Tuesday, March 20, 2012

edisi berangan kali ke....(tak ingat dah..)

 ni gara-gara si Lee lah ni...hari tu dia ada tulis pasal edisi berangan...kalau kaya lah...memang best tau berangan nih...tak kuar duit, just kuar sikit tenaga utk berimaginasi...

so kali ni, aku pulak nak berimaginasi...ni cerita kalau aku kaya...cam kalau tiba-tiba aku dapat harta karun ahmad albab ke kan....so aku jadi jutawan gitu kan...

nanti aku nak buat umah kayu cengal kat tepi sungai tau...pastu ada kebun buah tepi umah aku tu...dpt tanam pokok rambutan kuning (rambutan merah aku kureng sikit), pokok ciku, pokok durian, durian belanda, manggis, cempedak, nangka, mempelam, pauh etc etc etc...pastu ada jugak pokok2 herba utk memasak kan..lengkuas, kunyit, halia, petola, timun, tomato...wah...banyaknye aku nak menanam....kat umah skrg ni pun, semua pokok cam hidup segan mati tak mau je...tapi takpe, ni edisi kalau aku kaya raya so of courselah aku ada tukang kebun kan...ha ha ha

kalau korang ingat kan cerita Abang 92 (aku rasa mesti masa tu ada antara korang yg masih sekolah rendah kot...).. aku minat betullah kat umah dalam cite tu, yang ada sungai belakang umah tu..mak aiii nyaman dan tenang aje jiwa tau....

pastu kan, kalau dah konsep angan-angan tu adalah konsep alam semulajadi kan, so haruslah kita berangan umah kayu kan..rumah kayu cengal lah kan...(sebab kita anggaplah kita ni dah kaya raya kan, duit dah terlebih tak tau nak buat apa dah hahh...of course pakai kayu cengal kan...tak telan dek zaman tuh)

aku kalau boleh nak buat gazebo kat belakang umah aku yang menghadap ke sungai tu...kira tempat minum-minum petang-petang sambil makan buah kan....

gazebo tu aku nak yang macam ni...



cantik kan...buaian tu pun aku nak jugak....berbuai sambil ditiup angin sungai...nyaman kan...

pastu aku nak porch umah aku cam nih...


abaikan pagar umah tu sebab umah impian aku takde pagar, aku pagarkan tanah kebun tu aje...ha ha ha...

rumah kayu idaman kalbu aku nanti aku cari lagi yg aku berkenan...so far, yg aku google tak menepati citarasa lagi...ha ha ha...(gelak orang kaya nih!!!)

kalau nak tengok gambar2 lain ukiran kayu cantik2 kan...boleh gi kat blog ni http://kayumaindustry.blogspot.com/

aku memang sukalah jenis2 ukiran kayu cam ni kan...tapi benda-benda handmade cam ni memang mahal, berbaloilah dengan hasil yang korang dapat tu..

oh ye...aku jumpa iklan blog ni kat blog comatosewithbraindamage...

16 comments:

pizli said...

Tengok first line ayat berangan2 tu saya dah senyum lebar dah hahaha.. Semoga dapat apa yang diangakan je dan jangan lupa kawan-kawan.. Hehe..

Queenie said...

amiiin...mudah2an tercapailah impian Marie nii...

pastu kan, kalu you dah kayakan, ngan I you janganlah lupakan kan? You tanamlah rambutan merah sepokok dua sebab I tak sker rambutan kuning kan, pasal biji dia selalu terikut sekali bila kita makan dia kan?

Marie you pernah pi janda baik? kat situ banyak rumah2 betul2 tepi sungai...ada lah beberapa biji yg nak dijual (dulu laa hehehe), bila malam kan, sayu jer ahti dengar kan bunyi unggas dan gemerincing aliran air sungai, best kan?

kan Marie kan? kan?

Small Kucing said...

LOL...sedapnya berangan-angan...

Anonymous said...

Sweet Marie,keep on berangan sebab baru ada visi and nothing is impossible,mana lah tahu rich kawan kat mana2 tinggalkan harta karun maybe somewhere over the rainbows in misalnye kat Toronto ke yang master Sifu architect rumah yang cun tu yang kalau angin kuat bergoncang pun tak leh nak rak ahahahahaha,jangan lupa uncle and tanam pokok tongkat ali untuk supply uncle tuk masa depan lah kata kan.dari Uncle AL.

MOKCIK AZWA said...

Marie... azwa sengih jer baca angan2 you nie... ropenya ramai juga peminat rumah kayu nie ek.. termasuk ler my husband tu. Rumah azwa half kayu half batu..tu pun sebab azwa paksa hubby buat batu kat bawah. Ikutkan dia semua nak kayu.. sebabnya for me rumah kayu ni panas hehehe..kalau batu sejuk sikit ahaks..

gazebo tu memang lawa laa...teringin gak nak buat satu kat belakang rumah..kena tunggu jadi kaya la nampaknya hehehe

Amelia's De-ssert said...

Hi Marie, sedap berangankan, kalau dah boring kerja, LOL

Tapikan, you jangan lupa I tau kalau your dream come true.

I promise... nanti I ngan Queenie tak akan pung pang belaga2x periuk belaga kuali kat dapur you.

Kita duduk minum kopi picnic kat tepi sungai lah. Maybe kita mancing tengok ada ikan seluar tak.
muaaahhh...

