Monday, March 7, 2016

Happy Besday K.Cik & Shana

Ahad semalam 6 Mac 2016, gi reunion dengan geng bff since 18 yo....disebabkan masing2 sibuk dgn kerja, tugas kat umah, tugas dgn family so agenda reunion ke over the sea pada tahun ini mcm tak kesampaian..so kita reunion kat Ioi City Mall jer lah yer...

Tu pun Johan dah komen, bukan hari tu panjat bukit broga, ibu dah jumpa dgn geng2 ibu ni...ye nak, tapi tu bulan feb lepas...alaaa, tahun ni jgk kan, jumpalah tahun depan pulak..

oh tidak..tidak....konsep reunion dgn bff bukan setahun sekali yer nak...asal ada benda nak makan, kita reunion...ha ha ha...pasrah lah korang kena ikut kali ni sbab abahnye kerja...

Ok...reason reunion (selalu jer cipta reason) kali ni utk celebrate besday girl bulan jan & feb...shana & k.cik....

Kek telah disiapkan handmade oleh si Tati...bersungguh kawan tu membaking dari kul 5pm sampai 10 pm..tapi hasilnye mmg sedap weh...boleh dijual ni...


 Kek hasil tangan Tati....dgn cream cheese frosting and caramelized almond...terasa2 lah pulak kat tekak aku nih....selamat tinggal diet...eh, diet ke aku ni?


acara makan-makan tajaan Elly @ K.long sbab dia yg gaji paling banyak kan..org minyak..ha ha..semoga K.Long dimurahkan rezeki...dan boleh belanja lagi next time yer...i lap u elly..

 Ok...ni gambar semua yg hadir hari tu...ella dan tikah saje yang tiada...takpe, next time korang join yer...

 Besday girls yang comel lote...love u girls....semoga kita akan terus ber reunion sampai akhir hayat...nanti tua2 kita sambil2 gobek sirih yer...ha ha ha 

 Setelah lama x menyentuh mesin jahit tu...sabtu tu ku pulun jgk buatkan handmade gift utk k.cik and shana....ambil idea dari pinterest...design utk mug mat tapi ku buat besar sikit..utk alas atas meja opis...tak kisahlah utk makan ke, nak letak bunga ke..boleh aje...

yg kuning  ni K.cik punya...yg pink kat bawah ni utk Shana sbb dia mmg favorite kaler pink..


next venue utk reunion, target bulan 7, di rumah den....(aduhlah, nasib baik bagi 3 mths notice, ayuhlah kita mengemas rumah ye kembor)...

Thursday, February 25, 2016

Tidy House, Seoul - Airbnb murah & best

Bersawang, berkerak, bergelap...ingatkan nak tutup aje dah blog ni...
mcm2 alasan boleh aku bagi lah knp blog ni jadi gitu...plg senang adalah masa..
start 2 feb 2014, aku dah bertukar ke tempat kerja skrg ni...setelah hampir 10 tahun berkhidmat dgn KKM...sayonara KKM, kamu tetap di hati..
kerja baru, skop baru, suasana baru, ada yg best, ada yg tak best...yg x bestnye asyik kena outstation...dan itulah sebabnye ketidak peluang menulis di blog ni..

ok...ni sebab aku nak sgt share perkara ni..kot lah ada org google airbnb murah dan best di Seoul, so bolehlah depa dpt info sikit..

sebabnye..selama ni aku mmg pelanggan setia booking.com...tp masa trip ke Seoul ni, memikirkan susah nak dpt makanan halal yg murah kat sana, so aku try service Airbnb...ala-ala homestay kat Malaysia ni...aku sewa whole apartment, senang and mmg aku cari yg ada dapur....niat nak jimat bajet makan lah konon...konon lah yer...and 2 bilik..

cari-cari, survey2, baca review..akhirnye aku pilih Tidy House...
sebab aku pilih...lokasi dan harga...and dia ada benda yg aku perlu...

Lokasi mmg seperti yg dinyatakan oleh owner dia lah...mmg 3 min walking dari Seoul Station (ala-ala KL Sentral)..tu kira korean punya ratelah..kena melayu cam bmi aku ni, tambah lah lagi 3 min...double the rate, kata mat salehnye...

and bestnye..bila dkt seoul station...x yah tukar train AREX dari Incheon Airport tu...

and owner amatlah baik...pakcik tua dah..dah pencen...(pandai jer aku kata dia pensioner, tapi umur2 pensioner lah)...and mmg kau dpt full privacy stay kat tpt dia ni...

