Tuesday, March 9, 2010

Udang asam jawa

ni gambar dah lama jugak lah..dlm 2 minggu lepas...

adam n johan mmg suka udang..nasib baik tesco selalu ada promosi udang...so bolehlah beli udang buat meratah..sebab depa ni, kalau dah ada udang tu, nasi mmg kurang sikit makan..dok meratah udang...

tapi yg geramnye, kalau bawak pi buffet steambot ke, takde lah pulak nak dimakannye udang tu puas-puas sebab dok sibuk makan eskrem dgn marshmallow chocolate fondue tu..sabar ajelah..tu lah, dgn anak2 ni kadang2 tu rasa tak berbaloi nak pi buffet tapi nak ditinggalkan, kan bapaknye tak lalu makan pulak..maknye lalu aje makan...teruk kan...

ok..lari topik pulak, balik ke garisan permulaan semula..


udang asam jawa..

resepi ni dpt masa tengok rancangan memasak ketuk2 yg sheila rusly buat dulu time ramadhan kan..

resepi mmg simple betul..cam tak percaya je..

resepi dia just gaulkan udang tu dgn asam jawa, gula sikit dan garam sikit ..saya guna pes asam jawa..senang sikit tak yah buang biji (pemalas tul..nak buang biji pun penat ke?)

pas tu perapkan ... lagi lama lagi baguslahh..tapi yg saya buat nak tak sempat nak perap sebab anak2 dah dok tanya..bila nak masak udang ni..

pastu, patutnye udang ni goreng satu2..cam kita goreng nugget tu (nugget tempura ayam ramly, best in the world..iklan jap)..tapi sebab 2 hero tu dah tak sabar nak makan..

maka..maknye campak semua dlm kuali...gaul ajelah sampai masak..tu ygjadi berkuah pulak...saya goreng pakai minyak sikit ajelah, cam menumis tu..ala2 udang sambal pulak..

tapi kalau nak buat..ikut resepi sheila rusly ye..jgn ikut resepi gedabak gedebuk saya ni..

3 comments:

adie-ishmael said...

namapak sedapnya...tapi tua2 tak leh makan banyak udang dah...kolestrol...gout...

marie said...

adie...tu lah pasal...tapi mulut ni nak cari jugak yg kolestrol tinggi tu...hish...bilalah nak ubah gaya hidup ni

Anonymous said...

Hello! Can you tell me how i can register mail at google [url=http://google.com]google[/url] http://google.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...