Sunday, July 12, 2009

Baked Macaroni Cheese

(gambar ehsan n3 terdahulu..)

saje nak share resipe yg den buat hari tu..ni kira resipe den utk org malas and ketandusan masa ye..

Bahan2:
1 paket pasta (ikut sukalah nak guna yg rupa mcm mana, reben ke, spiral ke, macaroni ke)
1 botol kecik sauce pasta Kimball (murah dari prego and malas nak buat sos sendiri..kalau rajin tu, boleh buat sos sendiri)
250 gm mozarella cheese (i beli yg dah grated sebab harga sama aje mcm yg blok punya..org malas nak parut cheese kan)

utk sos putih:
250 gm cream cheese
250 ml fresh milk (beli aje yg botol kecik tu)


cara-caranye:
1. rebus pasta tu sampai masak..dah masak toskan air and campak semula pasta ke dlm periuk merebus tadi..tujuan supaya mengurangkan bekas nak basuh..senang kerja..

2. masukkan pasta sos dlm pasta tu...gaul2 aje..tak yah masak dah sebab nanti nak bakar kan..lagipun pasta tu still panas and bolehlah masak2 sikit sos tu..yg i buat tu, i tambah black pepper, oregano and rosemary kering sikit..kalau tak bubuh pun takpe...

utk sos putih tu..senang amat..masakkan cream cheese bersama susu tu dengan api perlahan..dah cair cream cheese tu ..bolehlah tutup api (make sure korang potong kecik2 cream cheese tu ye, supaya cepat sikit cairnye)..masa buat ni, make sure sentiasa di kacau sos tu, takut nanti berketul2 pulak...

lagi satu pesanan penaja, buat menda ni sambil2 masak pasta tu ye..jgn pulak korang tunggu pasta masak, baru nak start buat sos putih ni..lambat sih nanti..

ok dah siap tu..layer2 kan pasta, sos putih, pasta, sos putih,pasta, sos putih..last sekali tabur mozarella cheese tu...bakar utk 20 minit, 200 celcius...

pastu makan masa panas2 sebab baru cheese tu tarik2 gitu ..ala2 pizza hut tu...

dan selamat mencuba serta selamat mengemukkan badan..I bagi amaran dulu ye, kalau korang gemuk, jangan kata I tak kasi tau awal2 pulak...jgn buat selalu resipe ni tau...nanti baju raya tak muat...

p/s: resepi sos putih ni boleh gunakan utk lasagna jugak..sama aje...

3 comments:

amoi said...

mana ko dapat recipe ni? ke ko creative-creative masak campak-campak gitu? nak try lah. pasal semua instant... i like

N.M.Ibrahim said...

aku terpaksalah creative2 sebab nak cepat kan and cari yg save budget (tambah dengan kemalasan aku kan)..buat ikut apa yg ada kat dapur..kalau tengok resipe org lain, ada yg pakai fresh cream utk sos putih tu...kau buat ye..kot2 nanti kau tambah creative bubuh meatball ke dlm pasta tu..

CATZ said...

uhhhh...sedapnyaaa..meleleh air liur basak kibod ku...tgk time lapar...nyumm..nyumm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...