Thursday, December 2, 2010

Tq utk mereka...

Aku saje je nak cite..takde benda sgt pun..

tapi semalam, aku teringat sangat kat insan-insan mulia yang bekerja sebagai pengutip sampah, tukang kebun dan penyapu sampah...

Insan ni, kdg2 bila kita terserempak...ada yg tutup hidung, nak2 yg lalu belakang lori sampah kan...tapi kalau takde insan2 ini, aku rasa dunia ni mmg tak boleh didiami lah...sebab akan jadi terlalu toksik dan mengotorkan...

aku teringat sangat kat mereka-mereka ni sbb semlam bercerita kat anak2 aku (biasalah bed time stories cuma kali ni, aku cite kisah zaman aku kecik..tak larat dah aku nak create cite superman, ultraman, gajah dan rimau, kerbau dan kura2 dan segala mak nenek cite binatanglah...)

aku dulu time sekolah rendah...darjah 3 cam tu...aku duk umah flat (kuarters askar) di Kuching, Sarawak...

pagi-pagi bila aku tunggu trak sekolah (ye, anak askar naik trak ye..bukan bus sekolah ye..), selalu lori kutip sampah ni dtg ambik sampah dekat tempat aku tunggu bas tu..aku pun tak tau, cam ne lah aku peramah sgt boleh pulak aku kawan dgn one of abang yang kutip sampah tu...orang muda (yelah, aku kecik lagi kan..), pada pandangan mata aku time tu, dia ni handsomelah jugak...aku selalu bercakap dgn dia...soalan biasa2 jelah..abang dah makan ke? abang makan apa sarapan tadi? rumah abang kat mana?...soalan baik2 gitulah...

abang ni pun cakaplah dgn aku, dia makan nasi goreng time sarapan tadi..dia duduk dengan mak dia..mak dia dah tua...dia tak sekolah, sebab tu jadi pengutip sampah..selalu dia nasihatkan aku suruh belajar rajin2...

tapi satu soalan yg aku heran camne aku boleh tanya..."tv umah abang tv kaler ke tv hitam putih?"..."tv tu apa?" abang tu tak tau maksud tv ape...aku kata "televisyen"..ye televisyen, abang tu tau...dia ada tv hitam putih..

aku ni selalu kesian kat dia..siap cakap tu, nanti saya belajar rajin2, saya belikan abang TV kaler ye (penting benor tv dlm hidup aku kan...sbb tu sampai skrg aku suka tengok tv..)...

satu hari tu, time abang tu kutip sampah, dia terjumpa duit 50sen..dia kasi kat aku..aku kata "tak yahlah abang....abang ambiklah sebab abg lagi takde duit.."..budak2 kan, giles direct aje aku cakap abang tu takde duit...

tapi dia suruh jugak aku ambik duit tu, buat beli cokelat dia kata..aku dengar cokelat tu, tak pikir dah..rezeki kan...

tapi lepas tu, family aku dah pindah ke tempat lain..dah tak jumpa dah abang tu..dan tak tertunai janji aku nak belikan tv kaler kat family dia...aku harap kehidupan dia dah semakin baik skrg ni...

time aku darjah 1 pulak, aku sekolah sekejap kat kampung (sebulan aje) sebelum ikut family ke Kuching..time tu aku sekolah bersama pakcik aku (seusia dgn aku) dan atuk aku selalu kasi duit belanja aku kat dia (kekonon, nanti time rehat aku pi mintak kat dia suruh belikan makanan aku)..tapi ada stu hari tu, boleh dia belanjakan duit aku utk sponsor makan kawan dia..masa tu aku dapat belanja 30sen je tapi 30 sen time tu, dah boleh beli mee sepiring dan air segelas...apa lagi, aku doklah menangis kat tepi longkang...pastu pakcik tukang kebun sekolah tu nampak aku nangis(aku baik dgn pakcik ni sebab aku suka tengok dia buat kerja...so aku selalu ngekor dia lepas aku makan, sebelum aku masuk kelas..) ...dia tanya kenapa..aku bagitaulah hal sebenar...dah tu dia pujuk aku and kasi aku 20sen..wah! aku sudah happy sgt sebab pakcik tukang kebun sgt baik hati...aku ingat lagi betapa aku menghargainye sebab kalau tak laparlah aku hari tu..aku pun harap pakcik tu sekarang hidup senang dgn anak cucunye...

