Tuesday, September 20, 2011

kau boleh tak????

dulu...time pakai keta 2 pintu....nak keta 4 pintu....alasan sebab ada anak2 kecik..susah guna keta 2 pintu..

skrg...alasan anak2 dah besar dah...sempit dah pakai keta...so gatai dah hati nak pakai MPV pulak....

dasar manusia kan...tak pernah puas....syaitan!!!...syaitan tul lah!!!....

so bila syaitan besar tu dah start dok geletik jiwa kau dan partner kau kan...jadinye, asal ke shopping mall yg ada buat road show kereta ni, haruslah partner kau nak menyinggah kan...and aku punya peel, selagi duit tak cukup nak bayar downpayment, gaji tak cukup nak buat loan, baik tok sah menyinggah, buat aku sakit hati aje...

tapi partner aku punya peel lain sikit, alah apa salahnye tengok2 jamu mata dulu...nnt duit dah cukup....dah tau nak pilih yang mana...sebab dah survey awal...

amboi tu dia..agak-agaklah nak jamu mata dengan barang harga berapa kan....

aku punya peel, kalau barang tu dah harga lebih dari rumah aparment aku dulu tu...baiklah tok sah nak feel feel ambik angin dia dulu ye sebab aku confirm, by the time, kitaorang ni mampu nak buat loan riban-riban tu...ha ha ha..orang dah tak pakai ye model tu...tak gitu...ha ha ha...so toksahlah buat benda tak faedah ni ye...

tapi kalau setakat nak feeling-feeling survey kasut or handbag...no problem...sebab takdelah riban-riban ye..Insyalah, kalau kau kumpul duit betui2..2-3 bulan dah boleh kau pi rembat kat pasaraya tu ye...tak outdated lagi fashion dia ye...

dah tu pulak...asal kau nak pi tengok kereta tu je..mesti yg ala-ala jenama ni je yang kau dok berkenan...sakit dada wehhh...

hah..yg ni..baru minggu lepas buat roadshow kat tesco Nilai tempat aku bertandang setiap minggu kan...wah..haruslah suami aku tengok kan...takpe, aku follow je sebab aku minat jugak CRV ni..(sila ambik perhatian ye, MINAT is not equal to MAMPU...lebih pada nak MAMPUS aje aku rasa ni...)..harga RM150K++...pengsan..dah almost 2 kali harga apartment aku...

tapi aku tengok aje ye...takde ye aku nak pi test drive sekali ye....ha ha ha..kalau dia nak test drive...dipersilakan buat sorang-sorang.....ha ha ha...
  

hah...tang yang ni aku banyak lemah sikit...sebab yg ni memang idaman kalbu aku...tapi nasib baik aku ni memang species pandai memujuk diri sendiri kalau aku tak mendapat idaman kalbu aku..(kisah lama mengajar aku erti merelakan ia pergi...kwang..kwang...apahal pulak aku terbabas kisah lama ni...)..harga..RM200k++...wah...dah lebih dari harga rumah aku sekarang ni...pengsan lagi...



hah yang ni pulak...aku tak pernah usha pun...setakat aku tengok kat paper ajelah..harga aku tak tau....tapi aku rasa mesti lebih dari harga rumah aku + harga apartment tu (mampus laki aku marah dok kata rumah aku..rumah aku...ha ha ha....ok tukar pada kami) ... tak kuasa tengok harga dah....



hah...ni idaman suami aku....tapi aku selalu kata stail cam orang tua...tapi laki aku kata..."takdelah tua..luas dan elegan gitu"....opsss..lupakan ajelah....ni dah sama harga dgn rumah + aparment + umrah + holiday ke Europe lagi ni..ha ha ha...


hah..yg ni idaman kalbu no.1 suami aku...asal aje terserempak kat mana-mana, aku dah boleh bajet dah apa yg akan kuar dari mulut dia...anak2 aku pun dah boleh bajet jugak sebab depa yang selalu jadi mangsa...sebab asal nampak je..maka mesti kuar ayat..."Adam..Johan..."...and anak-anak aku tanpa perlu mengangkat muka pun dah boleh jawab.."tau dah!!!...alphard!!!...."....ha ha ha...and hat yang ni...dah sama harga dengan apartment + rumah + umrah + holiday europe + tanah 2 ekar kebun durian kat kuala kelawang...betui...aku tak tipu....pengsan lagi...

moral of the story...apasal harga2 kereta kat malaysia ni cam tak munasabah aje aku rasa...nilai yang confirm depriciate hatta kau baru aje pakai 5 jam....kalau macam ni lah gamaknye...tang bilalah aku nak merasa MPV ni....

tapi tak pe...mcm suami aku kata....susah-susah sangat...mahal sangat..kita ambik yang ni ajelah yang.....



....




.......






.....









.....









