Thursday, April 9, 2009

Black Pepper Steak and Lamb Shoulder

Semalam teringin no pulak tekak ni nak jadi mat saleh..memang dok teringat-ingat nak makan steak..

mula tu ingat nak makan kat luar tapi kat Nilai ni, tak tau sgt kat mana western food yg sedap..lagipun memang ada pun daging steak and lamb shoulder dlm peti ais tu..dah lama dah dlm peti ais tapi cam malas aje nak thaw kan...malas jugak nak defrost dlm peti ais, malas juga nak perap..

tapi semalam disebabkan rasa teringin tu..ku gagahkan jugak buat nye tapi kira tak perap sangatlah..tak sampai 30 minit pun..tu pun rendam daging tu dalm air nak kasi lembut and dlm keras-keras ada air batu tu, ku perapkan ajelah..kalau nak tunggu betul2 lembut, mau makan jam kan..tak kanlah kul 11 malam baru nak makan kan..dah lah sampai umah pun dah kul 7.30 malam..kira balun ajelah..buat pun tak cukup set..takpelah..


so inilah dinner kami semalam...

kuah black pepper tu...

daging steak and lamb shoulder yg dah masak..

dah siap utk di ngap...tapi makan dgn baked beans aje sebab malas nak menyinggah beli sayur n fries...hentam ajelah janji kenyang and lepas kempunan..

ni lauk 2 malam lepas..buat sup ekor..tak boleh makan selalu ni..ekor mahal lah..and kolesterol tinggi ni..

5 comments:

putera said...

mary...patutnyer ko masak kat keluarga aku menu ni la kalau nak test drive kete aku.....baru berbaloi

putera said...

amboi...sup ekor noooo....utk cik abg tersayang ker? sure tegang semua urat2 dan ekor2....kalau org laki sure tau sbb nak makan sup ekor ni........sape yg belum tau, tanya mary

Nuisanc3 said...

konpius tgk komen putera, ape sebabnya? hubby den mmg suke bebeno sup eko...

eh kak, cemana buat kuah black pepper itew? rupenye cam lain sikit dari biasa.. ke sbb lighting camera?

N.M.Ibrahim said...

putera...kau bawak aku naik alphard kau dulu, baru aku masakkan steak ni..

sup ekor tu..biasalah, org tgh berusaha kan...mcm tak paham kau ni..

cik tem...pasal sup ekor tu..tak boleh cite kat sini..yg black pepper tu, akak dah story kan

putera said...

nuisanc3....kalau nak tau, sup ekor tu utk org laki.....menambahbaik kesejahteraan rumahtangga....kalau sebelum ni takde umph....lepas makan sup ekor, umph dia lebih2 sikit...harap paham yerk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...