Tuesday, August 6, 2013

Au gratin

berbuka semalam, cam aku plan...aku hangatkan aje lauk yg ada, singgang ikan aya (tongkol), udang buttermilk, ikan tongsan kicap (sikit je balance yg ada)...makan cicah budu dan cili api...

pastu kerajinan sikit nak try resepi baru yg aku tengok kat internet...salmon au gratin...or bahasa orang melayu lapis-lapis kentang dgn sauce putih....

since aku tak sempat nak salin resepi...so aku main ikut pandai ajelah...buat aje sos putih cam lasagna tu...cuma pastu aku campak2 isi ikan salmon yg dah dipanggang jap...

sos putih tu aku gunakan butter, tepung jagung, fresh milk, cheese ceddar keping, lada hitam dan oregano utk rasa2 ala-ala italy lah konon...

yg harunye aku lupa letak garam...dah hambar je rasanye...terpaksa makan dgn cili sos...

oklah utk dessert lepas berbuka...selalu dessert manis kan...kita try yg plain and creamy pulak..

 atas tu tabur dgn grated cheddar cheese...bakar for 30 minit, 200 celcius..

and dlm bekas tu lah aku bakar, dlm bekas tu lah jugak aku hidang...

nak cite pasal bekas pie ni...last year masa aku kursus ke langkawi, aku beli lah satu bekas pie pyres yg kaca tu...punya berhati2 aku bawak naik flight ke Nilai...sampai Nilai, masa nak kuar barang, boleh pulak jatuh terhempas gitu...waaaa!!! berkecai nak ada pie dish pyrex...

pastu bulan 5 hari tu kan aku ke langkawi lagi utk holiday dgn anak2, aku pi tengoklah kot2 ada lagi bekas tu...tp dah takde dah....sedihnye hati...

3 comments:

Uncle Lee said...

Hi Marie, long time no see. How you doin'?
I missed you, lots!
Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan saya di Malaysia dan di mana jua anda bearada.

Selamat sejahtera kepada anda sekeluarga.
Semadikan satu lagu dalam hati mu dan semoga sentiasa ceria.
Teman mu dari Canada.
Lee.

MOKCIK AZWA said...

Dah lama tak ke Langkawi, teringin nak membeli belah kat idaman suri lagi hehehe..

Uncle Lee said...

Hello Marie, how was your hari raya? I miss you.
Pity you not able to drop by my pondok. Miss your humour.
Anyway, here's wishing you well.
Best regards.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...