Wednesday, September 16, 2009

Kisah Balik Raya

lagi sehari to go..tomorrow dah start holiday...tak sabar betullah nak balik raya ni...

aku rasa sindrom balik kampung ni memang antara sindrom yg dirasai oleh semua warga kota yang bekerja mencari rezeki di kota gamaknye...tu pun yng balik kampung lah...tak mcm kes mamat dlm akhbar Metro hari ni (umur dah 40 tahun, tua dah tu) yg sanggup pecut keta sebab tak nak bawak mak balik kampung beraya sama..Ya Allah, jauhkanlah aku dan keturunanku menjadi manusia seperti itu...amin)....insaf2...

ok...ni nak cite pasal kes terlalu excited nak balik raya ke kampung lah kan...

kisah ni masa zaman aku student dulu, kat MSMKL, Cheras...time ni balik ke terengganu naik bus kat Hentian Putra...

semangat tu awal-awal posa lagi, aku and geng2 terengganu (3 orang aje, aku, ella and zozo tapi masa ni aku tak pasti zozo ikut sama ke tidak) awal2 lagi pi beli tiket bus..aku ingat lagi masa tu, aku yg pi bayar and lepas dpt tiket tu terus aku simpan dlm purse lah kan...

sooooo senang hati dpt tiket raya awal2 tau...

sampai ke hari nak balik kampung tu...lepas kelas terus chow ke KL...azab tau masa tu nak dptkan bus mini dari taman shamelin, cheras tu nak ke kl..selalunya kami ambik teksi aje..time2 tu takde lagi LRT segala mak nenek pengangkutan canggih-canggih ni...time tu, kawasan LRT stesen kat Pandan Indah tu pun still belukar...jalan mati lagi tu...

ok...sampai KL, mcm biasalah kami buka posa kat Central Market, kedai Indian Muslim kat situ..selalunye pekena nasi briani ayam madu dia..pastu barulah ke Hentian Putra, sebab bus kul 10 malam cam tu...

pastu dah sampai kat hentian putra tu, sambil2 berborak tu, barulah tergerak hati aku nak tengok tiket bus...check tiket tu, sekali mcm berderau darah aku sebab tengok tarikh tu, rupanya bukan tiket malam ni, tapi keesokkan harinye...boleh gitu..

siap aku tanya ella lagi tu...ella, hari ni berapa hari bulan ye...kau tengok tiket ni..

dah memang confirmlah tiket tu tulis tarikh esok kan...adusss!!! sedih gile masa tu..mcm manalah kitaorang semua tak ingat nak check tiket tu lepas beli hari tu...

dah lah almost 11 o'clock dah...masa ada bus balik Cheras dah..dah tu nak ambik teksi pun takut pulak malam2 tu..duit pun bukan ada dah..almaklumlah student kan...

nasib baik ingat no tel umah Shana..time tu takde hp2 ye..harapkan public phone aje..minta tolonglah dia dtg ambik kami, tumpang bermalam kat umah dia..kalau dia tak ambik, jawabnye kami bermalam kat surau ajelah ...

nasib baik shana's family ni memang kenal rapat dgn kami ni ...shana ni pun was my roomate masa tu...ayah dia pun dtglah ambik kami kat hentian putra malam tu..

and sejak kes tersebut, memang aku check sungguh2 dah tiket, depan2 kaunter lagi aku dah check..tak kuasa kau kalau pisang kes2 macam ni berbuah dua kali...

tapi sempatlah kami menyambut raya di Terengganu..kih!kih!

lagi satu kes yg tak boleh aku lupa, kes berbuka kat restoran Indian Muslim kat CM jugaklah...tapi ni masa balik raya tahun lain pulak...before berbuka tu, kami last minute shopping gitu kat jalan TAR and kat S&M, depan Hentian Pudu tu..and masa tu, duit aku dah tinggal dlm RM20 aje..tu pun spare RM10 utk berbuka and balance tu kot2 ada apa2 tengah jalan..studentkan, mana ada duit banyak2...

and macam biasa, kami order nasi beriani ayam madu tu..kes ni aku dengan ella dan zozo...

pastu masa dia ambik order tu, dia tanya nak udang tak..yg kami ni, dok ingatkan sambal udang..teruslah jawab...bolehlah..ingat dlm RM5 sepinggan, bolehlah share2...

pastu waiter tu tanya lagi..berapa ekor..dalam hati aku, ni apa kes pulak tanya berapa ekor ni, agak2 lah satu senduk tu dpt berapa ekor..mulalah muka kami terpingga2 gitu..pastu, dia kata, takpelah, 2 ekor, share2 sekor sorang..kami pun takdelah membantah..dan masa tu aku terpikit, buat lekat celah gigi aje, udang seketul kongsi2 pulak tu..

sekali bila dtg hidangan kau..rupanye udang galah tu kau..dia potong dua..kira sepotong soranglah..tapi yg kami ni pun satu, bukan nak tanya harga berapa dulu kan..main makan ajelah...

bila dtg dil..rupanye udang tu RM12 sekor tau..korang bayangkan betapa terkejutnye kitaorang ni..RM12 tu kira makan 2 hari tau masa student dulu...mengigil kau kira duit cukup ke tidak ni..
kumpul2 duit tu dptlah bayar makanan mlm tu..tapi seyeslah, aku berdoa sangat janganlah ada aral di tengah jalan sebab duit dlm purse tu tinggal singgit2 tak sampai 5 hinggit tau...

to Ella and Zozo..korang dtglah beraya ke umah aku ye..lama dah tak jumpa...kih!kih! korang ingat tak kisah ni..

2 comments:

adie-ishmael said...

nasib baik tiket tu untuk malam esoknya...kalo malam semalam,macam mana? sapa nak jawab?

N.M.Ibrahim said...

adie..kalau malam semalam..memang meraung lah kat hentian putra tu..sanggup ku tumpang mana2 bas, duk kat aisle pun takpelah..janji sampai umah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...