Friday, October 7, 2011

klik-klik cardiff (5th day)

pemandangan waktu subuh dari bilik hotel aku kat Ibis hotel....sebab aku still rasa jet lag kan, so kul 4.30 pagi aku dah terjaga...dah cerah bijik mata hahhh...tak leh nak tidur dah, so terus mandi dan bersiap..pastu tercongok lah menunggu cerah, and biasa aku start jalan ke uni dlm kul 7.30pagi...ni dlm kul 7pagi lah ni...senyap sunyi lagi hah....giles slow and steady aje mat saleh ni kan...



2 gambar kat atas ni adalah window display kat kedai nama KITCHEN...semua barangan kithen ada kat sini tapi yang paling aku tak tahan adalah mixer kitchenaid yang beratur aje atas rack dlm kedai ni...semua warna ada tu...harga 399 pound ye...so lupakan aje...ha ha ha...

ni jln kat city center jugak...aku pun tak taulah nama jalan apa...tp kat cardiff ni mmg banyak bendera welsh ni yg ada gambar dragon ni...banyak souvenir pun bentuk dragon and sheep...mmg legenda kat sini kot pasal dragon slayer tu...and betuilah yg cite How To Train Your Dragon tu ye...kisah pun mmg kat wales kan...

ni cardiff castle kat tengah bandar cardiff ni..first day aku kat sini, siap ada minah mat saleh yang bersun bathing kat sini, memang panas pun on 2 oct hari tu...tapi skrg ni dah sejuk and berangin..siap dah hujan air batu...mmg aku kena cari kot and sarung tangan ni...

oh ye admission fee to cardiff castle ni 11 pounds utk orang dewasa ye...aku tak masuk pun sbb awal lagi and castle tu tak bukak lagi...lagpun ada jugak castle yg free admission so baik aku cari yang free kan...ha ha ha..


Wales ni mmg banyak castle...ala-ala aku rasa cam My Knight in Shining Armor aje...compare dgn Leeds, leeds lebih pada bandar industri...aku tak nampak castle dlm bandar Leeds sebab Leeds lebih bandar industri..kalau nak tengok castle dulu, kami pi ke York adalah york castle tempat mel gibson berlakon Braveheart tu...



korang tengoklah ikras Welsh ni...nak  lebih terang, korang double click kat gamabr tu ye...still ada unsur dragon and sheep...ha ha ha..

ni jalan yg depan castle tu...kedai tak bukak lagi ...


MilleniumStadium....aku tak taulah sama ada ni ke tempat cardiff city main sebab aku tak ikut sgt bola ni...yg pasti, driver taxi yg aku naik tu mmg kenlah si sabree salee sbb dia kata cardiff dah pilih salee utk main for the team..entahlah betui ke tidak...tapi dia tau malaysia sbb dia tau pasal salee...syabas salee..



jalan masuk ke pintu stadium...

ni pintu gerbang cardiff market....indoor market kat city market...tapi yg harunye,aku dah tercongok kat pasar ni kul7.45 pg tapi dia bukak kul 9 pg...aku sampai lagi awal dari kebanyakan peniaga...tapi aku rasa market ni tak best compare dgn market kat Leeds dulu..sbb kat Leeds market, kau blh dpt mcm2 barang, kedai beg, kasut, baju, banyak gerai ikan and daging semua tu and siap ada kedai jual duvet cover, lace, kain ela and hatta royal doulton pun ada tau..gerai bunga and cokelat tok sah  cakap lah...

tapi cardiff market ni mcm sedih sikit...kedai haiwan banyaklah...aku rasa mesti ada market lain yg lebih happening cuma aku tak tau kat mana...bayangkan pasar ni cuma ada 1 gerai jual seafood....sabar ajelah...sedih aku nak compare dgn pasar kat Malaysia...


hah ni lah strawberri yg macam nak termuntah dah aku nak habiskan ni...dah lah bilik hotel ni takde mini fridge...dua2 hotel yg aku dok ni takde mini fridge...so tak bolehlah kau nak simpan stok makanan kan..walaupun bilik sejuk, tak yah aircond tapi takdelah buah tu boleh tahan ....

and aku perhatikan tulisan mat saleh ni kat tanda kat pasar ni kan...serupa aje dgn cara depa  tulis kat leeds 14 tahun lepas tu..agaknye mmg mat saleh tulis style gitukot kat tanda harga kan..





ni tinggalah spring yang ada..kat taman bunga belakang market tu...


and yes..this is my favorite ice cream parlor dulu time student...tapi now dah kedai cantik dah...tapi perasa yg aku suka dulu, munchy maple tu dah takde dah....sedih tul...

5 comments:

pizli said...

Cantiknya tempat..

Anonymous said...

Marie,Fish and Chips english style wah best sekali,and the photos on both n3's well taken by you,ada bakat dalam photography nanti bila Uncle dapat offer jadi model for Versage bolih lah jadi personal photographer,ahahahahaha,kan dah senyum Sweet Marie.Now that you have settled in nicely bolih lah concentrasi paper2 untuk exam tu next week and at the same time cuci cuci mata tengok sale2 tapi ingat2 jangan macam Aunty,beli tu beli ni pas tu balik umah tak perlu dan masih dalam wrapper,makna nye jangan membazir lah tu and dont go around slaying any dragon kat situ if you know what i mean,ahahahahahaha,dragon kat malaysia tu nanti keluar api tau ahahahahaha,oh ya Marie,see how time flies,soon you will be heading home,SO TIME MANAGEMENT is your No 1 priority,manage it well and you will find killing 2 birds with 1 stone as the saying goes much enjoyable and easy.There is always an easier way out to study and to go sightseeing to make the trip most enjoyable.Jangan lupa drink lots of juices and get plenty of rest at night so that you be fresh and ready to go the next morning.Salam dari Uncle di Penang.

mamabetty! said...

gmbr tempat jerk..gmbr cik mari nyer mane??nk tgok jgk..huhu..besh3! =)

aLi + sHa + aFiQaH said...

Puan nk strawberry gak.. sedpnya... bestnya pn kt sana.. dh la musim sejuk... kalau ada salji lg bestkn... ehehehe

tem said...

sabree salee? suke ati je kannn? hahaha....

eee best tgk!! gamba sume cantikkk! cpt la balik... nak sembang.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...