Sunday, March 10, 2013

Peralatan menjahit....(utk yg bertanya mana nak )

Aku minta maaf ye pada shahana dan kak que yg dah lama tanya kat mana aku beli batting quilt..

Batting ni benda alah yg gebu tu, yg kita bubuh sebagai lapik quilt supaya dia kembang cam toto tu..

Batting ni ada 2 jenis...ada jenis cotton dan ada jenis poliyester..

Hat cotton tu mahal lah..rm60 semeter...sebab full cotton kan..utk yg cotton aku beli dgn zurina through fb dia..aku tak ingat apa nama penuh ye...

Tp kebiasaannya org yg jual quilt ni akan gunakan polisyester kecuali ada customer yg request batting cotton..of course harga akan jadi lain kan..

Ukt batting poliyester ni, kalau kat bandar baru bangi, boleh beli di karysma store fasa 4 tambahan..harga kau tak pasti lah sebab aku tak pernah lagi beli kat sana..

Utk shahana dan orang2 di Nilai...korang boleh beli di deret kedai sebelah grand union supermarkat...

Kat mana tu...korang tau kat mcD sebelah shell Nilai...korang masuk jalan tepi mcD tu, pastu kat ke dalam tu ada supermarket grand union belah kanan kan...ok sebelum grand union ni (building sebelah dia)...ada kedai jual penapis air...kedai jual batting ni betul2 sebelah kedai penapis air ni...kedai tu ada ambil upah jahit kusyen kain elyza...

And sebelah kedai batting ni, kedai jual alat jahitan jugak..jarum, mesin foot semua ada kat situ..

Ni rupa batting tu..aku rasa ni size 1 inch tebal...harga kedai ni rm18 semeter...kalu beli 2 meter, dia kasi rm35..

Utk yg jauh dari Nilai...utk kak Q, boleh beli online...kat FB edina craft or sopan muslimah...senang berurusan dgn depa ni...aku beli batting utk beg dari sopan muslimah..batting beg ni nipis sikit dan padat...

Pda yg suka nak tengok kain craft cantik2 kan..boleh join geng gila kain kat Fb ye...memAng meroyan aku dok tengok..esp yg designer cotton (DC) tu...tapi harga memang mahal lah..quality superb..

And for mamadaniel..rupa walking foot utk jahit kainyg jenis lain2, and tak nak dia jadi herot berot cam aku cite kat kelas menjahit quilt dulu tu..hah..rupa dia cam ni..

Agak bagak dari size foot yg biasa..karysma store ada jual..tak salah aku dlm rm20 kot...aku tak ingat yg aku beli ni berapa..aku beli masa beli mesin dulu..

Ok...ni sesaje nak tunjuk..

Foot mesin yg aku ada setakat ni..tp yg gunanye cuma walking foot, zipper foot and free motion quilting..yg lain, tak reti lagi..he he he..

oh ye...koleksi benang aku pun dah masuk 4 baris dah..yg ni pelan2 kayuh nak penuhkan papan nih..

Ok..bye...selamat menjahit ye..

P/s..sorry tak dpt nak balas kat comment korang sbb kat opis, block blog pulak...boleh baca je..nak comment ke nak buat entry baru ke, mmg tak boleh dah..and kat umah pulak, biasalah kan..susah sikit nak cari masa berblog...:)

5 comments:

Queenie said...

walla sis, tenkiu so very much with the info...lama sungguh akak dok cari batting cotton/polyster ni, tanya kat kedai fabric, sorang pun taktau...nak jahit hotpad pot holder la... ngan oven mitt..tenkiu sis, cayang you muahss!!!

MOKCIK AZWA said...

Patutlah lama tak mengapdet Marie ya..sibuk menjahit dan kena blok pulak kat opis.

opis akak, blog ok lagi..fb jer blok..tapi sejak baru2 nie fb dah dibuka bila lunch hour dan selepas opis hour..

ok..have a nice day Marie

Uncle Lee said...

Hi Marie, wow! Very hi-tech....Glad to know sewing is one of your talents, ha ha....
My wife still has her jurassic 95 year old hand power Singer.
I have to carry it for her put on the table when she wants to do some sewing.
Lagi 20 years cannot carry for her, old age! Ha ha.
Have fun, keep well.
Lee.

Small Kucing said...

mahal jugak ya ...tapi betul jugak la...kalau nak cotton mesti mahal sikit.

Uncle Lee said...

Hi Marie, hoi! You MIA? Lama ta'jumpa. How you doin'?
I miss you.
Hope this finds you well.
Best regards.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...