Friday, November 14, 2008

The KEY

I finally have the key of our new nest in my hand...the feeling of sad, happy and relief filled my heart today...I am sad because it's meant I will leave this home that hold many memories, I am happy to continue my life journey in the new nest and I am relief, because the waiting finally came to an end..I was a little worried though, afraid that the house will be one of the abandoned project..


After doing a thorough inspection (ye ke?) for more than 2 hours, we headed to register our twin at Tadika Desaria, Nilai 3 since that is the nearest to our house and also my uncle house..I am planning to put them into SmartReader's (since the parents testimonial are so good) but thinking that I just want them to explore the basic writing and reading for next year, so I think a more personal preschool will do and the SmartReader's will be for next-next year (harap2 kewangan pun memberangsangkan sikit)..anyway, the moment they enter the preschool, they are just 4 years, 10 days old and I don't want to force them in their formal early education..let's it be fun n play for them..when they are a little bit older ( I wonder when, as a children will always be small in their mother's eyes) then only I would be more firm on their formal education..

Then we have our lunch at Bandar Baru Nilai and managed to get another quotation from the nearby KC showroom, but looking at the price quoted, I will definately do it with Welco (Nilai)..the price different for the same design is more than 1k..save that for the tinted glass ..yeah, my hubby promptly agreed to have windows of the whole house tinted when he saw the effect it have on our neighbour-to-be house..(where the contractor is doing their work and pass the pamphlet to my hubby)...so that's mean I have to cut my budget on other things like new curtain..

Our next destination is Bengkel Waizuri, Sg. Merab, Bangi for the gril..actually, we have been to the workshop about 3 months before to have rough quotation and I already decided to make a deal with them as their price is the most reasonable ... after a short negotiation, we agreed to the new price, pay a small deposit and finalised the pattern we want..

So the next things that I need to do is plumbing and wiring...I need atleast 3 new electric points in the wet kitchen, atleast 2 new points for the dry kitchen which I planned to convert to family hall, 4 new point for syilling fan and 1 new point for water heater...banyaknye pakai duit...for the wiring, we still searching for the best price but for the plumbing, luckily my uncle knows how to so small plumbing work...so bolehlah since I just need a new pipe at the porch..senang nak basuh keta seperti yg dijanjikan oleh Mr. Man of the House itu...

22 comments:

Faina Arisya said...

mesti gumbira kan bila dapat kunci.. apa yg kita usahakan dapat juga akhirnya.. aset berharga tu..

Ishan_Qureshi said...

Salam KAK MARY,

Wow, got the key already eh?!! I am pretty sure that u are very very the happy right now! Psstt akak...so damned kaya la u, already got 2 houses! Pheww...so untung la u being a so-called PEGAWAI TINGGI DI-AWANGAN..not like me, just an office-boy,it's very hard for me to afford even a hut (what more if a bungalow like what u have...huhuhu...so sad maa). Anyway, don't forget to invite me to officially launch your new house eh! Ok daaa:-)

N.M.Ibrahim said...

faina...memang lega lah dpt kunci tu...cuma skrg ni, penat fikir kena settle pindah before next year...

N.M.Ibrahim said...

ishan...manalah ada kaya..semua tu hutang bank lagi..bukan hak sendiri lagi tu..ishan lagilah untung, ada rumah semi-d, akak ni rumah teres tengah aje...

nanti jgn lupa dtg umah ye...

chik_diena said...

puan syok gile lah dah dapat kunci umah tu...
tapi duit sure nak kena pakai banyak kan??

N.M.Ibrahim said...

cik diena..memang nak kena pakai banyak duit tapi mana saya nak cari duit yang banyak ni..pening!pening!

Ishan_Qureshi said...
This comment has been removed by the author.
Ishan_Qureshi said...

Salam AKAK,

Laa, kaya la tu, Hanya org2 kaya je yg boleh buat pinjaman bank. Org2 kayap mcm saya ni, hanya Tuhan je yg tau nasib badan...huhuhu!

Psstt, akak nak buat tema dan konsep apa kat rumah akak tu nanti. Saya buat tema dan konsep CLASSICAL MALAYA MIXED WITH ANTIQUE INDIAN SUB-CONTINENTAL HERITAGE...hehe, pelik kan bunyi tema dan konsep saya ni.

Tema dan konsep ni saya olah sendiri. Takde penggunaan lampu2 canggih seperti yg berlambak kat pasaran sekarang. Saya cuma menggunakan lampu kalimnatang biasa tu, lampu gasolin, lampu cemeni dan lampu2 pelik lain yg akak kena mai tengok sendiri. Pastu saya menggunakan 100% perabot kayu. Banyak lagi benda2 lain yg saya tak bleh reveal kat sini...saya nak akak mai tengok dgn mata kepala akak sendiri. Konpom akak tergezut gila babas nye nanti...hehehe! So, akak sefamili dijemput ke rumah saya...any time je, mai la bila2 pun, takde masalah. Bilik tidur ada 6, pilih je nak tidur kat bilik mana...ye la, saya kan dok sorang je kat sini...huhuhu!

