Thursday, April 26, 2012

ya ampun....kelabu asap betullah...

hai kekawan...(macam banyak nooo kekawan yang baca blog aku kan...ha ha ha)...weh...nak kasi tau ni, kita dah selamat balik ke Malaysia 11 April hari tu lagi hah...tapi balik aje (actually masa tunggu flight balik kat Jeddah International hotel, dah terasa badan lain macam aje hah...) aku, suami isteri telah mendapat demam plus batuk plus sakit urat tau....

weh...ni bukan nak masuk bakul angkat sendiri tau, tapi memang nak kasi tau jugaklah..aku ni jenis yang susah nak sakit...syukurlah kat Allah kan..setakat pening kepala, badan rasa kebah2 tu biasalah...tapi biasanye bila dah start rasa simptom tu, aku terus telan panadol 2 biji, tidur...and it always work lah with me...esok pagi, dah segar balik..tu yg sejak kerja kat sini ni..dah almost 9 tahun, tak pernah lagi bagi MC..kecuali MC kena tahan wad sebab nak beranak dulu...biasa kalau sakit, ubatnye panadol ajelah...nak pi jumpa doktor pun malas, jadi doktor sendiri aje...dulu berangan jugak nak jadi doktor tapi keputusan SPM nan hado sangat kan...ha ha ha..

ok balik cerita demam dari balik umrah hari tu...this time punya demam sakit nih, mak aiii memang melarat lah..dah makan panadol sepapan hah, tak hilang2 jugak...ubat batuk dah habis 2 botol, kali ni still tak nak pi klinik, tapi hubby yang pi klinik, so makan ubat dia...tapi still tak baik2 jugak....dengan selsema ye...memang cukup complete lah...tapi gi kerja jugak, sampai kat opis, kan dlam aircond, lagilah rasa demam tu tak kebah2...now dah tak demam dah tapi suara still serak2 basah you....sexy gitu...ha ha ha...

dan sebabkan badan tak sihat tu lah, maka mood nak upload gambar semua tercampak ke laut ajelah...hari ni bawak jugaklah camera tu tapi malasnye nak sambung wire tu kan....

anyway, Allahamdullilah lah perjalanan kami ke Madinah dan Mekah hari tu berjalan lancar...dugaan-dugaan kecil cam hilang selipar, kena tolak oleh makcik-makcik Arab yang besar-besar dari kita ni, cuaca panas kering kat mekah, bersesak-sesak di tempat saie, tu semua kita berlapang dada ajelah ye..yang penting, kita selamat sampai kat sana dan berpeluang nak beribadah di sana...memang kalau kita dah sampai tu, kita akan banyak habiskan waktu di masjid..and betul lah jugak kat ustaz yang suruh kita ni pasang azam sebelum ke sana, contoh cam kita nak buat umrah 7 kali, nak sembahyang tahajud hari-hari or nak khatam Quran...betullah, bila kita pasang azam ni, Insyallah semangat kita kuat nak kotakan azam tuh...Allahamdullilah, azam saya juga tercapai cuma moga diterimaNya lah...

ok...nanti aku pi cari mood nak cite panjang2 lagi..simpan cerita sekali dengan gambar nanti..cite tanpa gambar ni, cam lagu tanpa irama kan...cam bosan sikit

15 comments:

pizli said...

Punyalah saya tertunggu bila nak update hehe.. Alhamdulillah selamat dan semoga cepat sihat.. :D

Small Kucing said...

welcome back la.....cepat ada mood la...waiting now..tengah kena "confinement"

Amelia said...

Hi Marie, sakit sudah ok? Kenapa jadi Dr sendiri tak nak pi klinik?
After 3 days kalo tak baik... cepat pi jumpa DR.

Psst.. cari lah yang handsem punya siap boleh cuci mata sikit kasi activate mood sikit. LOL

Jumpa lagi, bye

Anonymous said...

Sweet Marie,alhamdullilah semua nya dah selamat. Biasa lah demam tu bila jalan jauh dan pertukaran cuaca.Insyaallah akan sembuh gan cepat. Important tu gambar2 umrah setidak2 nya pun akan jadi tanda peringatan buat Marie melalui sejarah hidup, so ceria2 selalu and keep smiling mesti nanti mood automatic ada.Marie drinks lots of water remember the saying drink 8 glasses of water a day to prevent dehydration.Vitamin C pun jangan lupa,ya lah dulu uncle berangan nak jadi doktor hehehehe.tapi tak jadi sebab ikut Lee of toronto punya ninjalogy book ahahahaha. Sabar aje lah...salam dari Uncle AL.

