Thursday, March 25, 2010

Masak-masak cuti-cuti di rumah

ni semua lauk-pauk yg den masak sepanjang cuti di rumah hari khamis hingga ahad lepas...
sebab abahnye tak boleh cuti..so duk kat umah sesambil layan twins tu...memasaklah yang den rajin nak buat...
mee rebus..yg ni tak masak..pemberian ana sebelah umah..tq daun keladi ye ana..lain kali nak lagi...

ni bukan grill salmon ye...ni ikan patin or ikan sungai bak kata twin tu...yg ni i bubuh garam, sos barbeku and black pepper aje, goreng guna minyak sikit aje..adam and johan suka makan sebab takde tulang sgt and isi tebal...abahnye mmg tak sentuh ikan sungai kan..so kami makan dengan riang gembira di hadapan dia...
i suka beli ikan patin pasar malam hari jumaat kat desa cempaka sebab dia dah potong-potong and kita boleh pilih bahagian yg kita nak aje..so mmg ambik part isi ajelah..tak ambik ekor and kepala...

yang ni ikan kembung terayaki...pakai sos teriyaki tu aje..tapi i tambah dgn kicap pekat sikit...makan dengan nasi panas, cili api potong..sedap oooo......

ni bekpes nasi lemak ikan tongkol rebus...style org terengganu punya nasi lemak lauk sambal ikan tongkol..tapi i tak campurkan ikan tu dalam sambal sebab takut pedas budak-budak nak makan..

sandwich tuna aje....terliur tengok sandwich cik tem tapi tak jumpa roti perancis kat giant nilai, so pakailah roti gardenia biasa aje..

chicken chop dengan mushroom sos...tapi tak pakai breadcrumb, i pakai tepung goreng KFC tu...sedap jugak...wedges buatan sendiri tu pun oklah tapi sedap lafgi beli yg frozen punya..

sekian, lintas langsung dari dapur saya sepanjang 18-21 Mac 2010

1 comment:

adie-ishmael said...

ikan aye tu kesukaan saya...orang Kedah panggil ikan mambu atau ikan kayu...tapi orang Langkawi panggil ikan torey...buat nasi dagang sedap kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...