Friday, February 17, 2012

healthier cooking oil...

suami aku tengah tengok berita, aku tengah baru nak masuk telekong, nak sembahyang maghrib (ye aku mengaku aku sembahyang lewat...ish...ish..ish)..

pastu ada berita pasal malaysia nak kuarkan minyak masak canola...

"oh....minyak ni banyak kat canada, canada memang pengeluar terbesar minyak ni..."....aku tunjuk terror geography kat suami aku, wallhal geography lah subject aku paling lemah selepas Jawi...memang aku tak suka geography, aku rela menghafal segala mak nenek tarikh dalam subject sejarah tu...he he he...dulu kuat jugak hafalan aku tapi tang hafalan ayat Quran, fail terus....

"mana ada lah..ni Malaysia nak kuar lah..."..

"mana ada Malaysia kuar canola....import lah..nak tanam kat mana kat malaysia nih"...

pastu berita penuh kuar...rupanye Felda nak invest kat Canada utk tanam canola ni...beli tanah kat sana kot...aku pun tak dengar penuh sebab mulut aku cepat aje menjawab suami aku kan..."hah, kan betul kata mi, malaysia mana ada canola...canola ni macam bunga kuning kecik2 tu..."...

"mana awak tau ni..."..

"blog Lee...dia kan kat canada, memang dia ada cite pun pasal canola tu..yg sebab saya beli jugak minyak ni.."...and pakkallah aku tengah dok dlm telekung sembahyang, kalau tidak, harus aku pi dapur ambik botol minyak canola tunjuk kat laki aku camne gambar bunga canola ni...he he he...aku beli minyak ni pun sebab lepas baca blog member aku Lee tu, bila aku tau minyak ni very low in saturated fat (lemak jahat ni)..giles best kan tapi tu lah, harga dia 2 kali ganda harga minyak sawit...

 hah...ni lah bunga canola ni....

and inilah minyak canola yang aku beli...

disebabkan aku tak mampu lagi nak mencurah minyak ni banyak2 utk tujuan mengoreng ayam atau ikan kan, so aku guna minyak ni utk goreng nasi, goreng sayur, goreng telur etc etc yang goreng utk makan...yang goreng cara deep fry, aku still setia pada minyak palm oil sebab murah, kita kan pengeluar palm oil terbesar dunia...and minyak sawit tu pun banyak khasiat ye...

ni aku nak share angan-angan aku jap, kalau aku kaya raya kan...harus aku guna minyak olive utk deep fry kan..ala-ala cam kat negara2 arab and Italy sana nun....aku tengok rancangan memasak depa, mak aii seselamba badak aje curah minyak olive utk goreng ayam kau....aku ni kalau olive oil tu, setakat renjis-renjis pasta or salad aje you...minyak dia mahal ooo....

so aku nak ingatkan pada yang mampu tu, maksud aku mampu dari segi kewangan tu...sila-silalah gunakan minyak olive or minyak canola ni utk deep fry ye...bagus utk kesihatan anda...

pada yang tak berapa nak mampu cam aku ni....utk kesihatan yang tip top, maybe nasihat terbaik ialah..."jangan makan makanan bergoreng lah...senang cite..."...

kalau korang nak short review pasal canola ni...klik sini, link ke blog Lee (famous dia ni jadi sifu pasal relationship...he he he...sorry ye Lee kalau ada yg message u minta nasihat...anyway sharing is caring kan)...

ok selamat memasak di hujung minggu...

8 comments:

Uncle Lee said...

Hi Marie, ha ha, you flatter me. Terima kaseh seribu la.
WHAT? Felda nak beli tanah here in Canada, I guess must be in the Province of Manitoba or Saskatchewan, about 1500 miles from Toronto, or few hours by air...

And there you see yellow canola fields, macham Singapore to Alor Star semua kuning.....Canola fields.
My isteri uses Canola oil for cooking, sometimes Olive, depends what she cooking.
But Canola is very good for health and bada. Not sure about sex, arhaaaa ha ha.

Once again, terima kaseh, Marie.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
And stay beautiful.
Lee.

MOKCIK AZWA said...

Wah..Marie, mokcik pun sesekali guna minyak canola ni kalau time kayo sikit hehehe..selalunya bila kayap guna minyak saji keluaran felda jugak gitu hahahaha

Anonymous said...

selalu guna olive oil untuk semua cooking nowadays....i dah stop dah pakai minyak minyak lain...dulu tak suka sebab rasa macam lain...tapi dah biasakan, lama2 leh terima...kata mum i, its all in the mind...hahahah... -fara-

mary, mcm mana, dah dpt ubat tuh?

Anonymous said...

Sweet Marie,patut lah cun melecun putih melepak,pakai minyak canola rupanye ahahaha,Uncle pakai minyak Gondola dari Felda trang tang tang,ahahaha semua rasa masin tak yah pakai garam,tapi lepas masak rasa geram ahahahaha,nak mintak Lee bagi resepi how to goreng peha er.......ayam ahaaha,ni dah pehning kat Aussie lah ni sampai merepek gila just for fun nak release stress and tension AUD TO RM VICE VERSA,pehning betui from Uncle AL.

marie said...

Lee....you punya blog memang ada info menarik pasal canola ni, so kena share dgn my friends too...and yes Lee, i dengar cam tu lah, Felda nak invest in canola kat canada, i reckon they going to buy land lah kot, as they did in Indonesia utk tanam sawit..

Lee...from s'pore to alor star...waaahhh that is really big tu...kalau i kat sana, confirm I paksa rela u jadi photographer i nak posing cam hindustan dlm field of yellow canola tu...he he he..

Ok Lee...see u

marie said...

Azwa....minyak saji felda tu memang favorite saya utk mengoreng, paling tak suka minyak kacang tanah sebab ada bau kacang tanah...and saya pun macam u jugak dear, guna sikit-sikit aje...he hehe

marie said...

Ferra...hah, dah tau dah rahsia u slim ye....tu lah, i tengok u slim melim tu yang tak tahan tu...:)

I tak pi jumpa lagi, maybe next week kot...

and thanks dear for the info....nasib baik i tanya u dulu kan...he hehe

marie said...

Uncle...ada ekk minyak gandola..ni mesti uncle dok mimpi aweks venice nih...he he he..

ni canola ni kes kawan kita Lee tu lah, dia punya nasihat tu...makan dalam tau uncle..kalau tak ikut, rasa bersalah aje kat diri sendiri...pandai betul dia reverse pshyco kat saya...he he

uncle jangan pening2 tau kat aussie tu...takut pening2 kan, bawak awek aussie pulak balik malaysia...pengsan nanti ada yg bertukar jadi dragon kan...tak dapet lah saya nak menolong haaahh!!!...

see u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...