Friday, December 2, 2011

nak perabot baru yang murah?

sapa-sapa yang dok berdekatan Nilai ni kan and terasa nak beli perabot baru dengan harga murah-murah..harga muntah punya (kata advertisement kedai tu lah...he he he..) bolehlah ke kedai perabot kat Taman Semarak Nilai, sebelah pasar taman semarak..kedai perabut ni satu deret dengan shell taman semarak...

kedai ni nak renovate so depa nak habiskan semua perabot yang ada...memang muntah betullah harga dia..

aku yang takde plan nak beli perabot ni pun, jadi terbeli jugak sebab murah sangat...hubby aku lah yang seronok sangat sebab sofa L-shape yang lama dah dia nak, dapat kat kedai tu..harga asal RM2900, dia letak RM1990...tapi laki aku punya tawar harga pun memang buat tauke kedai tu rasa nak muntah jugak...dia tawar RM1000 gitu...aku sengih2 ajelah dengar laki aku menawar tu...tawar-tawar gitu gini, dekat sejam jugaklah..pastu nampak pulak tilam latex utk katil single...

tilam tu best sangat, aku memang lama dah teringin nak beli full latex kat bebudak tu sebab boleh pakai sampai bila2..cuma harga biasa aku tengok kalau sales pun dlm RM499 gitu...tapi kedai ni letak RM380, since kami nak ambik 2 tilam tu....dia pun kasilah bantal latex 2 biji free, kata dia harga bantal tu RM100++, now depa jual RM58...

tapi suami ni kan tak nak kalah jugak.."alah tauke, bantal  kami dah banyaklah tokey..free katil bujang lah.."

"ayaaaa!!!! mana boleh oooo...saya pun boleh muntah ooo macam ni.."

"alaaa...bolehlah tokey...i ambik sofa ni RM1000...ok..."

"ayaaaaa!!! tak boleh ooooo..."

dalam dok ayaaaa ayaaa tu, last-last...

"ok lah...u tak nak bantal tu, i tolak lah harga bantal dari harga tilam...so RM380 - RM58...cincai u bayar RM322 aje utk tilam tu..."

"alaaaa tokey ni. RM2 pun nak kira ke...genap ajelah RM320...saya ambik 2 ni.."..tu dia laki aku tak nak kalah tu...aku lari tepi sikit lah...sebab kalau aku, memang aku tak pikir dah..lagipun aku tak reti tawar-menawar ni...he he he..

"hahhh pastu tokey, katil jangan lupa, free gift tu.."

"weh...saya sudah kasi u rebate bantal ni, lagi u mau katil free kaaa?...mana boleh kawan, muntahlah saya ini macam.."

"ala tokey....ni saya nak ambik sofa ni seribu ni.."

"weh..mana saya ada kata u boleh ambik seribu maa sofa tu..tu dah harga modal pun tak lepas ooo.."

"ala...cepatlah tokey...malam dah ni...ala...boleh lah...boleh lah....cincai aje lah, u pun nak kasi habis barang kan..."

ding dong ding dong....

"oklah...cincai-cincai lah utk lu...RM1800 utk semua..."

laki aku boleh pandang aku...."camne mie, ok tak.."

aku mestilah ok kan...sebab kalau harap aku yang membeli tu, harus aku dah happy dah kalau berjaya tawar sofa tu RM100 pun..kalau akulah, tokey tu kata.."ok..ni harga promosi RM1990, saya kasi akak RM1890..kurang seratus.."..confirm aku dah ok ok je...sebab tu lah suami aku cukup marah kalau aku beli barang besar2 tak ajak dia...memang aku tak reti tawar..habis2 aku tawar kadang RM10, RM50...gitu ajelah, takdelah aku nak half price barang tu...

so hasilnye...dptlah tilam tu 2 biji RM640, sofa RM1160 and FOC katil bujang 1...ha ha ha...suka hati...


"ALAMAK taukey..saya duit tak bawak lah..."...boleh laki aku, dah sejam dok tawar-tawar. alih2 dia kata duit tak bawak..aku cam..erkkk..maybe aku patut masukkan muka aku dlm almari baju kat situ jugak..

"aduh kawan...u berapa ada sekarang ni?...bank dekat apa maaa.."

"ada RM50 je ni taukey..."...boleh gitu..sabar ajelah...

"oklah..u bayar ajelah deposit RM50 tu..nanti2 u ada duit, u datang bayar lah...bulan2 pun takpelah..."...

ha ha ha..memang best offer lah....

last-last setuju buat ansuran lagi tu...gilelah aku rasa laki aku kawtim dengan taukey tu..."ginilah tauke...kira saya bayar bulan2 Rm300 lah...boleh.."

"boleh lah..cincai kira lah..."

senyum aku..memang aku rasa taukey tu betul2 nak habiskan barang2 kedai dia...tv rack yang dia letak harga diskaun Rm240 pun, still boleh tawar lagi...

so mana2 yang dok Nilai tu..bolehlah ke sana segera ye, sebelum barang habis...semalam pun tak banyak dah...

sila..sila...

