Monday, July 6, 2009

saje nak update

Punyalah lama tak sempat nak update blog sebab terlalu busy kat opis...ada banyak cerita and banyak jugak gambar2 yg tak sempat nak snap...

okaylah, kan sekarang ni my hubby started working at new place kan..so dapatlah bergumbira di masa weekend..

Ni cerita weekend pertama dia di rumah...

27 Jun 2009 (saturday)....rumah kami amatlah penuh masa ni..my family and my brother's family was here..saje nak berjalan tengok umah i and also sending my sister (Jaja) who will be starting her study in UTM, Semarak...hah!hah! dah besar dah adik saya yg sorang ni tapi perangai penakut tu still ada...

our friends (2 family) who happen to be sending off their saudara to Rusia were also spending the night at our place..so 2 bilik di atas, ruang menonton di atas and living hall telah penuh dgn toto, tikar and bantal segala mak nenek utk tidur..

and masa tulah, baru ku sedar betapa daifnye keperluan pinggan mangkuk kat umah tu..yelah, selalu berempat aje..set makan is enough for 6 people..more than that, terpaksalah mengorek mana yg ada...nasib baik para tetamu memahami..

28 Jun 2009 (Sunday)..Jaja's registration day..kami sampai ke UTM tu around 9.30 am..ramailah umat pelajar di sana sini..and Jaja's went into registration hall dari kul 10 pagi..and kami pun dok lah mundar mandir kat luar hall tu..and lepas kebosanan melampau dah tak tau nak buat apa...(masa ni, aku berharaplah ada LRT dari depan UTM ke Midvalley ke, Klcc ke sebab memang bosan giles tak tau nak buat apa..3-4 kali dah aku berulang pi beli keropok yg student jual tu)..

oklah...Jaja siap registration kul 4.30 ptg..boleh gitu...lepas hantar dia check in ke dorm..teruslah chow..balik rumah...

the dorm

muka dah start selebet tu...

dah tak tau nak posing mcm mana tu...tengah tahan sebak..seronok aje dok usik dia tapi time kita dulu...dah guling2 masuk parit dah..kih!kih! ni time dia pulak..kira oklah umur 18 tahun baru berpisah dgn mak ayah kan..I dulu umur 13 tahun dah masuk asrama tau..lagi syahdu tu

buat-buat ketawa sambil air mata dah start bergenang

ok..tu cerita last week...

this weekend...hari sabtu, pi UTM ambik kak jaja..mula tu dia kata nak tidur umah tapi cancel pulak sebab tinggal member dia sorang2 pulak..so kami bawak ke midvalley..kan ada pameran kucing tu kan...my hubby and the twin tu masuklah tengok pameran tu while me and my sister pi shopping baju kat JJ...pas tu, jumpa depa semula and was told by my hubby, most of the show was on dog..cat tak banyak sangat..penatlah my hubby menjaga 2 orng tu yg asyik2 nak pegang anjing..penatlah i dok pesan, kita orang Islam tak boleh pegang anjing...

petang tu, lepas hantar Jaja ke dorm dia semula..kami bawaklah twin tu mandi kolam kat port biasa di putrajaya tu..kesian pulak, sebab dari last week depa nak mandi pool...mlm tu pulak pi beli groceri kat Tesco...ingat nak beli ikan tapi tengok semua yg ada tu..ish!ish! kalau kat kampung den ni..buat makan kucing dah tu..dgn perut terbarai ye..jadinye sekor ikan pun den tak beli..

semalam pulak, kami melayan merayau ke bandar enstek..sesaje pi tengok2 rumah contoh and jalan2 ikut jalan kampung ke sana...cantik2 ooo rumah2 kat sana..harga bungalow dari 500k to 1 million...hah!hah! setakat gigit jari ajelah tengok design umah tu...

pastu pi pasar beli stok ikan utk anak2 den yg tak makan ayam tu...ke main lagilah sedap memasukkan ikan dlm plastik kan..tup2 time bayar tu...terkejut den dengar uncle tu cakap "semua..rm78"....selalu stok ikan seminggu kami dlm RM50 aje..tapi maybe sebabb kepala ikan merah tu aje dah rm15 kan..but still harga ikan dah bertambah mahallah sekarang ni..

balik tu masak asam pedas kepala ikan merah, sotong masak osyter sauce, goreng ikan 4 ekor utk si kecik 2 orang tu, sambal tempoyak and ulam...berselera betullah kami makan tengah hari tu..lepas makan, mak nak tidurkan budak2 kecik tu tapi dengan mak2 sekali tertidur..

actually, petang tu nak pi round ke putrajaya..tapi sedar2 dah jam 6 petang..turun bawah tengok hubby tengah vacuum keta..wah, ketaku dah berkilat..dah tu, bukan nak menolong dia..pi ambik nasi sepinggan lagi, makan dgn asam pedas tu...

dah tu..terasalah bersalah sebab makan banyak..changed to my jogging attire and sempatlah berpeluh round taman tu 2 kali..heh!heh!

hari ni sambung balik posa ganti..tengah pikir nak masak apa ni..

4 comments:

amoi said...

terkenang zaman kita study dulu-dulu kan Mary...

N.M.Ibrahim said...

beep..zaman kita mendaftar dulu simple aje kan..buat je sendiri kat lab computer..tak nyah beratur2 dlm dewan bawak segala dokumen tu..dah lah tak pi orentasi, sibuk dok survey jalan ke body shop adalah...kih!kih! tiba2 aku teringat ais krim thorton tu yg perisa munchy marple tu...sedap nye

amoi said...

ah -ah...I don recall any hiccups during my registration. Yang aku ingat line up je lah.Teringat fish & Chips with vinegar kat pasar. Apa2 hal pun tempat HARUS & WAJIB dilawat adalah seperti M&S, HMV, La Senza....Morrison!hahahaha

N.M.Ibrahim said...

adus beep...aku pun rindu banget kat tempat2 tu..esp. food stall lah..itu kedai fish n chip kat hyde park and kat market tu, stall baked potato yg melimpah ruah dgn cheese kat market..adus..bilalah aku nak kaya boleh pi sana semula ni...waaa!!!

p/s; kat sana, mampulah kita pakai M&S kan..beli time sale gitu..kat sini, time sale pun tak sanggup aku beli..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...