Monday, February 7, 2011

Nasi Ayam Gemas Mustafah (original)

dah lama orang dok bercerita ttg nasi ayam gemas ni..

ada jugak kedai dia (2 buah lagi tu..) kat depan Tesco Semenyih...

tapi tak pernah pulak makan kat sana...

dan kebetulan masa day trip ke Melaka cuti CNY hari tu...

terjumpa kedai Nasi Ayam Gemas Mustafah (yg ni adalah original yg buat nasi ayam tu, kedai asal rasanya di stesen keretapi Gemas ... ada blog jugak tu...klik sini

kedai ni tak salah akulah..kat tampin rasanye..sebelah Pejabat Risda...dekat dgn sebuah sekolah...aku pun tak ingat sangatlah pekan mana sebab hari tu ikut jalan kampung, so tembus Tampin, Rembau lah...

waktu urusniaga jam 10 pagi....

kami sampai kul 10.30...dah ada customer menunggu utk bungkus...

dah lepas tu, sorang-sorang dah customer masuk...ada yg bungkus, ada yg makan situ and..

ada yg makan situ dan siap bungkus lagi...

aku pun sukalah nasi ayam ni..nasi tu lembut aje..and ayam tu, banyaklah..tak larat nak habiskan..(aku tau banyak, sebab anak-anak aku pun tak habis, jarang-jarang depa tak habis makan lauk tau..)


kedai nasi ayam itu...

besar kan paha ayam tu...kulitnye crispy gitu..sedaplah..

1 set = RM5.50

tapi kalau korang dtg berlima or ber6..aku cadangkan korang beli ayam separuh (RM18) dan nasi 6 pinggan..sebab ayam mmg besar...cukuplah nak makan 6 orang tu..(jgn korang perut kosong tak makan apa dari pagi dah lah..yg tu, I can eat a horse lah kata mat salehnya)

3 comments:

Uncle Lee said...

Hello Marie, I remember eating nasi ayam at Tampin, Gemas, Kluang, Segamat, Young Peng...apart from other States, towns and villages...
though cannot remember the shop names.

But this mention of yours brings back memories to me.

And yes, I remember the Railways station at Gemas, Kluang...
Back in the late '60s, '70s, '80s I would be on the road, North South East West...include Sabah, Sarawak....
and when alone will stop for lunch anywhere.
As I eat to live, not live to eat, saya makan mana ada tempat letak kereta. Any makan shop, Malay ke Indian or Chinese.

But where possible I look for Malay or Indian makan shops as I really love ikan goreng or ayam goreng...

Your these very well taken pics look so delicious.
I can tell you, bila saya balek kampong, I will puasa satu bulan, drop or lose my present weight of 200 pounds to at least 185, ha ha....
And then I will take no prisoners where makan is concerned, in Malaysia. One of these days....

Glad to read you had a pleasant holiday, nasi ayam and all. The price very cheap too.
You have a nice day, Marie.
Lee.

marie said...

Hello Lee,

nnt u puasa banyak-banyak, then u balik kampung, u dtg jalan-jalan ke Nilai ye..I'll bring u to Malaysia's Biggest Warehouse Place (Nilai 3) and I bring u to taste our special delicacies here..(ermmm still thinking what is our famous eatery here...)

and if u want to have that nasi ayam, will be a pleasure to treat u there...

Uncle Lee said...

Hi Marie, you're on....I'll puasa before balek kampong, and look forward to belanjar you.
Gentlemen never let ladies pay, hilang muka malam tidak boleh tidur, ha ha ha.

Saya suka fish head curry and chincharu sumbat sambal my favourites. Cooked Malay style.

Hope to one day put on my pondok header, "Saya balek kampong", ha ha....
Have a nice weekend, Marie. Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...