Friday, October 25, 2013

Tukar Profesion?

Ke main kan...pakai word profesion gitu...cam professional bebenor...tp nan hado pun aku nih..

ok...tukar KERJA....hah, baru kena sikit...

or...berHenti kerja....lagi best kan...tapi mampu ke nak berhenti kerja? (sendiri tau jawapan)..

ni nak cite teringat kisah awal tahun hari tu...lately ni aku penat je dgn kerja nih, dgn deadline2 aje...asyik kena balik malam, kejar org besar ke sana ke sini..aku ni org kecik...menurut perintah je lah..tp kadang2 rasa penat tu akan menyerap je dlm hati ni...

kdg2 tu terluah jugaklah kat mulut aku ni pasal nak berhenti kerja lah, nak tukar kementerian lah (pasal hat ni, aku dah submit borang...first step dah ambik)..

pastu kan awal tahun, selalu ada borang2 yg bebudak ni kena isi hantar kat sekolah...pastu kan mesti ada kena letak pekerjaan ibu / bapa tu kan..seperti biasa aku letak "pegawai kerajaan" je...

and ada sehari tu, gamaknye kat sekolah bebudak ni bergossip psl pekerjaan mak ayah kot..Ingat kita2 mak ayah je ke bergossip, anak2 kita pun mewarisi peel nan satu tu tau..

makanye, keluarlah cadangan yg gile hebat lah dari mulut si Johan tuh..

"ibu...ibu kan selalu cakap nak tukar kerja kan...kan ibu selalu penat balik malam kan?"

"yep"

"hah...abang tau dah ibu boleh tukar kerja ape?"

"apa?"

"Ibu cuba try jadi SURIRUMAH...best tau kerja tu...mak irfan kerja tu...hari2 mak dia ada je duduk kat umah"

"oh ye ke...camne abang tau?"

"abang tengok kat borang dia, pastu abang tanyalah kerja suri rumah tu apa?"

"pastu irfan cakap apa?"

"dia kata kerja mak dia hari2 duduk umah...hah, ibu mestilah suka kan...abang pun suka...ibu ade je kat umah.."

waaaa!!!!! memang itulah kerja idaman setiap IBU wahai anakku...tp mak korang ni nafsu besar, parah poket abah korang kalau ikutkan nafsu mak korang nih..sbb tu mak korang kena kerja....waaa!!! bila nafsu mengatasi keperluan....dan memikirkan benefit duniawi yg dpt dengan bekerja...

tapi Ustaz kata pekerjaan juga adalah amalan baik...ishhh...serabut lah otak...

entry melalut ni pasal bosan bosan bosan...aku mmg kena tukar angin dah ni..harus kena call lagi pegawai JPA tu..tanya pasal borang tukar...amin..

4 comments:

Small Kucing said...

Tukar lah kalau boleh. Duk tempat sama boring ler

CA said...

yesss.....tukar angin...and semua mom in the world nak keja sbg SURIRUMAH khennnn...I wish I can also...;)

Pizli Mat Wazip said...

Hahahah semua nak jadi surirumah.

Uncle Lee said...

Hi Marie, how you doin'? Lama ta'jumpa. Noticed your dropping by other blogs....
Anyway, just dropped by say hello.
Best wishes.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...