Have a nice day, day dreaming.

marie said...

pizli....betul lah tu...berangan ni pakai kuasa imaginasi aje...lagi power kuasa imaginasi kita, lagi tinggilah angan2 tu...tapi orang kata, angan2 ni adalah harapan jugak...

Insyallah, kalau kaya nanti tak akan lupa kawan...boleh ajak semua BBQ kat rumah tepi sungai saya...he he he..

marie said...

Queenie...off course i boleh tanam pokok rambutan merah for your dear..lagipun, tanah dusun i tu besar sangat....tukang kebun aje dah 2 orang...masa tu kan I dah kaya...he he he...i sure tak lupa u punya bila kaya nanti...i nak ajak u and the geng party2 bawah rembulan kat tepi sungai kat umah i tu...nak lawan, party sapa lagi happening..party I ke party Lee kan....ha ha ha..

queenie..i selalu jugak dengar orang kata kat Janda Baik tu cantik tapi tak pernah lagi pi sana...mesti rumah harga juta-juta kan...tapi tak pe, kalau i dah kaya, apalah sangat sejuta kan...ha ha ha (gelak orang kaya lagi...)

marie said...

Mamarazi....kalau pasal duduk berangan ni...duk dari pagi sampai ke petang tak pe...memang best...ha ha

marie said...

Uncle Al...tu lah, manalah tahu si sifu kat toronto tu menang big jackpot ke..ha ha ha...kan dia kata nak belanja kita kan..naik flight lagi tu gi party kat umah dia tu hah....ha ha ha..

yelah uncle...kdg orang kata angan-angan ni cam Hope jugak kan..mana tau, kot tiba2 ada WILL pulak kan, terus jadi kenyataan...ha ha ha...apa-apa pun bersyukurlah dgn rezeki hari ni dan teruslah berusaha utk rezeki hari esok kan...he he he

and uncle punya pasal..bukan setakat tongkat ali, ginseng, gingko semua saya tanam nanti....boleh buat IKS nanti tuh...:)

marie said...

Azwa....bestnya umah u ada campur2 kayu and batu...i punya fully batu..now kan i tengok umah2 teres design baru-baru dia memang campurkan 2 elements ni kan, tapi harga memang tak tahan lah tingginya...tapi cantik sangat...kat area Seri Putra ni, design baru-baru semua camtu..

Azwa...rasanye skrg ni rumah kayu memang tengah IN kot ..tapi tulah, harga kayu ni makin mahal lah..maybe I should tanam 2 batang pokok cengal sepohon kat tepi kebun pisang ayah I kan, mana tau pencen nanti dah dpt sepemeluk...boleh dah tu nak buat banglo kecik...he he he

Azwa...gambar2 hasil pertukangan kat blog tu memang cantik lah tapi kena tahan duitlah...tapi i rasa berbaloi dgn hasil dan ketahanan gazebo tu..silap2 nanti, boleh jadi tempat akad nikah anak kan..ala-ala garden theme jugak tu...:) (opsss..jauh pulak dah berangan nih..)

marie said...

eh Mel...mana boleh i lupa u..nanti sapa yang nak sama-sama gelek-gelek kebaya dgn I nih..ha ha ha...tapi u dtg as guest aje tau..no need to masak-masak tau..kita suruh yg di Toronto tu masak pulaklah..nak rasa jugak crossing bridge orang Toronto kan...ha ha ha..

Mel...berangan ni memang bestlah, nak-nak now, lagi senang nak cari idaman hati..goggle image aje..hah, beratus kuar gambar..tu yg makin tak tahan tu...:)

Mel..ikan seluar tu i rasa sungai toronto aje kot...ha ha ha..camne lah gamaknye ikan tu ye...agak2 ada tak cam midnight mourner dia tu...ha haha

Queenie said...

dah kaya juta-juta apa nak citer pasal IKS lagi Marie...
aparraaa....

HA HA HA HA HAAAAA

(TINGIN GAK NAK RASA CAMNER GELAK ORANG KAYA), camtu ker?

Ermayum said...

ada bayangan syurg atu tu :) ada sungai bagai buah 2 dari kebun :)

Uncle Lee said...

Hi Marie, Wow! I love your thoughts re having a wooden house? And I can tell you, that chengal kayu, paku pun boleh bengkok! One of the toughest woods in the world. And very expensive!
I believe that Tanjong Jara resort uses these for their Minangkabau designed chalets.

Love that gazebo, Marie...boleh have hot pot there....
I bring udang galas, ada lompat lagi, and kepitings.

Incidentally tomorrow Friday our lottery draw is $50 Million big ones....!!
Always good to have dreams....keeps the mind active, otherwise waste time dreaming of Egyptian belly dancers ke kawan punya divorced mother....

Here's to your dreams, and may it all come true....I bring the udangs!

Salam ceria selalu dan jangan lupa gembira di hati.
Bagaikan sentiasa kedengaran alunan lagu merdu.
Lee.

Amelia's De-ssert said...

Hi Marie, how was your husband, x-ray ok tak? Hope nothing serious and wish him speedy recovery. Nak jaga bayi besar manyak susah, ada2x aje.

Rumah Queenie kosong habis, tak tau apa masalah. Sudah 2 hari takder berita. Dia pun MIA, entah komputer rosak tak?

Agree with you, berangan memang best, google aje macam2x adaaaa.......better than astro.LOL

Ya lah, itu ikan seluar cari satu Malaysia memang tak dapat punya, apa lagi kalau pakai seluar midnight mourner, hahahaha

Jumpa lagi, have a great weekend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...