Monday, April 26, 2010

Trip Mengejut Ke Cameron Highlands

(ok..ni nak cite pasal trip terkejut ke Cameron Highlands...)
memang tak plan..tapi hari jumaat tu, baca message di FB dari Tikah..dia nak ke PD stay kat umah rehat Bank Negara...dah tu cakaplah kat dia, kita org gomen ni susah benor nak dpt stay kat umah rehat gomen sebab asyik fully book aje..yelah, ada 1.2 org penjawat awam kan..mana tak sentiasa penuh kan...
tapi lepas msg dia tu..tergatai tangan lah pulak pi website bph.gov.my tu....and mcm biasa tengok rumah rehat kat mana2 pun penuhlah untuk weekend sampai bulan 8 nanti..yelah bulan 8 kan bulan posa..tu yg ada kosong kot..tapi kat tasik kenyir punya mmg kosonglah..
dah tengok apartment kat cameron tu penuhlah..sesajalah tengok utk banglo punya...sekali ada kosong lah utk weekend tu...biar betul...
sat-sat I terus call cameron highlands..depa minta confirm dgn BPH Putrajaya...call BPH putrajaya..depa confirm memang ada kosong sebab org batal booking last minute...so dgn segeranye I confirm booking..bayar masa walk in ye..
dan akhirnye...first timelah dpt pi duduk Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highlands..
apa yg special sebab harganye murah jok RM100 semalam...banglo 3 bilik tidor..memang boleh angkut kaum family semua tapi sebab last minute kan..tak dak sapa pun boleh teman sebab kaum family nun di terengganu kan..tak sempat nak packing datang KL..dah tu adik2 yg dekat pun ada program lain..yelah, benda terkejut...
and the twin tu memang sesangatlah suka duk banglo tu..sampai tak nak jalan sebab nak duk kat banglo aje..(tak sebut hotel dah, asyik sebut banglo aje...yelah selama ni bila tengok banglo, selalu tanya kat mak dia...besar kan rumah banglo ibu...bila kita nak duk umah banglo..and jawab ibunye..rumah banglo ni mahal, orang kaya aje duk umah banglo...so mesti dia rasa mcm org kaya jap weekend tu..kih!kih!)
ni gambar luar banglo tu...separuh aje nampak..besar kan..besar dari rumah den lah kan..
betul2 depan banglo ni ladang strawberri (Healthy Strawberry Farm)...budak 2 orang tu pi beli iskerim kat situ ala2 pi beli aiskerim tepi umah depa aje...

ni ruang tamu..ada tv LCD, Astro dan radio..


dining table utk 10 org makan..mmg confirm tak muat kat dining room rumah I ye..

dapur yg luas..siap ada pinggan mangkuk and rice cooker..rugi tak bawak beras...

tak sempat tutup pulak pintu kabinet tu...

2 bilik di bawah...

setiap bilik ada bilik air...yg ni ada sebiji queen bed and 1 katil single...

bilik satu lagi di tingkat bawah...1 queen bed...

tangga ke tingkat atas....

master bedroom di tingkat atas..ada beranda tapi tak ambik pulak gambar beranda tu..ada kerusi meja lagi kat beranda nak minum2 teh panas di waktu malam..tapi I tak tidur pun kat bilik ni..tidur kat bawah aje...seramlah..bilik besar sangat...

sekian ye tour Rumah Rehat Persekutuan Cameron Highlands...
kalau ada rezeki nak pi lagi tidur kat sini..bawak mak ayah adik beradik segala...
sini ada jugak apartment 2 bilik..RM50 aje semalam and bilik pun ada..rasanye sewa bilik RM25 je semalam..time kami pi pun, semua penuh...ada 2 bus lagi stay kat situ..tak perasan pulak dari mana sebab dah malam baru depa sampai..

4 comments:

lien said...

wah..bestnyaa..
orang pun penah gak try usha rumah pranginan..
tapi selalu penuh..huhu..sedey gler...:(

marie said...

lien...akak ni pun rezeki aje kot sebab kalau browse website tu memang fully booked aje..tapi try tengok jugak petang2 jumaat kot ada yg cancel booking mcm kes akak ni..

jooleata said...

Salam,

ikut website bph tu dg48 ke atas boleh booking kt banglo.. kalau gred bawahan xbleh ke?

Anonymous said...

Tuala ada disedia x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...