Wednesday, November 19, 2008

From Dapur Ibu @6

Tak tau nak buat N3 apa...ni gambar juadah yang sempat di snap, bateri kamera tak sempat beli lagi..yg lain2 tu semua masakan yg pernah dah dimasukkan dalm N3 sebelum ni..takde idea nak masak benda baru la ni....

sambal tempoyak

labu masak lemak putih

mee goreng mamak..takde sawi, letak kacang buncis aje..bolehlah kan..

terubuk masin dari Sabah..sedap sgtttt!!! makan dgn nasi panas


daging masak kicap...

16 comments:

putera said...

ishhhh...sambal tempoyak...busuknyer...sory, aku kan tak makan durian, apatah lagi tempoyak...whatever hidangan yg ada durian, no way man...
So, bilakah hari makan2 sedunia yg digembar-gemburkan sedekad yg lalu...jangan dibiarkan ia berlalu dibawa arus yerk...teman2 dan rakan2 setia menanti....

Ishan_Qureshi said...

Salam AKAK MARY,

Wow...marvelous. Voh khana bohot-bohot acche hai..bohot-bohot taza hai (makanan2 tu nampak mcm best n sdp je). AKAK, hat off to u...u've proven that u are a good cook eventhough u don't have the title of "CHIEF CHEF"...hehe! I already miss your cooking...if i'm not mistaken, last sekali ISH makan masakan AKAK masa kita buat WILD PARTY kat rumah FERRA tu kannn?! It was so memorable n fun moment...kapan ia kan berulang lagi, saya pun nggak tahu..masing-masing dgn kesibukan masing-masing di kantor & juga rumah hinggakan nggak punya waktu utk ketemu...huhuhu:-( Pssttt, kalau masak byk tu, jgn lupa ye pos la kat ISH sama...cian kat ISH ni, hari2 makan kat kedai je...huhuhu:-(

tem said...

oh mai god.

sambal tempoyak itu, sungguh menggiurkan. cilipadi bits tu sungguh melambai2 sekali. keji lah akak ni. lenkali tapau sket bawak opis.

Catz said...

wow....sambal tempoyak pebret kuuuu,,
oh...dimanakan hendak kucari durian di kala ini...aku teringinnn...uwaaaa...makan lak dgn labu masak lemak..pastuh goreng ikan masin..uhhhhhhhhhh....tensi aku jadiknya...aaaa..nak tempoyakk...nakk..menitik2 air liur nih....

putera said...

ishan....detik2 gemilang umah ferra hari tu berulang lagi tau...tapi dalam suasana yg berbeza....hening dan damai skali...bcoz hanya saya sorang jer pergi, mary j blige, d eja vu, shah rukh khan dan mat sentul semua tak bley dtg....anyway....makanan dia banyak sangat....mary, kalo ko nak warming hse nanti, mk sure ko paksa ishan dtg jugak.....pening aku tgk dia dok kata tak boleh dtg....ko sediakanlah bilik tamu utk adik ko tuuu

N.M.Ibrahim said...

putera...mcm mana boleh kau tak suka raja durian tu..tu lah favorite fruit aku..rugi kau tak makan tempoyak ni...hubby aku dulu pun tak makan durian, ni aku dah ajar, baru tau penangan buah tu..

ni kau beriya-iya suruh aku buat makan2 ni, make sure kau datang..kalau tak!!!!

N.M.Ibrahim said...

ishan..utk kesekian kalinya akak nak cakap..sapa suruh pi pindah penang tu (baca dgn loghat penang nooo..)

N.M.Ibrahim said...

cik tem..bukan tak nak bawak opis, takut nanti org terkejut pulak tengok akak tapau 2 polisterin nasi buat naik opis..makan tempoyak ni, memang menambahlah nasinye..biarlah makan dgn ikan kembung goreng pun..tapi memang umphhh!!!

N.M.Ibrahim said...

catz..nasib baik awak remindkan pasal ikan masin tu..saya terlupa nak letak gambar ikan masin tu..tapi memang sedaplah lauk2 kampung ni..

N.M.Ibrahim said...

putera..jgn risau..tau lah nak buat apa kalau dia tak dtg umah akak dia yg sorang ni...

putera said...

durian oh durian...semer org kata aku ni pelik tak makan durian, bukan sj durian, buah ciku dan buah nona aku takleh makan...entahler...sejak azali lg...mary, kalau warming hse si ishan tak datang, kite sumbat mulut dia dgn sambal tempoyak dgn kulit durian skali.....baru diam agaknya, ni asyik tak jemput dia jer.....rimas mendengarnya.....time org jemput, ada ajer alasannya dia tuuu....nak karang puisi la, nak berpantun laaa, nak mengelamun laaa..blalala...bllalaaa....hehehe

N.M.Ibrahim said...

aku ni pulak, semua yg halal, memang aku makan je...tak de pulak benda yg aku tak suka...nanti aku nak fikir balik..

si ishan tu...kita tunggu dan lihat sapa yg kena nanti..

shazali said...

kak mary,

sekali imbas tgk mee goreng tu mmg manarik. tapi awat pi campoq sayur kacang tuh??? tak seswai rasanya....huhuh..

N.M.Ibrahim said...

shah..memang tak sesuai tapi kebetulan sayur tu aje yg ada kat dlm fridge masa tu..so hentam ajelah..lagipun makan family aje..heh!heh!

Nur said...

Salam kaklong.
Pandai kalklong memasak. Kalau balik kampung tak pernah pulak memasak makanan kampung. Asyik makanan barat aje sampai biru mata hitam ku.. Baguslah dah pandai memasak kalau tidak asyik adik2 aje jadi mangsanya. Jangan lupa raya haji punya akikah ok...

N.M.Ibrahim said...

nur..biasalah bila balik kampung tu, tekak westernlah pulak..kat bandar ni, sebab adik2 takde nak jadi tukang masak kan, terpaksalah kak long masak sendiri..waaa!!takde ke sorang nak jadi tukang masak kak long ni..

akikah tu..adam n johan tak sabar dah nak tengok lembu tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...