Tuesday, June 23, 2009

Aduhai Adam ku Sayang

Hari-hari minggu, memang dah jadi aktiviti wajib saya berperang dgn hero 2 org tu..ada ajelah idea depa nak buat ibu depa ni naik hangin..

tapi yg tak tahan tu...sabtu lepas...

saya kat tingkat atas...penatlah nak memanggil dua org tu suruh naik sebab nak tidurkan depa (depa kata depa dah besar, tapi bila nak tidur, masih kena tepuk kan...dua2 org pulak tu)..

tapi sebelum tu, saya sembahyang zohor dulu..masa sembahyang tu, dah rasa pelik sebab depa tak naik pun..biasa tak bolehlah mak ni nak hilang kejap dari pandangan..memang mengekor ajelah..selalu kalau senyap aje tu, mesti ada project tu...

selesai sembahyang tu..jerit lagi suruh depa naik bilik...si Johan dah naiklah dulu..si adam ni, senyap aje..jeritan mak dah makin kuatlah kan...barulah terkedek2 dia naik tangga..

so..settlelah satu hal...dekat sejam tu, tidurlah depa (itupun maknye dah 2-3 kali jugak terlelap nak tunggu depa tu tidur..)

dan lepas dua2 dah tidur, i pun dengar suka hati ye...terjingkit2 kuar dari bilik..kena tutup bilik sesenyap mungkin...and lekas2 nak turun ni sebab nak tengok DVD "New In Town" yg dah dekat seminggu beli tapi tak sempat2 nak nonton lagi...

baru aje turun 4 anak tangga, sampai selekoh nak ke bwah tu..mak kau..berterabur susu tepung dari anak tangga atas sampailah ke bawah...boleh gitu...hancur berkecailah harapan ku nak berelaks ni...dah tu siap ada penyapu , kain buruk n skop sampah ada kat tangga bawah..mesti si pembuat kerja tu sdg berusaha untuk membuang bukti kesalahan dia tu tapi sempat separuh jalan...

so..terpaksalah batalkan dulu nak menonton tu..terbongkok2 lah saya yg makin gemuk ni (gamaknye tak senang tengok mak dia gemuk, tu yg buat hal suruh mak dia bakar kalori lebih skit kot) menyapu, mengemop lantai tu...susu tu separuh bekas jugaklah buang saje..baru aje beli baru tu...

and I memang dah tau, ni mesti kerja Adam ni..sebab dia tu sukalah sngat nak bancuh nestum lah, nak buat air sirap sendiri lah...and pernah sekali tu, berterabur jus kat dining hall and siap dia bawak kusyen dr ruang tamu ke kabinet dapur, sebab tak sampai nak ambik jus tu..so gunakan kusyen tu lapik2 3 ketul untk buat tangga..

lepas siap segala tu (badan pun ke main berpeluh dah)..bukaklah jugak cite nak tengok tu...baru aje tengok 30 minit gitu..dah dengar dah bunyi tapak kaki kecik2 turun tangga ...alahai, tak sempat mak nak berehat..

and yang tak tahan tu..half way tu..bolehlah pulak kuar dialog mcm ni antara depa..

Adam : heh..mana susu tadi..abg, nampak susu tadi..(boleh lagi tu dia ingat dia taburkan susu tu)...habis dah..

Johan : mana ada susu...

Adam : ada..tadi susu jatuh kat sini..

pastu dah nampak saya kat sofa tu...dengan suara comelnye, dia tanya "ibu, mana susu adik jatuhkan tadi..habis dah.."

saya yang malas nak melayan sebab penat baru nak hilang kan..."entahlah, mana ibu tau...hantu makan kot.."

and dengan selamba badaknye, anak ku sayang ni jawab ..."oooooo...."

nasib baik si abang tu pandai sikit.."ibu tipu ye..mana ada hantu makan susu.."

"yelah, yelah...ibu dah kemas...lain kali nak susu cakap kat ibu..."

terus tutup cite tu ... bila nak sambung tengok pun tak tau..

and nak ketawa pun ada masa tu tengok keselambaan muka Adam tu...sabar ajelah

2 comments:

amoi said...

kelakarkan bila diceritakan balik...but not so funny lah when the incident happened kan!

N.M.Ibrahim said...

yep beep...nasib baik masa i realise tu dia tengah tidur..tapi memang geram masa tu cuma bila dia dah bangun, and boleh buat selamba tu..memang kelakar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...