Monday, August 30, 2010

Bukak Posa Part V

Ni menu minggu lepas sebenarnye...sebab weekend hari tu, dua2 hari berbuka posa dgn juadah dari bazar ramadhan...ni kes bershopping raya lah ni..

kalau ikutkan aku ni..mmg nak makan kat luar aje..nak2 Kenny Roger's melambai-lambai aje tu..

tapi Abahnya tu jenis spesis tak suka menunggu kat kedai makan time berbuka...so beli tapau aje..makan umah jugak..

nak tapau Kenny Roger's??? tak kuasa aku...sampai umah dah benyek dah aku punya macaroni cheese tu..takpe2...

balik ke cerita dapur aku minggu lepas..ni juadah hari Khamis lepas..SIL buatkan sup sayur meatball...sedap kau..(aku puji2 lebih2 ni sebab nanti lagilah rajin dia memasak kan...kan...Nadia kan...)


Ni ajelah menu yg dimasak hari tu...aku pakai meatball jenama Marina..sempena nama aku..dan bila dah serupa nama aku tu..apa je jenis makanan..mmg sedap..terasa dagingnye..

ikan pari bakar .. beli kat anjung putrajaya...cicah dgn air asam y g camera shy pulak..
gara-gara tak cukup ikan pari ni..sebab itulah last yg ada kat kedai tu hari..maka aku telah memborong 3 kilo pari dari Tesco semalam...
korang makanlah puas2 pari bakar tu hari2..sampai korang nampak mak pari2...

ni kari ayam..beli kat anjung jugak...tapi sebab hari tu asyik dok makan sup sayur tu aje..lauk yg ni tak terjamah..pastu masuk peti ais..pastu esoknye panaskan..pastu tak makan jugak..pastu masuk peti ais balik...tak taulah nasib dia cam ne nanti...


Ni ikan saba...nama cam jepun..aku tak taulah ikan jepun ke apa..tapi rasa dia ala2 ikan selayang..tapi takde tulang sgt..aku suka...aku suka gril and then bila dah masak, aku sapu dgn kicap pekat jenama Heinz tu...kalau ada terayaki sos, boleh jugak sapukan dia...sedap makan dgn nasi panas dgn cili api potong..
aku tak tau apasal dia berbling-bling tu..maybe sebab kamera phone kot sebab aku takde bajet lagi nak beli DSLR...(chewah, ada hati aku nak berDSLR kan..almaklumlah geram tgk gambar makanan cantik2 kat blog org..mulalah aku pun teringin...)



2 comments:

S.I.H.A.R said...

puan, rentungnyer ikan ni..tapi mesti sedap..

marie said...

hajar..bukan hangit lah..tapi sebab saya lumurkan dgn kicap pekat manis...bila ikan tu dah masak..just lumurkan aje dgn kicap pekat..gril kejap..dah boleh angkat..sedap makan dgn nasi panas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...