......



 hah...dah masuk edisi klasik ni....susah ni nak cari...


eh...korang pernah tengok cite pimp my ride tak...hah..ni satu model yang bagus utk masuk cite tu kan..


mana tau...boleh bertukar cam transformer tu....jadi cam gini...


hah...dlm cam gini....pengsan ooooo...


ops...ni berapa jutalah pulak ni kan...

ok sekian edisi angan-angan aku sambil-sambil berdoa ...bilalah harga kereta nak turun nih.....

8 comments:

Small Kucing said...

haizz,,,harga kereta every yr pun turun...kereta lama la tu. Asal kereta boleh jalan cukup la tu. tak usah beli mahal. harga rumah pun naik melambung. hanya gaji aje tak naik...nampaknya kena la aku masuk lebih banyak contest..mana tau ada rezeki..dapat rumah sebiji or kereta satu.

marie said...

ha ha ha ..yelah SK...harga second hand mmg every year turun, rumah second hand je makin naik...betullah, ni I kena kill the devil in me lah ni...:)

and talking about contest ni kan..some people mmg ada lucky bone betullah..always win big prize bila masuk contest..as for me, paling hebat pun menang air mineral aje doh....ha haha..

Anonymous said...

Marie,terbabas teringat tak pe,jangan terbabas bila bawak CRV baru dah,hehehehehe,macam Uncle nama penuh pun ingat ahahahahaha,Kalau pasai MPV nak space banyak and harga berpatutan and tahan lama maksud engine kreta and body dia try out NAZA RIA,minyak pun jimat bila pasang fuel saver,Imagine PG ke KL, full tank ada lagi setengah pakai kat KL,DUA TIGA HARI,balik kat Rawang fill up,sampai PG ada lagi half tank,tu dia recommend kuat ni,mentang2 lah Uncle pakai the car,tapi memang pun very comfy and spacious dont give much trouble and the price banyak kuuraang dari CANNOT RUN VEHICLE (CRV) KATA cucu Uncle.Tentang kasut/handbag tu kena refer kat shopaholic Aunty,hehehehehehe,Dari Uncle AL

Uncle Lee said...

Hello Marie, if ever my numbers come out....I bila balek Kampong, kita pergi tengok SUV....
I will sign for it. No problemos.
As long not a Merceds ke BMW, ha ha.....
Lepas tu pergi makan Alaska King crab.

Saya sini suka tu Jeep Cherokee V8. And the malam meninpi Mercedes CLS 63AMG.
Oh ya, I like that new VW just came out, bigger sikit, looks like a baby Porche. My wife loves it.

The cars in your blog here very nice.....I lost touch with Malaysian cars.
Okay, saya esok beli nombor.....ha ha.

You have a nice day......
Lee.

marie said...

ha ha ha Uncle..Cannot Run Vehicle tu...ada kelas lah cucu uncle...creative betui dia...

wah uncle pakai naza ria ye..mmg very spacious tu MPV ni...tapi tu lah uncle..harga tu yg tak tahan kat poket ni...ha ha ha...takpe simpan angan-angan dulu...

and yes..auntie mmg pakar rujuk utk hal-hal berkaitan beg tangan dan kasut....I like...he he he..tak sabar pulak nak pi beli sport shoes baru for PD ni..he he

marie said...

ha ha Lee...i know kenapa u tak nak sign for mercedes tuh...he he he...sebab nanti i lagi melaram dari U kan....LOL ;)...

anyway Lee...I am so touch by your thought and offer...(kleenex please...)waaa!!!! tapi I want to be your friend, so need to pass ur test oooo...yg penting, make sure u balik kampung tau and belanja me makan besar ok...really BIG makan tau...ha ha ha...

p/s: make sure Mrs Lee dpt that VW ye....red chili colour tau..

Anonymous said...

marie, insya-allah satu hari u n hubby mampu beli kete idaman...:)...takper for now, jimat duit for something else more beneficial...like urr kids future studies...and a better house...beli rumah n tabung anak2 satu investment yg tak pernah rugi...kete nie, kejap je marie best, pastuh nanti enjin la buat hal...duit lagi tuh, bila beli kete mahal, maintenance pun mahal..ramai officemate i beli kete mahal-mahal, last2 tak larat nak maintain...yela, tayar kete besar nie mahal, tank besar minyak pun kena banyak...lagi banyak guna kete untuk travel, maintenance kete kena jaga so that kete tak rosak tgh2 jalan...$$$$$$....so pakai dulu apa yang ada, selagi kete yg ada tuh masih berjasa pada kita...nanti ada duit extra leh tukar :)...-ferra-

marie said...

thanks ferra...u doa lebih2 sikit ye...tapi betullah, kalau i nak upgrade, mmg i dok congak2 bukan sekadar kena mampu bayar bulan, tapi plus maintenance and the insurans jugak...i selalu jokes dgn hubby, jgn nnt, kalu kena hantar servis, terus tak mampu nak bayar duit servis pulak..pengsan...sekali tukar tayar, terus bocor pulak kredit kad kan...teruklah...

tu lah, i pun better pakai keta yg ada ni je, memang kurang selesa sikit tapi very baik pada purse i...ha ha ha...hati pun senang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...