Monday, November 29, 2010

Cite Bersunat (circumsice)


aku selalu lah jugak menakut2 kan bebudak 2 orang tu tentang bersunat ni...

nak2 kalau depa (si Adam terutamanya) susah sgt nak pakai seluar lepas mandi...

kemain lagi ke hulu ke hilir berbogel gitu aje...

selagi aku tak naik suara..selagi tu lah dia berbogel...geram tul...

so selalu aku cakap..tak nak pakai suar, mai ibu sunatkan...

memang dia ngeri lah..

pernah jugak dia cakap..."kalau Adam kena sunat kan, nanti jadi cam pompuan kan ibu.."..korang faham2 sendirilah maksud dia tu..

tapi minggu lepas, kebetulan Abang Alif (anak sedara Mak Uda yg duk sekali dgn Mak Uda) kena bersunat..

boleh si Adam tu kata.. "Ibu, sebenarnye Ibu tipu kan...sebenarnya, bersunat tu besssttt..."

"aik..kenapa pulak best?" (Daqlam hati aku dok pikir jugak...kau jgn ingat nak mengatai dah lah bila dah bersunat....)

"bestlah sebab dpt duit...org bagi duit banyak kat Abang Alif"

ye Nak..Insyallah, org bagi duit banyak Nak..

tapi tengoklah bila hang kena dok diam seminggu...kita tunggu dan lihat ye..mana lagi best...

2 comments:

Uncle Lee said...

Hi Marie, I can imagine young boys reaching that age not sleeping well at nights with the dread and apprehension of whats coming, ha ha.

I remember long ago it was also a small celebration among some families.
So? There's a bit of bribery too, huh? Ha ha....
Have a great week, Marie, stay young, Lee.

marie said...

itulah Lee..budak2 skrg ni, semua menda nak duit..semua menda nak kena ada upah...sabar ajelah..

now kan, bersunat is mostly done in the klinik dah...so cepat sembuh, tak macam dulu, memang mengeletarlah...tapi i tak tau whether they bius or not..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...