Thursday, January 16, 2014

Makan-makan & Cheesy Ball

Saje nak share acara makan-makan akhir tahun lepas..

time besday si kembar tu..kebetulan mak ayah ada kat umah...so bawak pi makan di Windmill Station kat Kompleks Sukan KLIA (nama KLIA tapi kat Nilai sebenarnya..bukan di airport sana ye...) sejalan dengan nak ke INTI College and Nilai Cancer Institute..

tapi abah dan tok ayah tak ikut time ni sbb tok ayah mintak pesan bungkus aje..dia tak larat nak kuar rumah...







makanan tu big portion jugak lah sampai tak larat nak habiskan..

tapi desert banana split ni bolehlah pulak berebut sebab sikit kan...aku order seketui aje...sbb tgkkan pinggan masing2 masih berbaki french fries tuh...tp boleh pulak selit2 lagi masuk banana split nih..


ni sesaje beli kek akhir tahun lepas, lepas depa dpt tahu result periksa sbb dua-dua improve kedudukan dlm kelas...saje bagi depa happy...

aku dulu dpt no. 1 pun dapat hadiah pensil picit aje..tu pun ke main lah happy..sampai tidur letak pensil box tepi bantal...takut adik2 main pensil picit aku, kang rosak pulak...he he he..pensil picit je, tapi punyalah happy mcmkan dpt basikal...kalu abah aku kasi basikal, mau aku tidor kat porch kereta kan...he he he..

 ni pulak kek besday Twin pada 20.12.2013 lepas....tapi depa request tak nak tulis happy birthday...tapi suruh tulis camtu...sebab happy sangat tok mi and tok ayah duduk umah depa sampai hari besday dorang...

kekonon hari tu depa nak sambut besday kat kampung...tapi ada hal kat sini, tok mi and tok ayah kena dtg Nilai...last2 sambut kat Nilai...

semalam hari jadi Abahnya...first time aku beli kek aiskrim...tapi tak sempat potong lagi sebab abahnya balik lambat, twin dah tidor dah..ada dok dlm icebox lagi..gambar pun tak ambil lagi...

sekian cerita kek-kek yang dimakan since akhir tahun lepas..

now aku nak cite tentang cheesy ball kat KFC pulak...

aku dan Adam mmg peminat tegar cheese....aku tak perasan yg dema pakai mozarella cheese dlm tu...bila dah order baru terperasan...

mozarella cheese ni di tekak aku, sedap kalau as topping pizza or lasagna je...sebab rasa dia plain je tapi dia chewy-2 gitu kan...boleh tarik2 masa panas...

 sebabkan rasa plain sangat...maka kita pun buatlah cheesy ball kita sendiri kat umah..

aku dpt resepi dari internet aje...

simple jah...lenyekkan kentang rebus, pastu aku campur lada sulah sikit, mixed herbs sikit, tepung gandum and garam sikit...

pastu bulat2 kan and dlam tu aku bubuh cheddar cheese...seeloknya pakai block cheddar cheese tu so bolehlah korang potong dadu kan..tapi kat tesco hari tu takde pulak yg block, so aku beli cheese slice tu je..bolehlah janji cheddar..

pastu golek kan dlm bread crumb...aku pakai japanese bread crumb tp lupa ambik gambar pulak..

lepas dah salut breadcrumb tu...golek pulak dlm telur...pastu golek balik dlm breadcrumd...

double coating ni lagi sedap...ranggup jah nanti luar ye...


gambar telur boleh pulak aku ambik kan..

 cheese slice tu aku potong petak2 cam ni..satu ball aku bubuh 2 petak..

kentang dah lenyek dgn tepung aje aku ambil gambar...yg dah bulat2 tak ambil pulak...(apa ke blur aku ni kan...)

gambar lepas goreng lagilah takde...sebab dah sedap sangat makan dgn cheese mencair gitu...tak ingat kamera dah...

dah lah aku buat tu time musim hujan....sedapnye...

lps ni nak buat lagi lah...simpan stok...

1 comment:

Shane said...

Hi Marie, wow! I love those delicious foods. You sure know how to order. The meat looks delicious...
And I really enjoyed looking thru all the pics.
Siapa tu chantek lady and boy? Looks cute....and suka their smiles.

Marie, nak tanya sikit, your computer chair ada safety belt? Ok, when free drop by my pondok, but suggest you minum ayer sejuk first, take 3 deep breaths, ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...