Thursday, November 3, 2011

Be in other people's shoes

kan kalau kawan-kawan kita ada masalah kan, kita suka nak sedapkan hati depa and cakap.."i understand how u feel.." or cakap orang muda2 sekarang.."i feel u.." (sungguh bahasa sms kan...he he he)..

tapi aku nak cakap jugak (utk diri aku sendiri jugak nih...) sebenarnya kita cannot..cannot understand apa yang orang tu rasa sampai kau duk dlam masalah tu sendiri..

sebab tu aku, kalau orang mintak nasihat pasal putus cinte ke, aku boleh lah kasi sepatah dua (ye ke sepatah dua..he he he)...sebab aku pernah alami perasaan putus cinta tu....so aku pernah be in that shoes...

tapi bila orang cerita pasal masalah rumah tangga, suami tak setia, suami ganas, suami itu ini...tapi dia tak jugak sanggup nak berpisah dengan suami dia...aku macam speechless sikit nak kasi nasihat...kalau ikut cowboy aku, memang aku suruh mintak cerai aje...tapi kan tak pasal2 aku pun dapat habuan meruntuhkan masjid orang kan..aku nak suruh dia sabar, aku pun kesian jugak tengok memang dah lama dia sabar...dia cukup sabar dok melayan kerenah suami tu, mikirkan mak ayah lagi, mikirkan masyarakat lagi...macam2 lah dia nak pikir...

tapi tulah, aku tak tau nak cakap cam mana sebab so far aku tak pakai lagi 'kasut' tu (mintak jauhkan lah)....maybe skrg ni, memang lah aku cam confident aje boleh cakap.."alah, u mintak cerai aje...u ada kerja, u muda lagi..apa u risau..kalau I lah, lama dah I angkat kaki dengan anak2 I.."...cheh, tu senanglah aku "ingat" aku nak cakap kan..sebab apa, sebab aku tak pernah rasa masalah tu..cuba kalau Allah betul2 duga aku, kasi aku masalah tu...tak terlentang aku?...

ha ...sebab itulah kalau hal2 rumah tangga ni , aku biasanye senyap ajelah...nak cakap pun tak reti...cuma jadi pendengar ajelah...aku tak de solusi sebab aku tak arif..maybe aku kena suruh dia rujuk ustaz atau ustazah kan..

lagi satu aku nak cakap..hal miskin kaya ni...kalau kita ni selamanya lahir-lahir aje memang dlam silver or gold spoon kan...janganlah berangan kau nak merasa betapa sakitnya miskin itu, betapa bernilainya duit hatta seposen pun...sebab apa?... sebab kita tak pernah duk dlm kasut tu...kau bolehlah bercakap berdegang-degung, yang kau faham apa rasa orang miskin...tapi realitinya...bull shitlah..

kau try hidup sebulan beratapkan langit, berlantaikan tanah...minggu air paip masjid tiap2 hari...perut setakat kenyang dengan air kosong aje or adalah sisa-sisa makanan kat belakang restoran...kau try buat..pastu kau try bawak pulak anak bini kau hidup cam tu...aku rasa silap-silap 2 hari pun kau tak tahan dah...

sebab tu, bila ada orang susah, kau jangan sesuka hati kau aje label dia pemalas ye...kau pernah rasa junjung sijil kau masuk opis kuar opis cari kerja..or maybe kau punya mak ayah tak mampu pun nak hantar kau pi sekolah nak dpt sijil tu..maybe sijil yang kau ada cuma sijil surat beranak aje...

so, kalau kau dah bernasib baik tu, bersyukurlah...

aku tak mintak kau faham apa yang orang miskin rasa sebab aku tau, memang kau tak akan faham pun sebab kau tak pernah miskin, tapi aku minta kau bersyukur dengan rezeki kau..jangan cakap besar boleh..kalau kau nak cakap besar pun, boleh jauh2 sikit tak, jangan dok berbunyi langau kat tepi telinga aku ye..buat aku rasa nak muntah atas muka kau adalah...hishhh....

lagi satu kau kena ingat..kau jangan ingat hari ni kau kaya, esok lusa kau kaya ye...and kau jangan ingat hari ni orang tu susah, esok lusa pun dia susah....sebab tu bila berjalan, tengok ke bawah sesekali sekala..jangan asyik dok memandang langit aje..kan tersepak batu, sedar2 kau dalam longkang dah....ha ha ha..

ok sekian tazkirah utk diri aku dan keluarga aku juga...

sorry je aku merempang tengah hari nih..

8 comments:

pizli said...

Luahan perasaan betul ni.. Haah pasal masalah rumah tangga tu kita memang senang cakap cerai je. tapi............. banyak tapinya.. mintak dijauhkan.

Anonymous said...

Marie,apa dah jadi ni,macam angry aje,and i dont blame you memang betui pun apa you cakap and tulis,setuju sesangat Uncle sokong 100 peratus,never judge and be judgemental towards anyone just be thankful for ALLAHSWT blessings.Salam dari Uncle AL.

marie said...

pizli...tu lah meluah sesekali sekala...and dlm hal umah tangga ni, i rasa my friend tu memang betul kuat semangat lah..orang kata Allah tak akan menguji hambanya kalau dia tau hamba dia tak mampu menanggung dugaan itu kan..maybe I pun tak cukup kuat utk dugaan macam tu..mintak jauhlah...

marie said...

Uncle...biasalah kan, ada ajelah orang yg kita rasa macam tak reti ke nak bersyukur and janganlah pandang lekeh sangat kat orang lain...sabor ajelah...

Uncle baik2 ye utk operation esok..saya doakan semuanya berjalan lancar...take care ye...

Small Kucing said...

adei...what happen? anyway ada masanya boleh say i understand coz mungkin orang tu also pernah kena suami curang, suami kaki judi etc

shahhana said...

hehe...saba kak. dapat bayangkan akak mara macam akak mara adam johan. hi

marie said...

SK..betul tul...kalau kita pernah rasa apa yang orang tu rasa, then baru kita faham kan...kalau tak, just be a good listener ajelah..:)

marie said...

ha ha ha Ana..mesti ana selalu dengar suara akak marah si kembar tu...tu lah Ana, sakit telinga dok dengar orang yang eksyen-eksyen sangat ni..yelah, akak ni bukan kaya, tu yg dia nak eksyen kat akak kot...ha ha ha...tapi meluah dlm blog ajelah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...