Thursday, January 12, 2012

Jgn Prejudice dan jangan perasan ye!!!

aku baru tengok FB aku tadi and ada member letak link youtube pasal hal diskriminasi ni...cite tu ala-ala candid camera/hidden camera lah...tengok apa reaksi public pada satu-satu isu and in this case, the issue is dicrimination pada muslim people in America...link dia kat sini ye....or kalau aku salah link tu, korang boleh type "Reaction of American When Muslim is Mistreated" kat youtube...

aku rasa benda diskrimasi ni memang lama dah ada...dulu dgn apartheid ye, dengan hamba ye, dengan pompuan lelaki ye etc etc lah....

and kalau korang tengok video tu, walaupun ada yang still support the act of that man behind the counter kan (and yang umur pun dah lebih separuh abad, patut yang tua-tua ni jadi contoh pada yang muda kan...), but still many more yang disagree with his act esp. the old man yang anak dia served in Iraq and those 2 youngs ladies (they are hot, believe me Lee..he he he...) that really stood up to their principle against it....memang terasa wow!!! tau....

and now aku nak cite kisah yang berlaku kat aku last year during the course kat Cardiff UK tu..yelah, hari tu aku cite yang comel2 aje kan sebab aku malas nak cite hal ni tapi since aku tengok video ni tadi, aku rasa nak share pulak...

ni terjadi masa aku dan member aku balik dari university nak ke hotel, naik bas dari town ke cardiff quay tu...dalam bas tu, ada sekumpulan 5 orang budak2 lelaki Pakistan  (they are British citizen, I believe from the slang yang depa guna tu bila depa cakap English..memang totally british accent dah ...lagipun kat UK memang ramai Pakistan yang dah jadi PR kat sana and born sana pun...aku punya tuan rumah masa student tahun 1990an dulu pun pakistani...)..and biasalah kan bila budak2 lelaki berkumpul bergossip, suara agak kuat and ketawa memang mengekeh-gekeh lah and most of the time, they are using bahasa urdu rasanye (kira bahasa ibunda depa lah)....tapi all the other passenger memang buat tak tau aje ...lagipun depa tak kacau orang...

and biasanya kalau gossip budak2 teenagers ni pasal apa lah sangat kan, confirm takdelah depa nak cakap pasal isu negara, isu politik ke apa ke..habis2 mesti cite awek, cite gajet, cite wayang, cerita heroin sexy kan...topik-topik biasa time bila hormon bertukar kan....macamlah kita pun tak pernah muda kan...

pastu tengah jalan tu, naiklah sorang mamat british ni...dia ni naik2 aje, dah dihamunnye bebudak tu...suruh depa diam....suruh depa speak in English...dan tiba-tiba siap dia keluarlah perkataan "claken...claken..claken.."..aku pun tak taulah apa meaning words tu, ejaan tu pun aku main taram aje tu tapi bunyi dia cam tu lah..and dia gelak2 kata "I bet u don't understand claken...right..."..and then membebel lagilah cite pasal ayat dalam bible pulak....and suara dia amatlah kuat ye...dah budak2 tu pun senyap ajelah...tapi bila bebudak tu senyap, dia makin kuat pulak menyindir ye...

aku and member aku adalah horror jugak ye masa tu sebab dia duduk betul2 sebelah kitaorg..aku takut aje dia ni naik minyak, kuar pisau ke..almaklumlah, sekarang ni kan banyak benda2 gile orang buat kan...ok...satu hal lah bas tu bising dengan suara dia pulak...pastu, adalah this british lady and man yang duduk dalam bas tu, tegurlah this man..suruh "U shut up.."...and cakap kat bebudak tu "u go on talking, don't bother him.."...yelah, aku rasa that lady and taht Man tu pun tak terasa apa2 dengan perbualan bebudak pakistan tu  walaupun depa pun tak faham...aku pun tak faham apa yang dia cakap..tapi takdelah nak kisah kan...(aku kisah nak balik Malaysia, beg tak muat nak bubuh barang nih..ha ha ha)

last-last driver bas pun suruh lelaki british tu shut up or else dia turunkan kat tepi jalan...dia tak senyap jugak, last2 driver bas tu berhenti..bila dia turun aje, habis dia pulak yang kena hamun dengan passenger mat dan minah salleh dalam bas tu .siap ada yang booo dia lagi.."u f...king rasist!!!"....hah tak pasal2 dia pulak kena hamun...agak2 nye dia ingat bangsa dia nak support dia kot tapi commonlah, janganlah tooo shallow sangat ye....

ok...masa tu aku dah boleh tarik nafas lega..dah lah hari last dah tu...aku nak balik malaysia dengan selamat weh...and see, tak semua briton tu adalah rasist and against the muslim tau...cuma memang ada segelintar selepas kisah 9/11 tu yang bila Muslim dah dilabel sebagai terrorist yang akan jadi prejudice pada Muslim (sapa ye yang kasi title terrorist pada Muslim rebel tu ye...vangga vangga betullah...)..

and kita yang Muslim ni pun, bila pi negara orang, pandai-pandailah behave ye...dah bila kau nak bercakap dalam bahasa ibunda yang orang tempatan tak faham, adalah lebih elok kau cakap dgn volume slow sikit...:)...

