Monday, December 10, 2012

bedspreadlah konon...he he he

orang kata Impian kena BESAR...betul tak...betul kan...

"River Deep, Mountain High...." kan...

so aku pun pasanglah angan2 setinggi gunung everest, nak buat cadar baru utk bilik pengantin aku tu..yelah, nak jugak pasang angan2 sang suami merasa tidur atas cadar handmade si isteri kan...:)

so bersungguh-sungguhlah aku hari sabtu hari tu dari kul 11 pagi, mula memotong kain, menjahit, menseterika kepingan kain kecik-kecik ni...

jahit yg tersenget-senget..tetas balik jahitan..jahit lagi...senget lagi..tak kuasa dah mentetas jahitan semula, lantak lah, malam kan tutup lampu..ha ha ha..

tapi hasilnye...kul 7 malam tu...banyak ni aje yg aku berjaya siapkan..



sakit dah belakang aku bersila atas lantai sambil menjahit nih...(bilalah cik abang aku nak buatkan bilik menjahit aku nih...)

akhirnya...aku pendamkan dulu hasrat mendaki gunung everest...sebab ada peribahasa lama yang cukup senonim dengan aku petang itu..."kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga..."..he he he...aku pasrah dengan takdir...:)


so dari plan nak buat bedspread..jadilah..."table"spread je noooo...bukan dining table ye, kopi table aje...kah kah kah...


hat ni dah siap binding...dekat kul 9 jugak siapnye...herot berot aku punya binding tuh...

aku suka sangat colour mixes ni pasal semua kaler pastel...favorite aku lah ni..tu yg berhajat besar nak romatikakan bilik tidur tu....tapi takpelah, nanti aku cuba lagi...bila2 cuti panjang ke..



and let me tell you..what make handmade so special..Because of it's imperfection kan...betul tak...kalau nak yg perfect, beli mesin buatlah...(kata-kata memujuk diri sendiri sebab tension tengok jahitan binding nih...)



oh ye...thanks you mamarazi small kucing yg mewar-warkan pasal Big Bad Wolf Big Book Sale..the biggest in the world this time...atas adalah buku2 craft yang aku beli kat sana..suka hati sangat sebab semua harga rm10 aje...yg bawah tu harga rm12..dlm tu siap ada pattern lagi, boleh tekap aje...:)

tapi tak taulah bila aku akan berjaya hasilkan cam dlm buku tu..buat masa sekrang ni, yg petak2 punya design pun tak pass lagi...

nak cite pasal pi shopping buku, siap bawak beg troli hand luggage lagi tu...pagi tu aku dgn cik abang turun ke MINES kul 1.30 pagi...ingatkan tak ramai orang, rupanye jem jalan nak masuk MINES...punyalah ramai umat nak borong buku..and who said malaysian did not read..cuba harga buku cam sales tu, semua akan gembira membaca..

hat ni aku beratur nak bayar dari kul 3 pagi...settle bayar kul 4 pagi, kul 4.30pagi settle masuk kereta...kul 5 pagi sampai umah...

and recordlah aku tidur hari tu...kul 11 baru aku bangun....:0

 ni hasil aku buat 2 minggu lepas...beg utk hp aku..bolehlah...aku tak reti lagi nak binding time ni..skrg pun tak reti jugak lagi...

 ni yg first time try buat alas meja...2 minggu lepas punya project jugak...

still binding tak kemas....

ok...esok2 aku letak cross stitch yg aku dah hasilkan ye...:)

8 comments:

Small Kucing said...

Tak senang nak buat patch work ni.LOL

Fuiyoh you gi tengah malam ke? I ingat jugak nak pergi join tu 63 hours shopping but then tengok FB ...fuiyo...orang complain jam start from Palace of Golden Horse toll to the carpark..tak larat dah.

I nak gi esok. Hopefully tak teruk sangat la crowd

Uncle Lee said...

Hi Marie, wow! Sekali lagi, WOW! Your hidden talents da keluar. Ada lagi apa2 talents ke? Ha ha.
Hey! Very beautiful, a work of art.
I love how you match the colours and designs.
By the way, ini chakap designer, so you ada initial your 'M somewhere in the corner? Mesti. Kechik pun boleh.

My wife used to do this patchwork, as a blanket with lining for use in Autumn, not winter....and once a year when Fall comes, she takes it out.

At first saya malam tidur susa datang as mata saya juling tengok different colours....but apa nak buat kan? Nanti kena tukar isteri pulak lecheh tu.
So slowly got used to it...

Marie, I am impressed. Kalau nak order satu Queen size one from you, ada lining, aga2 berapa you punya charge? Katakan kita member, as well ada Senior discount ke?
Ha ha ha. Visa ke Mastercard boleh?
Have fun, Marie....
Jangan lupa tu chili merah lipstick.
Lee.

Amelia said...

Hi Marie, amboi rajin betul sekarang..... tengok you punya patchwork yang cantik cantik, I pun nak start buat lah. LOL

I last buat patchwork jahit pakai tangan queen size bed spread took me 3 years to complete. Pastu surrender. hahaha

Your design later ya, I belum sempat korek my treasure.

Have a nice day.

Pizli Mat Wazip said...

Wah tahniah²! Cantik kaler2 tu.

nur marina said...

SK...buat patchwork ni memang memenatkan...tapi sebab suka punya pasal, so tabah jugaklah buat...he he he..

and yes, i pergi booksale tu malam sebab hari sabtu tu hubby kerja pagi, tak sabar punya pasal..i heret jugak dia pi sana pagi-pagi buta tu...tapi memang crowded lah...:)

tapi suka hati sangat sebab i dpt a few buku craft yg memang i aim...

nur marina said...

Lee...itulah Lee...dah tua-tua ni baru nak belajar menjahit kan...ha ha ha (opss...i am not suppose to use word TUA with u..)..and yes, i memang plan nak ikut macam u cakap, put my initial kat situ...i ingat nak order label but kena order dlm big bulk...so cancel lah dulu...but now, belajar nak embroid huruf M cantik2 cam old english style tu...he he he..

and Le...sure your wife punya hasil mesti cantik sangat sebab i know she passed your test of sewing kan...u stay kat 4 seasons punya countries kan Lee, mesti best sebab decoration boleh ikut season theme kan..now mesti banyak merah dan dark green..christmas time yahooo...

and Lee...for you, i will make it free...no need to pay for my special friend..but i cannot promise you queen size bedsheet lah Lee...patah pinggang i kan...anyway, u kena bagi tau in advance 1 month tau kalau nak balik kampung..u tau lah, i masih merangkak2 nak menjahit nih....:)

see u Lee...

nur marina said...

Mel...aduhlah Mel...kerana dok mabuk kepayang dgn Mr Brother i ni kan..habis hari2 i rasa nak pi ke dai kain tau...$$$$$ aje tak cukup nih....

Mel..u punya hasil mesti cantik punya..sebab u jenis very meticulous punya orang...share lah sikit patchwork you Mel...

and about the cross stitch..don't worry dear...bila-bila u free, u buatlah ye...

Mel..pssttt...takde hint lagi ke about the big day....(u know what i meant)..he he he

nur marina said...

Pizli..terima kasih...saya suka sangat warna2 pastel ni..tapi susah jugak nak cari kain cotton murah2 kaler ni..yg mahal2 banyak lah..tapi tak mampu pulak...he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...