Friday, January 13, 2012

I starts them late....

skrg ni kan bebudak tu dah Darjah 2....and aku mengakulah, masa depa tadika and Darjah 1 dulu, aku memang tak ambik kisah sangat dengan jadual harian depa kat umah....homework pun, kalau sempat, aku tengok, kalau aku lewat balik, aku tak tengok and aku sekadar bertanya ajelah, dah siap homework?....and confirmlah memanjang aje jawab dah siap...sekali separuh tahun tengok homework Jawi dan Bahasa Arab, hah kau bermuka-muka tak buat ye...

pas tu satu hal lagi...masa darjah 1, memang selalu hilang barang...botol air, bekas makanan, kaler pensil, stationaries memang selalu sangat hilang...sampai aku pun dah malas nak kira dah berapa banyak aku kena beli barang2 tu nak gantikan....duit belanja pun selalu hilang....

and buku teks dan buku aktiviti yang Kem Pelajaran kasi percuma tu pun selalu hilang..hah, yang tu pun, berapa banyak kalilah aku kena memecut ke Zip Lee, Kajang lepas maghrib sebab bila buat jadual, buku hilang (kat nilai ni aku tak jumpa kedai yang jual buku teks, tu yg ke kajang..tak ke haru tu...)...pastu, ada sesetengah tu yang akan muncul balik seminggu dua lepas tu...aku agak, mesti tersilap masuk beg kawan tu...

ok...itu semua cerita tahun lepas...masa darjah 1..marah memang marahlah tapi aku tak pressure sangatlah...lagipun aku mikirkan depa baru nak kenal sekolah kan...yelah, masa tadika dulu pun aku biarkan aje depa nak main ke, nak makan sepanjang hari dalam kelas ke (cikgu depa pun reda ajelah masa tadika 5 tahun, bawak bekal lagi, bawak kuih beli lagi..so kerja dok makan aje...ha ha ha)...asal target aku, habis tadika dah boleh membaca...so target sampai...aku bersyukur ajelah...

tapi tahun ni dah Darjah 2...dah kira besar kan...lagipun, hari pertama balik sekolah tahun ni, depa pun cakap yang cikgu depa cakap..."sekarang kamu dah darjah 2, kena jadi contoh pada murid darjah 1...baju dan kasut kena pastikan bersih sampai balik rumah..ok..anak2 murid"..aku agak-agak gitulah pesanan cikgu depa sebab aku kuar kereta aje, depa dah tunjuk baju sekolah dan kasut yang masih putih..ya, aku pun terkejut jugak sebab memang bersih lah 80% kasut tu...kira pencapaian lah tu...

dan skrg...no more aku yang sediakan jadual kelas depa...aku dah suruh depa yang buat sendiri jadual kelas tu setiap malam dari hari pertama sekolah..tapi aku guide lah...

and barang2 sekolah pun cam botol air dan kaler pensil pun aku dah pesan, "make sure tak hilang sbb ibu tak beli dah..kalau pensil kaler tu tinggal 5 batang je lepas seminggu ni..hah korang kalerkan semua gambar korang dgn kaler 5 batang tu"..and biasanye kaler yang tak hilang adalah kaler putih, hitam, kelabu, coklat...semua kaler2 yg tak terang...dan bayangkanlah harimau kau dah kaler hitam putih zebra pulak..tapi memang aku warning dari hari beli brang2 lagi...no more aku nak beli banyak2 kali lepas ni ye..mak tak chop duit ye...

sekarang ni pun aku dah buat jadual kat rumah  utk depa...first ye, hari sekolah no more tv malam-malam ye..kalau nak tengok pun, petang sebelum maghrib...lepas maghrib, makan, naik terus bilik...buat homework, buat jadual sekolah and then sembahyang isyak...pastu semua naik katil, ambik buku cerita, baca sendiri..yg ni lebih kepada nak menenangkan hidup aku sebab aku nak baca buku sebelum tidur...so aku akan baca dengan depa dalam bilik depa...bentang toto kat lantai...and then, dalam 20 minit gitu, jam 9.30 malam, tutup lampu...zzzzz...