14 comments:

pizli said...

Gambar sofa please hehehe..

Small Kucing said...

eh eh...tak kasi nama and alamat camne nak gi sapu?

CA said...

Hii Marie...

Selalu singgah blog u tapi xde tinggalkan jejak bertapak. Tapi just notice..my blog in your list...alahaiii..segan plak blog simple gitu..hehe tq

Huhh..sakan perabot bawu la ekk..memang tabik spring kat yr hubby..errr borre tak sy nak pegi kedai pewabot tu bawak hubby u tolong sesi tawar menawar..hehe

Anonymous said...

Marie,baru aje Uncle kata twins tak de kat umah jengok2 lah ruang tamu and the sofa depan TV wah betul2 terus beli sofa ni ganti yang lama ni dah rosak ke?,kalau twin lompat2 sofa lama tak jadi ape2 tak da weight ni mesti mak and ayah guna pakai tak sampai rosak ahahahahaha,change enviroment nampak ahahahahaha,well done kat hubby tu lah Marie tawar menawar ni mesti nak sebab saving banyak tu ahahaa setuju gan Pizli gambar sofa please nak tengok L shape tu hehehehe.ok c.u.soon. dari Uncle PG.

Faina Arisya said...

heheheheh.. lawaklah.. saya pun malu nak tawar menawar.. biasanya kaum lelaki yg berani.. murahlah kan.. rezeki.. cina tu pun dah pening layan customer nan sorang ni.. yg tak tahan tak bawak duit tu.. kalau saya pun malu.. nak nyorok jerk rasanya.. minta murah yer2.. tup2 duit tak bawak.. huhuuuuhu..

marie said...

pizli...sofa baru hari ahad malam dapatnye...nanti akan upload bila dah rearrange balik ruang tamu tu..he he

marie said...

SK...tak ingatlah nama kedai tu apa...kedai biasa-biasa aje...

marie said...

CA...kagum dengan keterroran u memasak...he he he..now dah kembang sayap sampai ke London tu...bagus tu..mana tau satu hari nanti boleh jadi businesswoman yang success...he he he...

hubby I tu memang terror tul part-part tawar menawar ni...tapi yg tak best, kalau nak beli barang besar, kena bawak dia...sabar ajelah..lama pulak tu nak tunggu time nak close deal...tapi berbaloi punya pasal, senyum jugaklah...:)

marie said...

Uncle..ishhhhh...kena senyap2 tu...ha ha ha...anyway sofa tu memang dah lama dah, dah 8 tahun lebih dah...hari2 itulah tempat bersidai semua orang orang kan...tu yg dah lonyeng tu..lagipun, memang lama dah dia cari sofa L-shape tu tapi saya yg kurang gemar sebab very contemporary...tapi since yg ni harga dpt murah sgt tu, tu yg tak kisahlah...he he..

gambar kena kemas susun atur ruang tamu tu semula..nanti baru boleh klik klik..see u

marie said...

Faina..tu lah, I pun dok pikir jugak manalah dia bawak duit banyak2 kan, tapi ingat dia nak pi cari ATM ke..tup2 boleh dia buat selamba cam tu je..mesti cina tu dah tak larat lah..tu yang dia close deal ajelah...semalam sofa dah sampai tapi tak larat nak susun betul2 lagi..ruang tamu dah lah tak besar mana..nak kena rearrange balik...he he he

Uncle Lee said...

Hi Marie, ha ha, your hubby very good negotiator .
He got a real bargain.
But first time I read about 'latex'.
I thought 'latex' pokok getak keluar?

I sure would love be nearby see hubby bargain.....
Okay, I will not do business with your hubby, ha ha ha.
Nanti he bargain till cows come home.
Have a nice day, Marie.
Lee.

Amelia's De-ssert said...

Hi Marie, first time singgal your blog. Thanks for sharing your humor conversation with the perabot taukey.
Lelaki memang tak mengaku kalah lah.. tapi hubby saya pulak terbalik nak muka punya pasal tak nak bargain. Selalu saya yang bargain harga sampai tonggang terbalik and dia berdiri setengah batu jauh dari saya. hahaha
Have a nice day.

marie said...

Lee...betullah my hubby memang kuat bargain and dia selalunya dapat very good price...tak mcm I, bila orang tu kata tak boleh kurang, teruslah i pun terima ajelah..

ha ha ha..yelah Lee...memang sampai lembu balik kandang dah...sejam dok dlm kedai tu...sabar ajelah..

and Lee...latex banyak lagi kegunaan ye, not just for glow in the dark aje..:)..and sedap lah tidur atas tilam latex tu, keras sikit dari spring and foam matress tapi I likeeee....he he he..

see u Lee

marie said...

hai amelia..terima kasih singgah sini...

dlm kes you tu, ok jugak tu..atleast sorang antara suami isteri pandai bargain, kira nanti tak lah rugi sangat membeli...he he he..

tapi suami u nyorok jauh2 ye...:)he he he..takpe, dia sokong dari kejauhan tu..

have a nice day too..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...