and kes pakcik aku tu, balik2 rumah tu, aku terus mengadu kat atuk aku..memang dia kena linggan lah dgn atuk aku (aku kan cucu kesayangan atuk aku...kah!kah! berani kau ambik duit aku sponsor kekawan ye..)

lagi satu kisah tukang sapu..time ni aku dah besar dah..dah masuk sekolah asrama..kejadian ni masa aku tengah tunggu bas ekspress nak balik ke asrama lepas cuti sekolah...ayah aku pi beli bekal air and burger utk aku makan kat atas bas..so aku duduk sorang2 jap jaga bag..time tu jugak, ada sorang pakcik ni, dah baya2 ayah aku lah, tengah sapu sampah kat depan aku...dia bila tengok aku tengah tunggu bas tu, tanyalah aku nak pi mana..aku jawablah, nak balik sekolah..."sekolah mana?" "sekolah kat melaka..sekolah asrama."..

ayat seterusnya pakcik tu, yg aku ingat sampai sekarang ni..."baguslah, belajar rajin-rajin, biar jadi orang pandai, dapat kerja bagus..jangan jadi macam pakcik, dulu keluarga susah, tak dapat belajar tinggi..jadilah kerja sapu sampah ni.."..aku dah mcam nak meraung dah masa tu....kesian tengok dia lagi, terharu dgn pesanan dia pada aku, yg dia tak kenal pun...

sebab tu lah..setiap kali aku nampak insan2 ni kan..aku mesti fikir depa ni bukannye tak pandai or malas belajar tapi sebab mereka tak berpeluang nak belajar....sebab keluarga mereka pun susah, so tak mampu nak hantar anak2 sekolah...so kita jgn ingat depa tu bodoh, kita ni macamlah pandai sgt kan...

aku ni...mak ayah sangguplah bergolok bergadai pun utk sekolahkan anak2...lagipun, kehidupan kita pun lebih baikkan tapi jgn pandang serong orang lain ye sbb kalau kita dilahirkan di tempat mereka, mungkin kitalah yg akan menyapu sampah di tepi jalan tu..

setiap pekerjaan adalah mulia selagi ianya halal....kalau Allah pun memandang mulia pekerjaan itu kerana ianya halal, siapalah kita nak rasa hebat sgt, nak memandang rendah pada mereka..

oleh itu..ucapkan terima kasih pada adik/kakak/makcik cleaner yg ambik sampah kita hari2 kat opis tu and jangan tutup hidung anda depan pemungut sampah ye...

sekian..peringatan utk diri saya dan kaum keluarga saya dan sahabat-sahabat saya...

2 comments:

Uncle Lee said...

Hello Marie. I enjoyed reading your this posting. Very heartwarming.....even though my bahasa now undergoing triple bypass and improving daily from reading all the bahasa comments and postings....

If I'm not familiar any sentence or paragraph I will re-read whole sentence again, and then will catch it, ha ha.
And couldn't help smiling you went to school by army 'trak'. So as they say you an army brat, ha ha.

And I too had almost similar experiences as yours re TV. My first maid never had nor seen one till worked for me.....and she sure spent a lot of time watching as I was seldom home then.
Have a pleasant weekend, and love this story. Lee.

marie said...

Lee..i mmg army brat lah tapi brat yg dah BERAT...kih!kih!kwang!kwang!...

And Lee, true kan..a simply pleasure for us sometimes the biggest luxury for other and vice versa...

but as long as Hati baik macam U kan Lee...hidupkan happy kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...