Apartment dia kecik aje, selesa and bersih sgt...ada 3 tingkat...ada 1 room, 2 rooms and triple rooms...aku ambik 2 rooms..

Rate semua utk 7H6M kat Seoul tu ialah RM2020, masa ni rate won tinggi 1000 won=RM3.76 ...apartment tu muat utk 6 org...tp kalau mcm rombongan aku 3 dewasa 2 kanak2, mmg selesa lah...kira RM336 semalam..kalau korang berkongsi 6 org, dlm rm56/pax/nite..murah kan..dan korang x yah nak berkongsi2 bilik air or dapur dgn org lain..hu ha hu ha kat dapor korang anak beranak, xde org nak tgk2 semacam...he he

lagipun..bila travel ni...balik umah...utk makan n tido aje...tv pun x bukak walau adik aku tu peminat Kpop...

Cite pasal Seoul trip ni, tak tahulah bila menyusul...aku nak cite pasal apartment ni jer dulu...


Ni gambar pagi first day...apartmet tu kat blkg kami tu..lorong kecik aje depan tu..tp korang x sesat lah sbb owner akan email semua doc ttg rumah dia termasuk peta lokasi, tak cukup peta, dia bagi video lagi camne nak pi umah dia...so mmg x sesat...bilangan steps anak tangga nak naik umah dia pun dia bagitau..tak silap aku 7 steps rasanye..kami nyer tingkat 2 (yg nampak atas kepala tu)..tp actually, kami naik satu tangga aje sbb first floor tu, turun ke bawah...


Hah...ni lah factor utama cari apartment sbb nak masak2...semua lengkap, dgn rice cooker and washing machine kat belah belakang...nampak pintu belah kanan dapur tu kan..blkg tu ada washing machine dan detergent semua, penyapu mop semua ada..sila lah memasak dgn jayanye nyer..sambil2 berangan jadi suri rumah..


Ni bilik tido no.1, ada 1 queen bed, tv and dia siapkan satu toto..ala alas tido yg korean/jepun selalu pakai tu...so kiranye boleh muat 2org atas katil and 2 orang atas toto...selimut bantal semua ada...cukup utk 4 org bilik ni...

Ni bilik tido ke2, ada katil bujang and meja bulat kecik...katil tu boleh tarik utk jadi double bed...jadi cam kat bawah ni...




Ahli rombongan seronok check bilik air besar...ha ha...tapi xde bathtub..x sempat pun nak berendam kalau gi holiday ni...ruang utk santai2 memang kat area ada carpet pink tu...situ lah tpt makan (ada meja makan tp tak nampak pulak)

Ni jer gambar toilet yg di ambil...



dapur ada coffee maker, toaster, rice cooker dgn manual camne nak operate, microwave, kettle, cuttlery, bowl semua cukup...aku bawak sabun taharah aje utk samak semua cuttlery and dishes tu...pastu guna tanpa was-was...

Cuma satu pesanan aku...sila bwk towel mandi kalau duduk sini sbb dia bagi banyak sgt towel..berpuluh2...tpi semua towel kecik...he he he...so menyalin baju dlm bilik air lah jwbnye...

 ok..ni simpang nak ke rumah tu..yg bangunan bercahaya itu adalah Seoul Station...dekat kan..seberang jln ajer...ni baru check in...sebab masih awal, keluar balik malam tu ke Lotte Outlet/Lotte Mart yg sebelah seoul Station tu ..


Sebelah bangunan cokelat seberang jalan tu adalah Lotte Mart...boleh beli barang basah untuk masak2...sukanye masuk supermarket...punya suka tgk macam2 barang sampai x ingat nak ambik gambar..anak2 aku asal balik berjalan jer...dr Seoul Station tu mesti mengajak ke Lotte Mart sebab nak beli makanan...suka benor depa..

and kat Seoul Station tu pun ada Lotteria...so hari2 lah ulang makan shrimp burger kat situ...xde lah hari2..3 hari jer...he he

ok..now aku nak share pulak apa yg kitaorg makan selama 6 hari kat sana...beras memang habis 3 kilo...tu dia kan....sejuk weh, perut senang lapar..