so far...semua masih ok..masih boleh mengikut jadual harian tu...yang paling aku suka, pensil kaler semua cukup lagi 24 batang sehingga hari ni, elok pulak dia susun ikut susunan asal tu...tau pun menjaga barang kan bila dah kena ugut tu....

cumanye, bila tutup lampu tu, aku ingat dah korang dah baca buku cerita sendiri kan, ingat dah tak perlulah aku bercerita...tapi sesi cerita tak dapat di mansuhkan lagi...asal tutup lampu je..adalah suara yang akan berbunyi..."ibu...cite!!!!"...so kenalah jugak bercerita...cuma sekarang ni cerita dah tak cite ultraman lawan raksasa dah...he he he...

7 comments:

pizli said...

Anak saya saya label kaler tu sebatang2 ada nama dia. Takut dia terhilangkan..

marie said...

he he he pizli..betul tu..saya pun buat konsep tu jugak, termasuk buku teks and buku tulis, semua saya tampal sticker striking kaler orange and letak nama depa...tapi tulah, hilang jugak haaa!!! tapi saya salahkan depa lah sebab bila habis kelas, tak concentrate nak simpan betul2 barang, mesti otak dah ingat kantin or nak balik tuh...

harap2 tahun ni ok...

Anonymous said...

Marie,ni ciri2 menapati janji nak berjimat,ya lah tak membazir beli yang tak perlu,bagus tu ajar anak2 berjimat dan value your own things.Memang tepat walaupun color pencil tu murah aje tapi its not the value so much even though value counts but more to treasure your own things,well done Sweet Marie,KEEP UP THE GOOD WORK and taniah for being a good mother that teaches good values to anak2.fr Uncle AL.
p/s
Pergi ke belukar memasang pikat,
Pulangnya lewat di hujung petang,
Jikalau sentiasa berjimat cermat,
Rezeki secupak terasa segantang.

Singgah berehat di kota lama,
Kuih dijamah air dihirup
Berjimat cermat suruhan agama,
Jika diamal sejahteralah hidup.

Salam dari Uncle and Aunty di Pg.

Small Kucing said...

adei...gua punya anak pun sama...hari ni eraser hilang pulak..color pencil tu pun kejap ada kejap hilang...entah la...

Uncle Lee said...

Hi Marie, its the start of a new school season?
I can imagine parents with kids going to school for the first time, ta'lepas tangan mak.
For me, when my mother left me, I pun chsabut, walked home.
Made the teachers lintang pukang when found I'd disappeared.

I was then brought back to school in a police van! The mata2 promised to put me in jail if I chabut from school again.
I was 6 years old, ha ha.
Have fun, and keep well, Marie.
Lee.

marie said...

uncle..betul tu..bebudak ni ingat mak ayah kerja chop duit gamaknye....now, saya dah ajar depa menabung jugak...so far, ok sebab duit belanja mesti ada bawak balik...and last week, kasi depa duit tu utk beli barang yang depa nak...Johan beli pelampong baru, adam kata nak simpan lagi sebab nak beli pelampong yang lagi besar tapi duit tak cukup...ha ha ha...atleast takdelah asyik dari purse saya aje kan...:)..

uncle...ni pantun terror berasap cam ni, teruslah saya angkat tangan surrender tau..

marie said...

ha ha ha Lee...wah, so early u dah naik black maria ye...i hope that was the first and the last timelah u tumpang black maria...eh, ye ke orang panggil black maria...

tapi Lee, rasanye our time dulu lagi teruklah sebab mak ayah ada yang kena tunggu sampai petang...now budak since lepas lahir dah duduk nurseri kan, so dah lebih independent sikit dari kita dulu...he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...