Tuesday, August 9, 2011

ayam coke

coca cola bukan hanya boleh diminum ye..tapi boleh jugak di buat resepi masakan...

selalu aku kalau nak buat steak or lambchop, aku suka perapkan daging tu dgn coke..kasi lembut sikit..

dan aku pernah tengok kat internet ttg ayam coke yg depa dirikan ayam tu dgn letakkan bontot ayam tu ke dalam botol coke and then depa bakar....yg tu kira ayam golek coke sbb ayam tu sekor-sekor..takde dia potong-potong kecik...

pastu Uncle Al and auntie Ina dari Penang nun...ada kasi resipe ayam coke yg ni pulak...resepi ni very the simple...katanya anak Uncle Al yg cuba-cuba resipi ni time camping...aku rasa ni mesti asalnye resipi campak-campak time-time tengah tunggu unggun api, and biasanye resipi campak-campak ni, resipi tiba-tiba ni adalah sedap ok...

ni aku cite sikit bahan asas dia...bahan-bahan dia cume bawang putih, cili api dan serai (diketuk)....tumis 3 bahan ni, pastu masukkan ayam (aku pakai chicken wing...sedap ooo...2 hari aku ke tesco dan carefour nak cari chicken wing ni...aku rasa sebab bulan posa kot, stok chicken wing ni very low sbb orang buat chicken wing grill yg merah tu, banyak jual kat pasar ramadhan or pasar malam and aku pun suka jugak membeli chicken wing grill ni...)..

ok balik ke cerita ayam coke Uncle Al ni...lepas masukkan wing tu, kacau-kacau jap, kasi air ayam kuar dulu...pastu curahkan sebotol coke ni dlm kuali tu...kacau sampai dia tinggal separuh..pastu masukkan 1 sudu besar sos tiram dan kicap manis, garam secukup rasa...

pastu kacau lagi sampai pekat......melikat gitu....

pastu hidang panas-panas...aku suka buat part wing ni, sbb resepi ni, ratah sahaja pun sedap, ratah chicken wing adalah sedap sgt di tekak aku ye....mmg sedap...cubalah ye...

hah..aku buat hari tu dlm sekilo chicken wing ni, tp aku potong dua, jadi drummet and wing cinonet...senang nak godek dlm kuali tu....

hari tu aku rasa tak nak makan nasi..aku buat dgn macaroni cheese dan roti aje...

tp sudahnye sahur aku kena masak nasi jugak, sbb takut yg kaum lelaki dlm umah ni tak tahan pulak posa kan...

makan nasi panas dgn chicken wing coke ni di kala embun subuh mula terbit...nikmat kau...syukur...

and tq Uncle Al...tq daun keladi ni, ada resepi baru, share lagi ye..ha ha ha..

sila..sila..jemput makan..

8 comments:

pizli said...

Wah boleh try ni! Saya pun ada terfikir nak try saje2 letak coke tapi takut nanti tak menjadi hehe.. ni dah confirm ok bolehla try..

Anonymous said...

Marie,nampak gambar best skali,memang pun budak2 ni camping try macam2,ahahaha,jadi ok plak bila di perbetulkan sikit dengan add in bahan2 lain.originally dish ni discovered by philipino,famous kat sana ahahaha,tapi yang best tu cara you present memang best tak tahan Uncle LOL sampai Aunty pun turut LOL dengan "tp aku potong dua, jadi drummet and wing cinonet...senang nak godek dlm kuali tu...." drummet and cinonet adoi mana lah Marie dapat cari nama2 ni ahahahahahahaha hah tu dia LOL kami 2 orang,anyway selamat berpuasa dan salam dari Penang Uncle AL dan AUNTY iNA.Josh pun skali.

marie said...

pizli....cuba tau...memang simple aje nak buatnye dan rasa sedap, manis-manis pedas gitu...buat ratah saje pun sedap....

marie said...

Uncle...tq ye...and jgn lupa double click kat gambar tu, kasi besar gitu, barulah mengoncang perut tengok ayam tu berkilat-kilat...ha ha ha..

uncle..saya punya perkataan tu kdg2 dpt dari twin tu lah..he he he...

tq pada auntie and josh jugak ye..kata kat josh, nnt next time pi camping, ada recipe baru simple-simple, jgn lupa sharing ye..sharing is caring kan...ha ha ha..

Uncle Lee said...

Hello Marie, your ayam coke looks very sedap best!
Ni da tentu tiga pinggan nasi lichin.
Minum coke saya pernah, makan coke with ayam, belum lagi, ha ha.

I can see you ada black belt in cooking....kalau coca cola boleh, Pepsi pun saya ingat boleh juga kan?
I think tentu wangi bila makan and macham tu ayam Kentucky finger lickin good, ha ha.
Pandai tu anak Al buat ni recipe.
Maybe satu hari someone will try itek coke, ha ha.
Well done, Marie.
Have a nice day.
Lee.

MOKCIK AZWA said...

Waduh..Marie resepi Uncle Al kita ya...nak terai test cuba jugak la ayam coke nie..sesuwai juga untuk kita yang selalu nak cepat kejar masa memasak ni hahaha..

Azwa takut nak double klik tu..nanti tergugat puasa mokcik hahaha

marie said...

Hai Lee...yes, I believe pepsi boleh ganti coke..rasa lebih kurang je...kalau nak diet tu, boleh guna diet coke kot? ha ha ha...

itik coke? erm...sedap jugak tu tapi itik mahal lah kat sini...dah tu susah nak dapat pulak...u sebut itik ni, terus i terasa nak makan gulai itik...aduhai....

marie said...

Azwa...cuba tau resipi ni..mmg simple dan yang penting, sedap...eloklah utk kita-kita yg sampai umah dlam sejam lagi nak berbuka ni....ha ha ha...

yelah, tak boleh double click time2 posa ni...kurang pahala...kih kih kih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...