Tuesday, March 20, 2012

apa ada pada nama?

sedari kecik, aku tak pernah mempertikaikan nama yang mak ayah aku kasi kat aku ni...walaupun, masa sekolah rendah dulu, ada jugak bebudak yang ejek nama aku Marina Chin, Botak Chin...aku rasa depa tak tau kot yg Marina Chin tu adalah pelumba lari wanita negara yang unggul...dan dia adalah seorang wanita yang anggun tau..yg depa pi buat lawak Botak Chin tu, itu masalah depa...tak kuasa aku nak layan ehhh!!!....

so aku happy aje dgn nama Marina tu...mak aku kata, dia kasi nama tu sebab sempena nama lawyer perempuan yang glamer time tu Marina Yusof....aku pun tak taulah betul ke tidak...aku pun tak tau sama ada mak berharap aku jadi lawyer ke satu hari nanti...aku tak pernah tanya sebab aku tak rasa aku perlu tanya sebab aku percaya, mak ayah aku mesti ada sebab istimewa kenapa depa namakan anak sulung depa ni sebegitu...sebab pada aku, mak ayah ni, sedari kita dok dalam perut lagi dah memikirkan akan nama kita ni hah....ada jugak yg terlebih excited, cam aku nih, sedari bujang lagi dah pilih nama utk anak lelaki dan pompuan aku..ha ha ha..

tapi lain kes nye dengan anak aku...sebab Adam weekend hari tu, tiba-tiba aje bagitau aku..

"Ibu...mulai sekarang, adik dah nak tukar nama...nama adik sekarang...Syed Lomu Khairin..."..muka dengan penuh selamba badak tanpa rasa bersalah..

"oit...Lomu tu apa?"...

Lomu tu adalah ini...

Jonah Lomu....All Black New Zealand...

sabar ajelah aku...ni  gara-gara dia dok layan HBO Invictus time cuti sekolah tu lah...

hang tak tau kan, betapa penatnya mak hang nak memikirkan nama hang tu...sebab nama Adam tu aku pikir masa mengandung, nama Johan aku dah pilih since aku bujang lagi....ha ha ha..

7 comments:

Small Kucing said...

LOL...kasi buat pening budak ni. Kat sekolah dulu pun ada seorang kawan...tiba tiba mintak kita panggil dia as Azura. Entah apa berlaku then adalah seorang Cikgu melayu yang perli dia. I think Cikgu t tak syok dengan budak tu. Cikgu bagi tau bahasa arab "azura" makna...ahem ahem....

You allergic dengan pranws ke?

marie said...

mamrazi...i rasa dia nak orang panggil AZURA cam cite azura kot, yg ogy and jamal abdillah tu, cite tu memang box office lah dulu tu..he he he...and i now, nak google apa makna azura in arabic..

and mamarazi..i tak allergic dgn udang, esp yang besar2 cam kat sabah sarawak sana...tapi i allergic dgn harga dia lah...he he he...kat sini mahal sgt...kalau kat sana, murah sikit and very fresh...sedapnye....nyum..nyum..

Anonymous said...

Sweet Marie,bila Adam di fikirkan masa dalam perut and Johan masa bujang ni mesti peminat Johan, mesti hensem nye hehehehehe. Tak pe Lomu tu kan kaya raya sabar aje lah Sweet Marie.Dari Uncle AL.

marie said...

Uncle Al...dulu time bujang, kat kompeni lama, boss no.2 ada anak lelaki nama dia Johan...budak tu comellah sangat...geram tul..tu yg suka sangat nama Johan tu...he he he...

si Adam tu, bila tengok aje si Lomu buat tarian haka tu, mesti dia pun dok ber uh ah uh ah..berangan lah tu nak jadi kuat cam Lomu...tapi nasib baiklah dia tak mintak tukar nama cicakman ke, ultraman ke kan...layan ajelah...nanti dah besar, mesti dah takde dah benda2 cam ni..he he he..

Amelia's De-ssert said...

Hi Marie, budak2x sekarang memanglah.. I punya 2 orang kat rumah pun complain tangan penat nak tulis nama. Pompuan Francessca dan lelaki tu Christopher.

Masa kindergarten tulis nama sampai nak keluar air mata. hehehe

Ini mak punya pasal suka nama ini sangat tak pikir anak nak eja nama pun susah. hehehehe

Tapi nasib baik tak macam dulu yang takder borong dan komputer punya time. Manyak nama silap dan ejaan pelik2x.
Saya pernah temu kat hospital nama pesakit Selimut B Blanket dan seorang lagi Satu B Dua.
And Chinese pun manyak salah ejaan sebab miscommunication.

P/S Sent my regards to your hubby, wish him speedy recovery. So that you ada extra time untuk lepak kat pondok. hehehe

marie said...

Mel...cantiknye nama anak2 you esp yang perempuan tu...Christopher ni kan, kalau i dengar je, mesti terbayang karton Christopher and peter rabbit tu...i suka karton-karton dia, cantik and halus je lukisan dia...

and yes Mel, kita nak nama anak cantik2...yg seksa depalah nak kena tulis nama panjang2..ha ha ha...

Mel...kesiannye tengok nama Selimut b. Blanket tu, satu bin dua...mak aiii...so kesian..bayangkan dia mesti kena gelak kat kawan2 punya tu...tapi dulu memang selalu tersalah tulis nama kan...like my mum punya nama jugak, atuk nak letak Mariam, tapi kat surat beranak dah di tulis Yam pulak...sabar ajelah...

and Mel...hubby dah ok sikit, lusa ada appointment for x-ray..harap2 dah boleh bukak balutan lah...he he..penat ooo layan baby besar...

Queenie said...

Marie...

I tak pernah jemu nonton invictus tu...gagah2nya org Maori ek? apa yg depa makan gaknya eh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...