Wednesday, November 30, 2011

adegan yang menyejukkan hati...

tengah hari tadi aku ke post office alamanda...punyalah ramai orang dlm post office tu...

sementara nak tunggu turn aku, aku kuar beli auntie anne pretzel tu and patah balik ke post office...

aku duk kat luar post office tu..ada 2 kerusi menunggu mengadap Blackberry punya kiosk...

sambil-sambil aku makan pretzel tu...mata dan telinga aku curi-curi kucing dengar pakcik tua dah, lebih tua dari ayah aku dah..aku rasa umur dlm 65 above tu...

pakcik ni tengah berborak dengan sorang anak muda yang handsome, tinggi, badan cantik (sempat lagi tu kan..), bergaya and rugged sangat...

aku rasa cukup suka dengan anak muda ni sebab dia bersungguh-sungguh dengar cerita pakcik tu, siap membongkokkan badan dia ke arah pakcik tu, mata dia betul2 ke mata pakcik tu...kalau korang ada kat sana, memang korang akan nampak betapa sincere dia bercakap dengan pakcik tu dengan sepenuh attention..sampai kan aku ingat, ni atuk dengan cucu ke...

tapi aku tau bukan sebab pakcik tu tanya anak muda tu...ni asal dari mana..aku dengar dia jawab, dia orang perak...sejuk perut mak anak muda tu kan...lepas tu aku angkat punggung dah sebab aku tengok masih banyak lagi number nak tunggu turn aku, confirm tak sempat masa lunch ni, tinggal 10 minit lagi kul 2 ..so aku langkah kaki aje lah balik ke ofis..

tapi dalam aku melangkah tu, aku berdoa agar satu hari nanti Adam dan Johan pun macam tu, pandai berkawan dengan orang tua, pandai hormat orang tua...amin...

p/s: aku tak taulah kalau pakcik tu ada anak dara cun ke yang mamat tu berminat...berat hati aku kata, anak muda itu ikhlas, takde kes udang di sebalik meee ye...

6 comments:

pizli said...

Suka cerita-cerita macam ni.

Anonymous said...

Marie,tu lah dia anak muda yang well brought up,ada time to spend with an old man oops sorri soreee,65 belum lah tua sangat Uncle pun 62 dah dekat2 65 pun ahahahaha,tapi hati cuma 26 hehehehe,sekarang ni cuba try jadi computer as toy abih nak buat camno dulu2 muda tak dak computer dapat plak kawan cam Marie yang faham and layan karenah orang lama ni apa lagi yabadabedu lah Aunty tengah goreng nasi gelak habis bila uncle bacakan comment ni ahahahaha,ok nak tepon cucu pakat gan dia suruh pujuk anak uncle balik bawak dia ahahahaha,cannot wait to speak to him 4 years old with a mind of 7y.o. ahahahaha,kata dia.Adib sampai nanti, kita lap badan,kita tukar baju,kita tutup lampu,kita buka tv tapi suara pelan and then kita main ipad ahahahaha,round the world nak main ipad punya pasai,kena jual atuk and granma ahahahaha. Twins gan atuk kat trenganu tu mesti pun buat atuk and nenek happy and also mummy and daddy pun happy no gangguan ahahahahahahaha.salam dari Uncle and Aunty di PG.

Uncle Lee said...

Hi Marie, always good to see young men having respects for senior citizens.
It reflects on their upbringing.
As for me, the day I will feel old is when taking the bus, an SYT stands up and offers me her seat.

From that on, susa nak tidur, ha ha as knowing I am old, ha ha ha.
Waaa, you pun busybody, huh? Macham siapa tu orang di Canada tu? Ha ha ha.
Have a nice day, Marie.
Lee.

marie said...

pizli...betul tu...sejuk mata kita tengok perangai anak2 muda cam ni kan...

marie said...

ops uncle....pakcik hari tu nampak lebih banyak tua dari uncle...dah nampak cam above 65, maybe almost 70 kot...

uncle still nampak very young for 62, dengan penuh gaya tu..tu lah best orang kata enjoy the golden day in style..he he he...

and nampaknye ni nak rasuah adib lagi lah ni ye...paling senang uncle rasuah nak main angry bird tu, confirm dia ikut tu...he he he, tengok sapa lagi terror lastik burung nih...ha ha ha..lawaklah adib, yep betul, kena slow suara tv, nanti susah dia nak concentrate nak lastik burung tu..:)

see u uncle...

marie said...

yes Lee...memang menyejukkan mata dan hati lah tengok anak muda tu...walaupun dia rugged tapi dia still tau jaga manner with old people...in your case, lambat lagi u nak old tu, rayban still working very good hah...:)

lee....i belajar busybody dari u lah ni..ha ha ha..cannot help to evesdropping sebab that young man is so handsome lah.. + his good manner, terus jadi excellance gitu..:)

see u Lee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...