MOKCIK AZWA said...

Salam Marie..

Nampaknya ramai yg balik dari Umrah kena demam batuk2 nie.. kecuali ada sorang kawan tu azwa tengok ok jer hehehe..

pasal kena batuk2 lama2 tu kan elok la Marie gi jumpa doktor gak. my fren dulu balik dri naik haji lebih sebulan batuk2, last2 bila dah tak tahan sakit dada baru dia gi jumpa doktor..hah..kan dah kena telan bermacam2 ubat. Apa pun itu kan semua dugaan Allah pada kita..

Nanti jgn lupa upload gambar ya..

Queenie said...

Salam Marie, Alhamdulillah dah selamat kembali semula, happy dengar!
Sekarang ni mmg tengah musim demam kot, I yg dok sini pun tak habis2 batuk, suara boleh kalah itek serati, kali ni rasa teruk sikit sbb dah berbulan suara masih tak merdu balik eheh!

I dulu pun berangan nak jadik doktor, Alhamdulillah berjaya jugak akhirnya, jadi doktor ayam dan ikan, hari2 dok operate nate tu...ngiah3, takyah bius2 pun, semua tu kebal2 belaka...

marie, make sure gambar2 tu hanyut jauh sangat kelaut ya...salam sayang.

marie said...

pizli...tu lah, bila badan tak sihat ni..memang takde mood betullah nak update blog...nanti kita upload gambar ye..

marie said...

SK..tulah..i ingatkan u kena loteri ke..rupanye SK not feeling well ye..HFMD ni memang senang berjangkit kat budak2 esp yg dok kat nursery....take care ye..kesian, mamarazi pun kena confinement lah ye...takpe, internet ada...he he he..

marie said...

Mel..i kalau jumpa doktor hensem kan, hari-hari sakit pun tak pe...hari tu nasib baik ada doktor hensem masa hubby kena tahan wad kan..tak lah bosan sangat...ha ha ha...

Mel..u taulah...org kan memang tak suka pi klinik nih..tapi nasib baik i dah ok..kalau tak, memang kena pi jugaklah...waaa!!!! i suka teman orang aje pi klinik tp i tak suka jumpa doktor tau....nanti kena cucuk..ha ha ha

marie said...

Uncle Al...rasanye betullah tu sebab perubahan cuaca and badan penat ... and tq for the advice...part makan vit c memang rajin saya buat sebab suka..tapi part nak minum air banyak2 tu selalu fail..sebab tu agaknye kulit kering aje hah...

eh...uncle pun nak jadi doktor jugak ke uncle...takpelah tak jadi doktor ubat orang, jadi doktor ubat jiwa orang pun bagus jugak...ninjalogy Lee tu banyak ubat jugak tu...ubat relationship kan...ha ha ha..

see u uncle

marie said...

salam azwa....saya pun bila dah demam balik umrah tu, baru tau memang ramai yang jadi gitu kan...perubahan cuaca rasanye...tapi baguslah kawan azwa tu sihat walafiat...

azwa, kali ni demam masih mampu tak jumpa doktor...nasib baik dah ok dah walaupun agak berlarutan jugaklah...tapi tulah, saya ni susah tul lah nak jumpa doktor...tapi kena ubah perangai ni..memandai aje jadi doktor sendiri kan..he hehe..

marie said...

LOl LOL queenie...yeslah, kira doktor jugaklah tu kan..rasanye u masuk kategori doktor haiwan ni...i pun suka jugak godek2 haiwan kat meja dapur nih...bolehlah nak lepas masuk tekak sendiri dan anak beranak kan..nak bukak klinik haiwan, i kena pi berguru dengan u and Mel dululah..u all dah masuk kategori doktor haiwan yang otai dah nih...ha ha ha

ok queenie..nanti i make sure i upload gamabr tuh...he he

Small Kucing said...

Satu hari duduk dok depam internet mata dah rabun ni. adei penat type guna phone. nak type "buat" , auto correct jadi "bosom". Nanti orang ingat I hamsap apa pulak. neway takde gambar ke

marie said...

mamarazi....cam ne u boleh bosan duk depan internet nih...ha haha, ni mesti dah ter'overdose' dah ni...SK dah ok ke?..hopefully dia cepat2 sembuh lah...takut nanti mamarazi pulak yang chronic overdose dgn internet kan..habis semua perkataan pun jadi salah typo kan..pengsan nanti nak baca blog u...ha haa

Ermayum said...

kita pun balik baru demam - xpala kan yg penting kat sana sihat utk ibadah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...