Tuesday, June 19, 2012

lauk posa

Semalam aku posa ganti...cik abang and anak2 tak kerja and cuti sebab semalam NS cuti isra' mikraj...aku aje yang kerja and aku aje yang posa....

tapi untunglah jugak cik abang ada kat umah, pandai pulak dia masak nasi, telur masin and panaskan dhalca yang frozen dalam peti ais tuh...aku balik tengok ayam dah terperap dengan garam kunyit, terus kansel niat aku nak buat kari ayam semalam...

so aku just goreng ayam dan stimkan roti jalan frozen...sungguh senang hidup dengan frozen food ni kan...
 
 lauk semalam....TIUB masin aje tak masuk gambar sebab tak potong lagi...
TIUB = Telur Itik Ulu Bendul...memang nama glamer dia gitu sebab kat papan-papan iklan depan gerai2 jual telur itik kat ulu bendul tu, itulah shortform yang digunakan...TIUB...kreatif tul...and telur asin dia adalah marveles gitu, tak masin sangat and lemak-lemak gitu...aku makan sebijik semalam...:)

 sayur favorite aku...sambal terung...yang ni beli dari cafe kat opis aje...

 lauk sampingan...terasa nak makan hati lembu...yang ni pun beli dari kafe je...kat umah ni, aku ajar anak2 aku supaya tak makan organ dalaman dan kepala ikan..tapi itulah benda favorite aku...anak2 aku hairan je macam mana aku boleh makan hati ayam, hati lembu nih..

aku selalu kata kat depa, benda alah ni rasa pahit, rasa nyek-nyek...pastu aku pernah try kasi depa makan sikit sambil mulut aku tak henti-henti kata..."memang rasa nyek-nyek nih..pahit pulak tu..."..si adam rasalah sikit....terus terjuih mulut...aku rasa perang psikologi aku berjaya...benda alah ni tak teruk pun rasanye...sedap lagi, lemak2 gitu tapi kan kita sebenarnya tak elok makan organ dalaman ni kan...tapi aku ni dah terbiasa dari kecik makan hati ayam...nak buat cam no kan..tapi tang anak2 aku, pandailah pulak aku melarang kan...ni orang cakap..."cakap tak serupa bikin..."...he he he..

 ok..ni aje lauk yang betul2 masak semalam...ayam goreng kunyit...

roti jala frozen...steam kan aje...lawan dengan kuah dhal.....

syukur pada rezeki Allah...kenyang berbuka semalam...

hari ni posa lagi...tak tau lagi nak lauk apa hari ni....ikan pari bakar cicah air asam cam sedap jugak kan...:) (aku ni apalah yang tak sedapnye....)

7 comments:

Queenie said...

"cakap tak serupa bikin" punya mak!
arhahaha...kaki temberang jugak ek?
anak2 akak memang tak lalu hati, be it hati ayam atau hati lembu, depa cakap rasa darah wlp dah goreng garing, boleh termuntah dibuatnya, tp mak dia suka (hati ayam tak suka lah), akak akan masak rendang hati lembu, sendiri masak sendiri makan hahaaha..

my17 sorang yg suka makan paru tp kena goreng pedas2, kalau tak jangan harap nak pandang!

semalam akak buka ngan biskut crackers cicah hot chocolate, burrp kenyang...malas betul nak makan nasi...

Anonymous said...

Sweet Marie,cadangan Uncle untuk berbuka nanti cuba2 lah buat bubur kacang ke bubur pulut hitam ke pengat durian ke ye lah buat desserts supaya tak stressed cam AMELIA kata stressed spelled backwards jadi desserts,ahahahaha,ni bagi lagi stressed in tak pe tak pe enjoy tak salah kan eh bunyi cam cucu Uncle aje punya line ahahahaha salam dari Pg ni tengah seronok gila anak nak balik cuti lepas rindu ahahahahahaha,masakan pun best best untuk dia tapi Uncle enjoy hahahahahaha,kalau tidak dapoq on strike semanjang makan nasi kedai hehehehehe.....UNCLE AL

Small Kucing said...

Apa yang special with TIUB. Nicer ke?

marie said...

Kak Q...itulah...nak buek cam no kan...saya suka sangat hati lah, paru lah, limpa lah...tapi tulah, anak kita ajar suruh jangan buat tapi mak nye, sapa lah nak melarang kan...ha hah a..

Kak Q...paru masak sambal goreng tu pun favorite saya tu...lagi sedap kalau goreng garing-garing kan..boleh geng dengan Kak Q punya sweet17 nih...

akakkkk...mcam mana akak boleh makan crackers cicah air cokelat aje nih....waaa!!! jeles tau...;)

marie said...

Uncle...bubur kacang tu memang favorite uncle kan..ni sure minta auntie masak untuk ramadhan nanti kan...

wah itu Mel...so kreatif lah....desserts and stressed...so cleverlah dia...saya tak tahanlah tengok ice cream creation dia tu...aduh....mengamit jiwa tau...

marie said...

SK....TIUB ni dia punya yolk tu macam lemak-lemak masin...tak terlalu masin...the colour tu light yellowish, dia tak clear crystal bright orange punya yolk yang biasa orang buat kuih bulan tu...tapi rasa sedap...he he he..

Amelia said...

Hi Marie, thank you kasi compliments my ice cream lagi. I kalu wat something, I mesti perfect kan kalu tak I terus tak mau wat. Ni nanti I nak keluar recipes oreo Popsicle dan ice cream potong kacang merah untuk bulan posa for you. Senang wat dan sedap di makan.

I suka hati ayam, goreng dengan kari powder atau masak kicap sedappss... Tapi hati lembu gua tak pandai makan, makan manyak2x tu boleh degil cam lembu tak? hahaha

Have a nice day.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...