Wednesday, March 28, 2012

pelik ke ni?

aku jarang baca berita online tapi aku selalu baca sisipan kat yahoo.com tu...hari ni ada cite pasal Bill Gates berbelanja besar utk sukan kegemaran anak dia...anak dia suka equestrian..cerita lanjut boleh baca kat sini

dulu aku pernah baca cerita pasal sorang jutawan di China yang beli porsche ke ferrari pada anak dia sebagai hadiah lulus periksa...camtu lah, aku tak ingat sangat model apa tapi kira antara those two expensive car lah...

pada pendapat aku lah, cite pasal mak ayah berhabis duit pada anak-anak ni adalah norm...sebab ada ke mak ayah, yang bile naik gaji ke, dapat bonus ke, pi shopping barang sendiri dulu...biasa anak2 lah yang dpt merasa habuan tu dulu kan...cam kita selalu doa murah rezeki, utk sapa..utk anak2 kan...and as parents, kita memang nak yang terbaik utk anak2 kita kan..kalau kita mampu, tentu kita nak hantar dia ke sekolah terbaik, kalau dia minat sesuatu sukan tu, mesti kita nak support yang terbaik utk dia, kalau kesihatan pun, kita nak kasi yang terbaik..sebab tu ramai parents skrg ni yg ambik insurans kesihatan, insurans pendidikan etc etc utk anak2 kita kan..

and sebab tu jugak macam2 kelas sampingan utk anak2 kita cam kelas piano, taekwando, swimming, music, lukisan, memasak pun dah ada for little chef ni...macam2 market utk anak2...semua sebab business people ni tau, mak ayah ni tak berkira dgn anak2..betul tak?...barangan budak2 pun mahal2 tau...tengok pensil case angry bird buatan China pun dah berbelas ringgit, tak ke mahal tu....tapi mak ayah beli jugak kan kalau mampu...

and sebab itu jugaklah aku kata cerita2 cam ni adalah norm, tak menarik utk dipikirkan (pada aku lah...)...tapi aku suka nak baca cerita anak2 bila dah berjaya dalam hidup, tak berkira dengan mak ayah...kalau boleh, kalau kita dok bungalow setingkat, kita nak buat banglo 2 tingkat utk mak ayah kita...kita apply balik prinsip yg depa pegang masa depa susah payah nak besarkan kita tu..

and I tell you....ada banyak kisah ni yg boleh dijadikan teladan..tapi tidak diwar warkan....cam kisah benar yg auntie aku cerita, sorang kerani kat tempat kerja auntie aku ni, budak muda lagi, early 20s....dia ni jenis rajin, sambil kerja makan gaji, dia ada buat bisnes kecilan jugak lepas habis kerja, pastu rezeki dia kan, bisnes dia tu memang banyak untung jugaklah sampai dia terpaksa berpikir sama ada nak berhenti kerja tak utk concentrate pada bisnes dia..

pikir punya pikir..tanya pendapat mak ayah, kawan-kawan semua, istikarah banyak-banyak...last-last dia ambik keputusan berhenti kerja....and it proved to be a good decision...bisnes dia tambah maju and rezeki melimpah ruah...dpt buat banglo, rumah sewa, kereta besar....tapi yg bestnye, dia tak lupa mak ayah...siap dia buatkan banglo utk mak ayah dia, lebih besar dan lebih cantik dari banglo dia....aku dengar cerita tu dari auntie aku ni...teruslah rasa insaf pada diri aku sendiri....bertambah jauhlah aku nak macam dia tuh...

hah...cerita-cerita macam ni aku suka dengar sebab ia boleh jadi teladan pada aku dan peringatan jugak pada diri aku....sekian .....

opsss..belum habis lagi...ada satu lagi cerita yang aku suka nak dengar, yg pada aku bukan cerita norm lah...

ni berlaku pada diri aku sendiri...

aku nak ucapkan ribuan terima kasih pada Lee sebab sudi menghadiahkan aku sesuatu yang lebih mahal dari yang dia punya....aku pun tak sangka dari aku kenal-kenal dia kat blog ni, dia menghargai aku begitu sekali...

actually Lee suruh aku tukar header pada gambar hadiah dia kasi tu tapi aku pikir, takpelah...tunggu hadiah tu sampai, aku posing dgn hadiah tu, then baru aku tukar header picture tu...now aku suka lagi dgn gambar snow tu...

oh ye...aku nak bagitau...dia dah emailkan kat aku awal2 dah gambar ye sebab dia nak make sure aku berkenan baru dia beli, ye lah, benda mahal and akan keluar pada Julai 2012 nanti, kira dia nak tunggu besday aku lah tu kan..he he he..kan aku tak berkenan, rugi pulak dia tapi Lee...i tak kisah mahal ke murah..yg penting u sudi menghadiahkan i benda tu...it the thought that counts kan....

ok..so aku kasi snap preview gambar hadiah aku tu ye...

....


