Friday, August 30, 2013

Cabonara spageti

Hari Isnin hari tu ada buat spageti bolognese dlm 3 bungkus spageti jugaklah, sebab ada jiran and kawan husband nak dtg makan...alang-alang tu aku buatlah banyak sikit boleh ajak jiran2 dekat dtg makan sekali...

since kuahnye habis...tp spageti tu ada lebih lagi...so semalam aku buatlah spageti cabonara pulak...ni first time aku buat sendiri...resipi simple aje...

and disebabkan malas nak pi menyinggah kedai utk beli cream, aku guna aje susu powder anak2 aku and campur dgn cheese 2 keping utk kasi dia creamy sikit...

pastu aku campur jugak tepung jagung utk pekatkan...


aku nak buat seafood cabonara...since kat umah ada udang and crabstick aje..itu ajelah seafood nye...(punya malas nak potong crab stick tu, aku campak aje seketul2 cam tu...lagipun semalam aku sampai umah dah kul 7.30 mlm...)..

cik abang aku, balik tu terus panaskan nasi semalam dan lauk ayam masak merah pemberian jiran sebelah dlm microwave...mmg kelaparan dia sebab biasa dia balik, nasi dah terhidang...ni aku pun sama sampai dgn dia semalam...

pastu ingatkan cukuplah nasi tu je kan...sekali join sekali pulak dgn budak2 makan spageti ni...aku je lah tukang tengok je sebab aku kan diet...tak leh ambil carbo banyak sgt...

 ni dinner aku utk malam sebelum... stir fried shiratake mee with salmon and cili api...pastu aku bubuh cheese utk kasi rasa lemak2 sikit...shiratake ni aku boleh ambil sebab low in carb...yg harunya mee ni mahal, 2 pek kecik dah RM4.50...aku buat 1 pek je ni, cukuplah utk aku sorang kan sebab aku dah masak nasi dan lauk utk umat2 lain dlm umah ni..

alih-alih, si kembar dok mengecek mee aku ni...dah tak cukup tu, aku gorenglah lagi satu utk dia org pulak...sedap mee ni sebab dia kenyal2 gitu...

cite pasal makanan dan memasak ni kan...anak2 aku selalu jek aku bila sudah makan..ayat2 cam "terima kasih ibu".."sedapnye ibu masak" "wah....lazatnya.." aaaahhh semua tu memang biasa kedengaran lah kat meja makan..

opkoslah aku kembang hidung and bontot kan bila dipuji2 begitu..

satu hari tu ...aku saje lah cakap dgn depa..

"kalau ibu masuk pertandingan memasak ni, mesti menang kan.."...masa tu depa kata kat sekolah ada pertandingan memasak..

"mesti semua kawan-kawan korang cakap sedapnye ibu masak kan"...wah ayat2 masuk bakul angkat sendiri yg tak boleh blah gitu..

alih-alih Johan kata "apalah ibu, mestilah kitorang kata ibu masak sedap...tapi kawan2 abang mesti kata mak dorang masak sedap..KAN ANAK2 SEMUA MEMANG BEGITU...semua kata mak dorang masak sedap.." dengan muka tak bersalah tu cakap cam tu..

ohhhh...skrg aku sedar diri...aku hanyalah jaguh kampung, juara memasak pada anak2 aku je...ha ha ha..takpelah...janji juara jugak kan...

8 comments:

MamaDaniel said...

kak..mana nak beli shiratake mee tu kak? tak pernah jumpa.. saya amik beras herbaponni skrg.. bila makan beras putih rasa bersalah sgt kat badan sendiri..hihi..psiko kan..

Queenie said...

anak2 mmg jujur marie...tp belum cuba belum tahu, saper tau betul2 boleh jadi juara,kan? semangat mau ada!

nampak sos carbonara yg pekat dan berkrim tu wowwwww....boleh derhaka kat diet dibuatnya, ka? hahaha

MOKCIK AZWA said...

alolo..potong stim betoi jawapan si kenit tu hahahaha...

tapi mee tu nampak sedap..apa namanya..shiritake..hehehe

Uncle Lee said...

Hi Marie, That dish looks really delicious! But susa nak pronounce the name, ha ha. Tapa la, its the taste that counts.
About your sons, you know, a man loves his sweetheart the most, his wife the best. But his mother the longest!
Have a great week, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

nur marina said...

mamadaniel...ada jual kat carefour alamanda nih..kat area jual tauhu2 tu...vegetarian food..

herbaponni ganti beras ok lah sbb kurangkan sikit gula dlm kanji beras biasa...takpe, u full BF nanti cepat badan turun...chaiyok! chaiyok

nur marina said...

Kak Que...mmg derhaka besar kat diet kuah cabonara tu...tp time2 bulan syawal tu, memang diet ke laut betul lah...:)

ni dah habis syawal, kena start diet balik....

nur marina said...

Azwa...depa tu mmg camtu, tak boleh nak tengok mak depa kembang sikit tau...adalah ayat2 pangkah gitu...

nur marina said...

Hai Lee...ye lah berbelit very the italian nak sebut nama masakan kan...rasa pun dah ala2 biru mata hitam ku tau...ha ha ha..

and Lee...i harap2 anak2 pun cam you kata, loves their mother the longest....:)

see u Lee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...