 ni mlm sampai2 tu...lepas letak barang, terus gi Lotte Mart cari telur, sos merah, seaweed, ikan, sotong octopus, sotong biasa..pi lepas kul 8 mlm, banyak fresh produces tu yg dah diskaun 30-40%...and seafood di Seoul adalah murah..MURAH...MURAH...heaven kau makan seafood...dah lah kembar aku memang pengemar ikan kan..sotong besar baru RM3+ ikut duit msia...ni besar sotong king yg jual pasar malam tu tau..tak ke kemaruk nak membeli jadinye...ikan pun dapat dlm rm5-7 sekor besar, dah siap bersih..cukup makan 5 org tu..

ok malam pertama tu makan nasi, kimchi, seaweed dgn kari ayam paket bwk dari Malaysia..satu2nyer paket food kami bawak..takut x sempat gi beli brg basah...so bekal lah 1 kotak...maggi bawak jugak 6 cup, makan 4 cup jer...2 lagi tinggal...


Aku bawak jugak sambal hijo dari malaysia...takut x pedas kan hilang selera...yg ni buat kimchi, octopus masak dlm sos merah korea tu, telur dadar bubuh octopus jugak (murah lah katakan...kita makan mewah sikit)...seaweed mmg wajib, makan berpaket2 sebab murah jugak...and cili hijo yg sedap tu..langsung x pedas...boleh jadi ulam

  Close up sotong n octopus...ni tak ingat dah malam bila..


ni sbab jumpa kupang murah...rm10 sebekas tu...steam aje...

 ni pulak makan ikan yg aku cakap rm5-7 sekor tu..ikan tu rupa cam ikan tenggiri..tapi  aku rasa species mackarel...kulit lembut...gaul dgn kicap pekat n sos merah, pastu ku grill aje...telur dadar n kimchi memang wajib lah..

lupa nak ambil gambar nasi gulung seaweed ala2 sushi yg aku buat bekal utk ke Everland..buat 2 bekas, licin sbb ku buat style finger food...gulung kecik2 dlm seaweed, mkn masuk sebijik terus dlm mulut..siap gaul nasi dengan sotong n ikan dlm seaweed tu..


 buah strawberi and pesimon yg murah kat sana...yg pensionmen tu x snap pulak gambar...gemuk sizenye...
strawberi tu manis sgt..si kembar beli susu segar, bubuh strawberi n ais, pastu blender (blender pun ada dlm umah ni)...terus jadi smoothie...sedap weh...

ni si adam yg teringin ketam apa tah...aku x ingat berapa harga tp x mahal lah..sbb kalau mahal, confirm aku tak beli...tp isinye byk dlm kaki2 panjang tu aje..badan dia xde isi pun..tp isi kaki tu mmg manis...

ok sekian kisah makanan yg kita masak...gambar2 nasi goreng semua x sempat ambik sbb biasa time bekfes, kelam kelibut nak cepat kuar...so mlm sebelum tido, masak nasi siap2..esok buat nasi goreng kimchi aje...bubuh ajelah seafood yg ada

serius aku nak repeat seoul sbb nak makan...sbb plan aku nak pi pasar kwangjang dia x sempat hari tu...

last...aku share contact number owner tu..aku x dpt komisen pun..cuma sebagai altenatif selain guesthouse esp pada family yg mencari bajet accomodation di Seoul...

Owner Tidy House : Myungie +8210-5245-1082
aku selalu ber whatsapp aje dgn dia..cepat dia balas sebab korea sama time aje dgn Msia..

Thursday, January 16, 2014

Makan-makan & Cheesy Ball

Saje nak share acara makan-makan akhir tahun lepas..

time besday si kembar tu..kebetulan mak ayah ada kat umah...so bawak pi makan di Windmill Station kat Kompleks Sukan KLIA (nama KLIA tapi kat Nilai sebenarnya..bukan di airport sana ye...) sejalan dengan nak ke INTI College and Nilai Cancer Institute..

tapi abah dan tok ayah tak ikut time ni sbb tok ayah mintak pesan bungkus aje..dia tak larat nak kuar rumah...







makanan tu big portion jugak lah sampai tak larat nak habiskan..

tapi desert banana split ni bolehlah pulak berebut sebab sikit kan...aku order seketui aje...sbb tgkkan pinggan masing2 masih berbaki french fries tuh...tp boleh pulak selit2 lagi masuk banana split nih..


ni sesaje beli kek akhir tahun lepas, lepas depa dpt tahu result periksa sbb dua-dua improve kedudukan dlm kelas...saje bagi depa happy...

