Wednesday, December 21, 2011

kisah blog

mula-mula aku nak wish Happy Birthday pada twin aku, Johan dan Adam...dah besar dah...walaupun tidur masih berkepit bawah ketiak aku ni hah...

pastu aku nak cite pasal kisah blog....semalam depa ni doh melayan internet...skrg ni memang dok layan cite boboiboy aje kat youtube...tak pun main game...and now dah pandai guna google...

bila dah berkenalan dengan abg google kan...macam2 bendalah depa taip...cake angry bird, ben 10, upin ipin cake etc etc etc yang berkaitan mainan dan game...

sekali semalam cik su depa (adik bongsu aku yg dok kat umah aku sekarang ni time cuti semester dia...) suruh budak tu try goggle "Tok Mi"...sekali ada banyaklah gambar nenek-nenek lah kan...pastu sekali ada terselit 1 gambar depa tengah mandi kat laut depan umah mak aku (link pada entry kat blog aku ni....tapi depa ni tak tau pasal blog aku ni....)...

disebabkan depa tak tau pasal blog aku ni...mulalah tanduk syaitan dah kuar kan...apa lagi, bolehlah aku menyakat, bohong sunat kan...

mula tu memang depa terkejutlah macam mana gambar depa boleh masuk dalam internet ni...

aku apa lagi kan, cam orang mengantuk disorongkan bantal.."eh..cuba klik kat gambar tu..camne boleh ada dlm internet nih.."

dan sah-sahlah bila klik link ke blog aku...so cik su dia pun apa lagi..."eh...cuba skroll bawah tu..."...

dan setiap kali kuar gambar masakan aku ke, gambar umah kitaorang ke...memang depa penuh taksublah..

"eh..ni pinggan ibu ni...."..

"eh...ni yang ibu masak ni...adik ingat ni, ibu pernah masak ni..."...

"ehhhh...ni gambar kitaroang gi kebun tok ayah ni..."...

"eh....ni gambar almari ibu ni..."....

"eh...ni gambar adik kecik dulu ni...tu botol susu adik tu..."..

memang depa cuak lah sebab aku pulak asyik dok kata..

"heh...mcm mana depa ambik gambar ni..."..

"eh, ni orang jahat ni masuk umah kita ni..."..

"eh..dia ikut kat sekolah korang lah...ni gambar sekolah ni..."..

aku rasa memang jantung depa dah macam motor bot dah tu...sampaikan si Johan beriktifar gitu..

"Astarafilullah al azim..."..sambil tangan dah tutup mulut dah...tengok kecuakan muka depa memang priceless lah bagi aku semalam...

and then, perlu bertindak nih...

"adik..tepon tok mi bagitau ada orang jahat ni ambik gambar tok mi...abang nak cari jawapan ni..."...sambil2 terus google nama dia pulak, nama adik dia pulak, nama sedara dia pulak...

yang Adam pulak, sambil tangan dok pegang tuala nak mandi tapi sebab kepanikkan, dah lah tengah berbogel lagi tu...terus tepon tok ayah dia dulu...

"tok ayah!!! berhati-hati tau....kalau gi kebun, jangan gi sorang2 tau...ada orang jahat letak gambar tok ayah ngan tok mi dalam internet...adam tengok dah ni....tok ayah baik2 tau...ni abang tengah cari jawapan...sapa yang ambik gambar ni...nak kena bagitau polis ni..."

and of courselah tok ayah depa pening kan..apasallah call dengan suara panik giles tu...tak nyempat2 orang tua nak tanya, dia dah tu tut tut bercerita dgn gabra...takde intro apa semua hah...apa-apa hal, report aje dulu...

sampaikan tok ayah nak wish happy birthday pun tak dengar dah....

"ah ah...hari ni besday kitaorang...tapi takpelah...tok ayah berjaga-jaga tau..ok bye...nak tengok abang cari jawapan ni..tok ayah jangan lupa cakap kat tok mi dgn ummi ye..."..ummi tu panggilan depa pada adik aku yg ketiga (mak sedara depa..) sebab bila dia google nama makcik depa tu, kuarlah gambar family adik aku (as usual link ke blog dia kan...)..

aku biarkan aje kesuspenan depa tu...siap lagilah aku usik..."hah..tu yg ibu tak kasi kuar rumah sorang2, kalau pi mana2, kena pegang tangan ibu...tu lah...kan dah ada orang jahat ambik gambar tu.."

tapi yang spoil the mood adalah suami aku....bila dia balik kul 8.30 mlm semalam, bebudak tu teruslah menjerit2 cerita ada orang jahat ambik gambar depa masuk internet..."mana ye.."..."ni abah.." sambil tunjuk google gambar tu..

"laaaa...tu kan blog ibu..."...

hampeh tul....tak boleh ke go along aje, join the ferry...ish...terus terkantoi...

satu hal nak cite apa itu blog pulak....

p/s: thanks to Lee for the beautiful header picture tu ye...ni kalau aku ada peluang jalan bawah arch of roses ni...memang konfem aku buat drama hindustan, nyanyi2 feeling2 Aishwarai Rai gitu kan....ha ha ha

8 comments:

mamabetty! said...

hahahahaha..lawak tol la adam ngan johan neh..geli ati bace part yg dia g tipon tok mi nyer kt kg tuh..kikikiki...dah kantoi, pastuh penat plak nk ckp blog tuh apa erk..hahaha..

pizli said...

Wahahahha kelakar betul..

Small Kucing said...

LOL...i pun dapat gambar kucing from Lee

Anonymous said...

Sweet Marie,gelak LOL uncle baca n3 kali ni,twins getting to know abg Google ahahahahaha,pas tu call atuk ahahahahaha,kesian atuk tak tahu ujung pangkal,hehehehe ada orang jahat kat kebun jangan gi sorang2 LOL betui lah,jangan dia tekan blog Lee dah baru betui sleepwalking at 7 years old plak ahahahaha,nanti kata diaorang kat Negeri orang putih tak cukup kain ke ahahahahaha,susah nak jawap tu adoi LOL,cucu uncle Adib suka tengok blog uncle ada gambar dia, and masih kata hotel atuk kat KL tu best jangan bagi orang Adib dah mintak atuk dulu,so Adip punya.LOL anak2 kecil zaman internet.Senyum2 selalu and treasure the memories as they grow all too quickly.Salam dari Uncle AL.

marie said...

mamabetty...tapi lebih best kalau boleh teruskan lakonan sampai hari ni ke kan...ni ayahnye, yang pening2 baru masuk umah tu..terus straight foward je cakap blog kita tu..

marie said...

pizli...tu lah..memang priceless tengok muka depa time tu...I tahan ketawa ajelah...ha ha ha

marie said...

wah..Uncle Lee kasi gambar meow-meow kat SK ye..auntie harap, dia kata meow-meow baby lah...jgn yang 18 sx kan...:)

marie said...

Uncle Al..betui tu..jgn dia pi tekan link blog Lee kat blog saya tu sudahlah...matilah saya nak menjawab apasal orang besar2 ni pakai baju kecik2, dia miskin ye, tak cukup duit nak beli kain ye...ha ha ha..

Uncle Al...cakap kat adib ye.."nanti kalau Adib dapat hotel kat KL tu dari atuk, boleh tak auntie tumpang datang tidur kat sana..kalau adib kasi auntie datang tumpang kan, auntie akan pujuk atuk adib suruh kasi hotel tu kat adib aje..takde share-share..."...ha ha ha..comel lah adib...

See u uncle...salam pada auntie ina jugak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...