Akak datang ek?! Ok, daaa:-)

Tem said...

eh akak, akak convert dry kitchen jadik family hall? bape banyak family hall akak ada? atas lagi bawah lagi, depan lagi..

bila nak gi tgk ni.. nak tgk umah akak before akak masuk barang..

eh jgn lupe snap gamba before and after, cam ala2 casa impian gitu. :P

N.M.Ibrahim said...

ishan..pernah dengar pepatah "penantian itu satu penyeksaan" tak? ni saje nak seksa akaklah ni kan...alah, buatlah satu N3 pasal ID rumah tu..tak sabar nak tengok ni

Ishan_Qureshi said...

Salam AKAK,

Penantian itu satu penyeksaan? Uish, baru hari ni Ish dgr. Tq sbb akak dah bagi satu lagi peribahasa baru kat Ish. Tak mau la buat n3 pasal ID RUMAH Ish tu...nanti takde privacy pulak kan! Ala, akak ajak Abg Syed mai sini je...boleh Ish surprisekan u all sume...hehehe:-)

N.M.Ibrahim said...

cik tem..convert jadi family hall kat bawah tu pasal takde budget lagi nak buat dry kitchen..tu kena tunggu 2010 pulak..so sementara tu, ingat letak tv kat situ..kat living hall tu letak sofa aje..
nak jugak buat before n after cuma takut yg after tu lagi teruk pulak..

N.M.Ibrahim said...

ishan...kalau nak tunggu akak datang, u kenalah cepat2 makan nasi minyak..kalau tak, tak taulah bila nak sampai..

alah..sharing kan bagus..bolehlah share2 idea dgn i...akak nak upah ID tak mampu ni..boleh cilok idea u ok sikit

putera said...

amboi2....very2 the gembira dpt kunci, but one thing for sure.....ONGKOS pasti BUNGKOS HABIS....dimana ada duit, disitulah akan dikorek2 keluar....after all, seronok bcoz living in the new house, new environment, new neighbours and of course new place for HONEYMOON. When the moon is going to sleep, the hand and fingers around u will cover u up till morning...hehehe...ish3x....apa aku membebel ni...sory mary....too excited la plak nak dok umah baru...anyway, congrats coz u got the 2nd asset....like me

N.M.Ibrahim said...

ish...apa yg hang merapu sampai ke moonlightning semua ni..tapi takpe, semoga rumah tu jadi tempat honeymoon selamanya utk kami sekeluarga..

tapi sesungguhnya den tengah pening dgn duit utk reno ni...

putera said...

alaaaa...mary..ko jgn risau, kan bulan 11 ni kite dapat adjusment gaji...adalah rm2k+....pastu bulan 12 kan dpt bonus...kira rezeki la tu....setiap apa yg kite lakukan kalau kena gayanya, insyaallah ada la rezeki kat mana2 tu....mcm aku jugak dulu, dah ler kerja sorang2 jer....pastu beli umah, dan masuk umah....semua tmpt yg ada duit dikeluarkan semua...yg penting, duit tak kemana dan berbaloi utk investment kat umah baru....

Catz said...

tahniah...selamat berpindahh.

N.M.Ibrahim said...

putera..
adjustment tu aku dpt masa gaji bulan 12 nanti..takpelah, aku spare utk pindah, bonus utk anak masuk sekolah...ngam2 aje duitnya..

catz..
terima kasih...tengah pening nak packing barang ni

putera said...

Pindah umah baru......yahoooo...best nyer....macam memasuki alam rumahtangga yg baru jer....serba baru....ko dah pi beli ker brg2 yg ko suka kat umah aku tuuu? frame al-quran kayu, jam father clock dan pasu setinggi dada aku....last week aku pi nilai 3 lagi....wife berkenan plak meja makan marmar bernilai RM3,200 (cantik). aku tak brp berkenan sbb bulat. Apa lagi,bargain punya tawar...dpt reduce to RM2,000.00. PUNYA la suka, ada taouch up sikit...bulan 12 ambik....(kedai perabot sebelah kedai KK DECO)

N.M.Ibrahim said...

putera..jgn ceritalah apa yg saya nak..semuanye nak...tapi tulah, budget ciput ni...cukup2 nak buat KC, grill n tinted aje..perabot kena tunggu dulu..nanti buat house warming pun, korang makan kat lantai ye..ala nanti aku bentanglah tikar mengkuang utk alas bontot tu..

putera said...

ala mary...makan atas tikar mengkuang lagi best....merapatkan silaturrahim sambil bersila mengadap sesama insan....ladi dekat dihati....hidup biarlah sederhana kan sesuai dgn taraf hidup kite mengikut masa...lama2, okay la....

N.M.Ibrahim said...

betul tu..masa masuk umah ni memanglah penat n menyeksakan sikit..lama2 harap2 adalah rezeki lebih sikit...aku dok berkenan meja makan empat segi sama ni..meja marble mmg cantik tapi tak terangkat nak alihkan nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...