aku dulu dpt no. 1 pun dapat hadiah pensil picit aje..tu pun ke main lah happy..sampai tidur letak pensil box tepi bantal...takut adik2 main pensil picit aku, kang rosak pulak...he he he..pensil picit je, tapi punyalah happy mcmkan dpt basikal...kalu abah aku kasi basikal, mau aku tidor kat porch kereta kan...he he he..

 ni pulak kek besday Twin pada 20.12.2013 lepas....tapi depa request tak nak tulis happy birthday...tapi suruh tulis camtu...sebab happy sangat tok mi and tok ayah duduk umah depa sampai hari besday dorang...

kekonon hari tu depa nak sambut besday kat kampung...tapi ada hal kat sini, tok mi and tok ayah kena dtg Nilai...last2 sambut kat Nilai...

semalam hari jadi Abahnya...first time aku beli kek aiskrim...tapi tak sempat potong lagi sebab abahnya balik lambat, twin dah tidor dah..ada dok dlm icebox lagi..gambar pun tak ambil lagi...

sekian cerita kek-kek yang dimakan since akhir tahun lepas..

now aku nak cite tentang cheesy ball kat KFC pulak...

aku dan Adam mmg peminat tegar cheese....aku tak perasan yg dema pakai mozarella cheese dlm tu...bila dah order baru terperasan...

mozarella cheese ni di tekak aku, sedap kalau as topping pizza or lasagna je...sebab rasa dia plain je tapi dia chewy-2 gitu kan...boleh tarik2 masa panas...

 sebabkan rasa plain sangat...maka kita pun buatlah cheesy ball kita sendiri kat umah..

aku dpt resepi dari internet aje...

simple jah...lenyekkan kentang rebus, pastu aku campur lada sulah sikit, mixed herbs sikit, tepung gandum and garam sikit...

pastu bulat2 kan and dlam tu aku bubuh cheddar cheese...seeloknya pakai block cheddar cheese tu so bolehlah korang potong dadu kan..tapi kat tesco hari tu takde pulak yg block, so aku beli cheese slice tu je..bolehlah janji cheddar..

pastu golek kan dlm bread crumb...aku pakai japanese bread crumb tp lupa ambik gambar pulak..

lepas dah salut breadcrumb tu...golek pulak dlm telur...pastu golek balik dlm breadcrumd...

double coating ni lagi sedap...ranggup jah nanti luar ye...


gambar telur boleh pulak aku ambik kan..

 cheese slice tu aku potong petak2 cam ni..satu ball aku bubuh 2 petak..

kentang dah lenyek dgn tepung aje aku ambil gambar...yg dah bulat2 tak ambil pulak...(apa ke blur aku ni kan...)

gambar lepas goreng lagilah takde...sebab dah sedap sangat makan dgn cheese mencair gitu...tak ingat kamera dah...

dah lah aku buat tu time musim hujan....sedapnye...

lps ni nak buat lagi lah...simpan stok...

Monday, January 13, 2014

Project weekend

Lama sangat dah tak update blog ni...since bercuti panjang akhir tahun lepas, dgn mak ayah ada di rumah...memang susahlah nak melekat kat komputer...

pastu since last week streamyx kat umah tak jalan...dgn ipad yg dok "hang" je memanjang...semua nak kena pi baiki kot...and since aku malas lagi nak buat apa2 panggilan ke TM or menghantar ipad utk servis ke apa ke...so aku duduk ajelah diam2 melayan mesin jait aku..

tu pun start balik menjahit smlm aje...

and aku pun tak sempat nak tulis panjang...saje nak share hasil jahitan aku baru-baru ni...

as for now, aku rasa menjahit ni lah yg betul2 jadi therapy minda skrg...aktiviti memasak masih berjalan tapi lauk2 ulang tayang aje...takde mencuba resepi baru lately nih...kdg2 makan luar aje...or aku tapau aje lauk dari opis...

ni sbb nak buat jugak entry baru...so tengok gambar je ye...:)


yg giraffe ni tempahan dari kawan utk anak sedara ye...baby boy..

 ni ada kat kedai i lagi...for baby girl..

 
 yg ni masih belum habis jahit...tinggal nak letak binding je lagi...

 ni yg aku jahit utk twin masuk sekolah...depa minta jahit pensil box besar punya sbb nak isi banyak pencil and pensil kaler sekali...

 ni yg Adam punya...kain depa pilih sendiri...

 ni yg Johan punya...yg Johan aku jahit nama simple je..yg Adam boleh mak terlupa pulak..

 yg ni tempahan dari kawan jugak utk besday anak dia...dia minta buatkan tote kecik and tote besar..

tote kecik ni boleh buat bawak gi jalan shopping mall...boleh carry handbag sendiri..

 ni yg big tote bag..dia nak guna utk letak pakaian transit anak ye..

 and simple zipper pouch utk letak toiletries...anak pompuan kan, mesti best kan..anak lelaki aku, pakat letak je semua dlm beg sekolah...