...





























cantik tak....pengsan ooo kalau aku drive yang ni...aku yg pengsan dulu sebab terlalu excited kot....anyway, Lee ada letak p/s kat email dia...dia kata, hadiah sampai kalau dia menang loteri....ha ha ha...sabar ajelah....dia tarik kaki aku lah tu...

he he he...aku jokes aje, kisah sebenarnya....dia tak email pun kata nak belikan aku hadiah ni (tu part aku berangan tak habis lagi tuh...)..kalau betul dia beli, matilah aku kena interrogate dgn Missus Lee kan...ha ha ha...tapi dia minta aku tukar header tu hah sbb kata dia, winter dah berlalu dah...nak summer dah hah...tapi takpelah Lee....i suka header tu...nanti2 i tukar dgn gambar lain ye...ha ha ha

7 comments:

Anonymous said...

Sweet Marie,ni yang nak objection mintak Azwa tolong bagitau court ni ingat tadi i am favourite uncle bukan kah nak hadiah bungalow kayu latest design kat tepi pantai,buka tingkap bilik nampak ombak,pantai,bulan terang,macam kat gambor di n3 dulu tu,ni yang buat tak aci ni tiba2 Lee mencelah nak bagi kreta tu,ni nak up sikit uncle bagi bungalow kayu campur kapal layar and kapal terbang peribadi sekali lah tengok siapa uncle favourite ok. dari FAVOURITE UNCLE AL MAL p/s Azwa tolong catit and buat agreement and have it stamped please hantar bill kat Lee toronto. ahahahahah

marie said...

ha ha ha Uncle Al..tu lah, saya saje nak tarik kaki Lee je tu...dia email gambar tu suruh saya tukar header picture yang dah out of season tu, katanya lah...haha ha...tapi saya buat hint lah tu kat dia...harap2 dia faham lah tu...ha ha ha...saya rasakan, ni kalau Lee menang loteri pun, 2 hari semua dah habis dah duit tu....kah kah kah..banyak sangat request ye hah, diamond lah, car lah...sabar ajelah dia..

and now, uncle buat saya nak sambung berangan pulak dah ni...part 3 pulak lah....tu dia, ingat bungalow kayu (kayu cengal kan uncle...LOL)..ni uncle nak kasi kapal layar, kapal terbang sekali ke nih...wah, kecik tapak tangan nyiru saya tadahkan..mana azwa ni, nak minta dia cepat2 mati setem ni...tapi kena upah jugak azwa ni, upah nanti fly in my private jet to stay in my private bungalow ni...ha ha ha ..syoknye berangan ni....memang uncle lah favorite saya nih....(pssttt kena senyap-senyap sikit dari Lee, nanti dia cancel pulak booking merc tu..kasi kat azwa pulak kan, or maybe Queenie or Mel tu...)...

ok uncle...see u

Anonymous said...

Marie, first time visit ur blog...
X sabar nak baca blog ur selepas 11/4.

Shana

Amelia said...

Hi Marie, Berangan part 3 macam2x ada.... umah bungalow, kreta, kapal layar, kapal terbang,diamond.... semua lengkap weii...syoknya....

Kreta tu manyak cantik, kalau dah sampai jangan lupa tumpang saya pi car ride, ya!

Kalau pakcik Toronto menang loteri, nak sponsor hoilday ngan beli diamond, kreta...duit tu memang 2 hari mesti habis, hahahaha
Lepas tu nanti hari2x kena makan bubur ngan ikan sepat. LOL

Malam ni I mimpi aje lah duduk umah bungalow you...hahaha

Have a great week ahead.

pizli said...

Hahah pasal anak tu memang betullah. Kadang-kadang ada benda yang kita bebetul anak tapi fikir anak pun ada benda yang dia nak kita pun bagila kat dia..

MOKCIK AZWA said...

Wah..wah.. mana aci ni Lee nak beri hadiah merc kat Marie.. I pun nak demand jugak sebijik merc.. dah tu kalau besday Marie in July, mine oso in July ..so kiranya Lee boleh beli dua biji merc sekali gus untuk Marie ngan i sekalik yerr...

mana agreement..cepat2 kita gi matikan stamp hahaha

oh..tapi, before that tak lupa juga kena minta hadiah sebagai upah daripada uncle Al juga nie..kalau dia nak beri bungalow kayu kat Marie, azwa mintak bungalow biasa jer..nak yang kat presint 16 atau 18 Putrajaya yang RM1.7 juta sebijik tepi tasik tu..boleh tak uncle hahaha..

Uncle Lee said...

Hi Marie, couldn't help laughing at your this posting about kids, and the Mercedes, ha ha.....
Pandai la you tarek my kaki, ya!

I bacha Al punya comment saya ketawa.....
Waaa, ada favourite uncle lagi, ha ha ha.

Ya la, you should change that header pic, now Spring time.
Nanti I take a nice Spring time in Canada gambar for you.
Marie, even though bahasa saya out of tune, I faham juga your this humorous posting.
Your bahasa I can understand, but my friend tu CA in my pondok, Holy Smoke! Her bahasa macham foreign language, ha ha...Bahasa Trengganu.

You have fun, Marie.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...