and lagi satu, awatlah mamat briton yang marah2 tu prejudice sangat tu, apa dia ingat bebudak tu nak cerita pasal politik ke, pasal nak bom orang ke..alahai, kau tengok muka-muka budak2 yang baru dapat awek tu pun korang taulah, mesti topik orang2 muda je..takde nak cite hal2 masalah dunia ni, harga minyak naik ke, harga rumah naik ke, cukai tanah naik ke, harga tol naik ke, harga kicap kipas udang naik ke...ha ha ha..tu topik2 orang2 tua cam kita ni aje...topik yang tak HOT tau....ha ha ha..

oh ye...dulu time aku muda-mudi dulu, pernahlah time student dulu, naik bas satu puak kaum Melayu adalah dalam 5-6 orang jugaklah kitaorang ni nak pi jalan2 hujung minggu ke luar bandarlah kekononnya, ni kat bandar Leeds pulak, UK jugak...ala-ala nak pi piknik muda2 dalam cite Ali Setan tu..pastu..biasalah bila dah sesama Melayu, sure borak dalam bahasa Melayu kan..nak-nak bila ada passenger mat salleh yang handsome ala-ala brad pitt...sah-sah kalau kau nak hint kat kawan kau suruh tengok mamat tu mesti kau cakap.."eh, kau tengok mamat yang berdiri kat belakang driver tu, kacak sungguhlah...cam brad pitt kan.."..of course tak guna perkataan handsome kan sebab nanti mamat tu faham pulak...dan lebih senang, tak yah kau nak jeling2 mata bagi isyarat kan (sampai terjuling mata kau nak suruh kawan kau tengok mamat tu tapi still kawan kau dok tanya..mana?..mana?)...and sah-sah kau boleh confident orang British tu tak faham bahasa kau and kawan kau boleh cepat2 share nikmat tengok mamat handsome tu dengan kau sebelum mamat tu tekan loceng nak turun kan...sharing is caring tau...

oh....pastu adalah sorang mamat british ni dah middle 30s dah, aku rasa dia mabuk kot..tak pasal2 dia marah kitaorang pasal cakap Melayu pulak...maybe sebab tak cakap dia kacak kot...ha ha ha...and of course lah kami senyap kan, berani kau nak melayan orang2 tengah hot cam tu...and then, driver bas tu pulak sound dia and suruh aje kami bercakap, jangan layan mamat tu...terus aku rasa driver bas tu adalah lebih handsome dari mamat brad pitt tu...ha ha ha...see....banyak lagi yang baik ehhh dalam dunia ni....and tak perlulah kita nak terasa orang tu dok bercakap hal kita, or mengumpat kita bila dia bercakap dalam bahasa ibunda dia, jangan dok perasan sangat lah orang nak bercakap hal kita, banyak lagi topik menarik yang depa boleh bualkan dgn kekawan depa..lagipun, kita mana tau kan, entah2 dia dok cakap kita ni lawa, cantik, jelita, ayu, menawan kan...ha ha ha..kan dia cakap bahasa kita faham, kita pulak kembang semangkuk kan...

ok..yg penting jangan terlalu prejudice pada orang dan teruskan lah berdoa (tak kisahlah korang agama apa pun..) agar dunia ni akan aman damai selalu..aku tak nak perang2 ni weh....sorrylah aku lari topik sikit dari diskriminasi ke prejudice pulak...tapi isu ni saling berkaitan...percayalah...

peace for all....bye...

6 comments:

pizli said...

Hahaha, takpe2 cerita menarik.

Small Kucing said...

macam macam ade. Guna bahasa ibunda pun tak leh ke?

Anonymous said...

Marie,good n3 from the heart and nice reading,my thoughts are never be judgemental betui tak?...Why do people have to be so judgemental? Why is it so difficult to just accept people as they are? This is something that drives Uncle nuts! Passing judgements on someone because of the clothes they wear, or the vehicle they drive, where they shop or don't shop,language, or the music they listen to. I just don't understand this!

I was raised to be accepting of other people because of their differences. If everyone were created to be the same person, what kind of world would this be? A very boring one! Different lifestyles, fashion sense, hairstyles, values, cultures. Its what makes the world go around. And just what makes these judges the perfect ones anyway? when a person is judgemental mula lah perasan,mula lah prejudice and mula lah racist,last last jadi diskriminasi.
Insyaallah jauhkan dari orang2 cam ni salam dari Uncle AL

marie said...

pizli...topik yang bercampur aduk ni tapi still relevan kot..he he he

marie said...

SK..tu lah, auntie pun tak faham, apalah masalahnye kalau org nak pakai mother tongue kan..patut kalau nak sangat tau apa dia cakap, hah..pi cari buku bahasa and belajar kan..he he he..

tak lama nak CNY ye..auntie ucap Gong Xi Fa Cai ye...makan kerepek arrow head tu, ingat2 lah kat auntie ye...He he he

marie said...

Uncle Al....all the points are well said uncle..yelah, kenapa nak kena judgemental sangat kan...pastu mulalah perasan yang bukan-bukan...kih kih kih..last-last diri sendiri yang termalu pulak...

patut semua orang kena hidup dgn harmoni kan...kalau dunia aman, kita semua jugak yang untung ye..kan...

see u Uncle..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...