 3 serangkai selamat di pos dah ke tuan punya...

 ni saje nak share rembatan kain japanese cotton baru-baru ni..

syok pulak susun2 kain cam ni...

sorrylah gambar tunggang langgang pasal mmg tak reti lah nak betulkan..walau dah edit pusing betul2, tapi bila save and nak share kat blog, dia balik ke kedudukan asal semula..

ada sapa2 tau, boleh share tak..

Wednesday, December 11, 2013

baby blanket

semalam lepas dah kemas2 ruang jahit tu, terus semangat nak menjahit..

kebetulan pulak sorang member opis hubby aku baru dpt baby girl..

so buatkan blanket baby utk dia...



buat simple jah...ikat dgn reben je....and dah sampai ke tangan tuan baru..


Pindah Opis..

bukan opis kerja...opis kat umah aku a.k.a. ruang menjahit aku..

aku berangan nak cam ni..kaler pastel lime green..






cantik kan....orang putih (westerners) ni kan memang pandai part2 organising nih kan...dah lah kreatif...kaler kombinasi yg cantik jugak...pastu kalau yg jenis bungalow type tu, memang bestlah sbb boleh buat room with window gitu, facing pulak garden ke...memang syoklah..idea pun mencurah-curah je masuk kan...

tapi yg aku punya ruang tu cinonet je...mula-mulanye aku duduk kat bilik bawah tapi sebab aku nak convert bilik tu jadi bilik mak aku...mak aku dah tak larat nak naik tangga tidur kat atas...so kenalah tukar bilik bawah tu letak tilam katil kan...

makanye segala mak nenek benda-benda menjahit aku, telah aku punggah dgn cik abang naik ke living hall yang cinonet kat tingkat atas...TV kat situ (tak pernah guna pun, jadi hiasan je pasal tengok tv kat bawah je..) aku pindahkan ke bilik satu lagi kat atas tu...

semalam siaplah seharian jugak memungah barang naik ke atas...penat weh pasal kena turun naik tangga...cam exercise je...

hasilnye...cam ni aje lah dulu..


aku dah beli cat kaler lime green tu lama dah...konon nak cat bilik bawah dulu tapi tak buat2 pun...ni dah naik atas...confirm lah tak buat pasal kat sini, tinggi sangat dinding je..sampai ke puncak umah...kat tepi atas ruang ni ada 2 tingkap besar...yg boleh keluar ke tangki air...ruang ni waktu siang cerah dan panas sbb cahaya masuk dari 2 tingkap besar tu..

kain-kain aku still dok dlm bakul besar sbb takde almari kain lagi...kat bawah aku letak dlm rak dulu tp rak tu aku tak angkut naik ke atas, boleh mak aku guna letak barang dia...

jadinye lepas ni aku kena beli kabinet baru utk letak kain-kain..

ni meja mesin jahit...dgn bakul jahitan...

kipas terpaksa pakai yg jenis duduk ni dulu pasal ruang ni tak de kipas angin...dah buat point ye tapi tak letak2 kipas sbb kami tak pernah guna ruang nih sejak pindah ke umah ni....jadi ruang terbiar je gitu..

ni lagi satu yg menyebabkan aku perlukan gobok...ni semua adalah batting beg, batting comforter dan cotton stabilizer dan tilam kekabu baby set yg aku beli utk jahit menjahit...

benda2 ni semua besar2 sizenye...tak tau nak letak mana, sumbat bawah meja potong kain je lah dulu..


tu tempat benang aku yg cik abang buat lama dah dulu...dah bertambah kan benang2 aku...tak sabar nak penuhkan semua paku-paku tu dengan benang-benang..

dan rak kecik tu utk barang2 menjahit cam butang, zip, cangkuk, magnetic button, reben, tapak2 mesin jahit aku etc etc yang berkaitan..

semangat semalam aku nak menjahit..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...