boleh di download kat internet...

lps potong kain tu..tampal kain tu kat cotton stabilizer..kasi kain tu keras sikit...

lps tu...trim cotton stabilizer tu ikut pattern kain lah..buang yg terlebih2 tuh..


ni sesaja aku susun2 nak tengok camne bila dah jahit..org amatur kenalah buat cam ni..kot tidak kan...adalah yg tersilap cantum kan..

pastu jahit lah...and sumbat dgn loose fibre...


ni owl dgn girlfriend dia..si ollie..tapi adik2 aku kata ollie cacat sbb mata putih...tak pun ollie dah mati kot...(aku kehabisan kain felt kaler hitam....he he he).

yg ollie ni aku olah sikit pattern ni...jadi simple lagi...senang nak jahitnye..

adik aku minta buatkan sarung buku novel dia...siaplah simple2 semalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...