Thursday, February 19, 2009

apa ke ceritalah...layan ajelah..

semalam

Kul 6.30 ptg..hubby called dari opis..."mie masak ye malam ni, abang tak makan apa-apa lagi ni.."

Di umah, dlm fridge cuma ada daging, kerang, pedal ayam dan ikan jaket...huh! tak tau nak masak apa ni...

Oh ya...dah sebulan lebih tak makan ayam ni...beli ayam ajelah..

Maka, dengan 2 org pengiring setiaku...pergilah mencari ayam dan telur di Pasar Borong Selangor...dan juga kacang buncis serta bendi...

Balik ke umah..tak tukar baju lagi ni..jam dah kul 7.50 pm...

Takpe..masak nasi dulu, perap ayam dgn garam kunyit..potong sayur ...tinggal kat sink dulu..

cepat-cepat .... dah hampir kul 8.15 dah ni....sembahyang maghrib tak lagi ni..

ok..mandi dulu...sembahyang maghrib..alang-alang..tunggu ajelah isyak..

oh ye..bebudak tu tak mandi lagi...

"cepat2 mandi..."

..."ibu nak air milo"...

"..yelah, pi masuk mandi dulu..ibu buat nanti air milo tu..."

bru!bru! main air rupanye budak2 ni...."cepat...kan ibu tutup lampu kan"

"dah pi pakai baju, pas tu pi minum milo tu"...

"abang tak nak pakai baju ni..apasal ibu bagi baju ni..."

"dah tu abang pi cari sendiri baju nak pakai...ibu nak solat ni"

selesai solat...dua-dua dah terbaring dengan botol susu di mulut..melayan tom and jerry..

"ibu...bila nak makan nasik ni...abang lapar lah"

terbondong-bondonglah saya turun ke dapur...goreng ayam and goreng sayur...

jam dah kul 9.12 malam..."abang...adam...ni ambik pinggan nasi ni.."

mengadaplah anak2 ku dgn nasi putih, kicap, telur rebus dan ayam goreng...sayur goreng tu tak dilayanye..susah tul makan sayur...mcm maknye jugak..

ok..anak-anak dah kenyang...simpankan lauk-lauk utk hubby ... saya tak makan ye... seram tengok jam dah kul 9 mlm..masih ada hati nak makan tu...tobat dah kes sardin hari tu

naik atas..layan tv kejap...

tutup lampu..besok kena bangun awal, kul 6.30 kena gerak dari rumah pasal ada kerja urgent nak kena settle before 8 o'clock next day...

hari ni...

5.45 pg...kena bangun ni...hubby still tidur..dia shift siang...kul berapa balik pun tak tau semalam..

mandi...subuh...gosok baju....ke dapur..buka fridge..lapar perut ni...kan mesti tak sempat breakfast kat opis ni..

apa yg ada ni..hah! roti sapu mentega and kaya ajelah..sekeping..hish tak cukup tu...ok..2 keping..

heh! apasal periuk nasi dlm fridge ni...tak makan ke laki aku semalam..

alamak..dah 6.30 ni...chow dulu..

hai..kul 6.40 pg pun dah jem..bilalah kerja-kerja kat depan DENSO ni nak siap..habis satu Bangi jem nye...sabar ajelah..sakit dah kakiku menekan klucth ni..

di pejabat..kul 10 pagi

"abang tak makan ke semalam..nyok!nyok suruh orang masak..nasi tak luak pun.."

"hish! apa pulak tak makan...abang makan semalam.."

"sayur kacang tu sedap pulak masak macam tu kan..hari ni bawak bekal tu lah ke opis.."

emmm...nasib baik makan..kalau tak mengamuk mak hari ni..

dah habis..

tak de benda nak cite...layan ajelah blues ku hari ni..

4 comments:

putera said...

cite ko ni mengingatkan aku pasal 'kisah kehidupan LELAKI & WANITA suami isteri'....kisah kehidupan seharian...kisah laki dia pakai kain sarung dan bini pakai kain pelikat bila time bangun pagi....ialah, dari pagi2 kat dapur, malam2 kerja lipat kain, pakai kain....(paham2 sendirilah). Rasanya aku dah fwd email kelakar pasal ni

N.M.Ibrahim said...

putera..sesungguhnya aku tidak menerima email tu..

mcm-mcm dialog kan suami isteri setiap hari..selalunya hal anak2 lah..

eida said...

jauhnya gi beli ayam..sampai ke psr borong selangor tuh..awat tak beli kat pasar borong nilai jerk?..
weekend nih masak apa?..salleh keje la plaks ahad, bosan2 eida gi umah kaklong la yer..masak besh2 sket eek, asik dpt nasik lemak jerk..buat singgang ikan aye ngan cili kicap ngan ikan goreng beshh gak..:D

putera said...

ehhh....mary ko nak masak sedap2 ker week n nih.....tak ajak aku ker? hehehehe.....just joking...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...