Tuesday, February 28, 2012

library card...

anak-anak balik sekolah hari jumaat lepas, bagitau yang depa dah beli kad library..

aku tak tau pulak sekolah ada jual kad library kat student, selama ni aku ingatkan pinjam buku library tu free aje cam zaman aku sekolah2 dulu...kad simple aje yg librarian simpan...

pastu aku tanya lah berapa hinggit...depa kata 1.50 je...

so kiranya hari tu depa belanja 50 sen ajelah sebab aku kasi 2 hinggit sorang...tapi nasib baik hari jumaat kelas habis awal, so dia dptlah lunch cepat kat tempat transit...

hari tu pulak aku tak bekalkan depa sbb tu aku kasi depa 2 hinggit...bawak bekal air aje..kalau aku bagi bekal makanan, biasa aku kasi singgit aje...buat dia beli nugget or sosej ke...

so aku tanya mana kad nye...."oh tak dpt lagi.."..

semalam pulak, tengah2 buat  kerja sekolah...si Adam mengelabah ke dapur tengok dalam mesin basuh...

"kenapa dik?"

"mana seluar adik?.."

"tu abah dah ambik letak atas kerusi.."...aku ingatkan dia tanya seluar track bottom dia nak pakai hari ni sebab hari ni ada PJ...

"bukan seluar ni...seluar adik pakai hari ni.."..

"dalam mesin basuh lah...kenapa.."

"alamak!!!...."..mengelabah kawan pi selongkar mesin basuh...nasib baik tak basuh lagi...aku ingatkan dia tertinggal duit belanja dalam poket seluar...sebab benda tu selalu terjadi...

pastu dia keluar dari dapur dengan muka senyum2 tunjuk kad library dia...oh kad itu idoklah seperti kad zaman sekolah aku...siap ada barcode and laminate lagi..

"nah ibu...simpan.."

"eh..apasal pulak ibu nak simpan, Adik simpanlah..simpan dlm pensil box.."

pagi ni pulak, tengah dok pakai kasut...Johan pulak tanya..

"apasal ibu tak nak simpan kad library kitaorang ni..nanti hilang.."

"laaaa...kalau ibu simpan, camne korang nak pinjam buku...ibu mana boleh pinjam buku kat skolah korang, kan kad tu nama korang..."..

"errrrrr...sebenarnya camne nak guna kad ni nih...abang tak reti lah.."

erk...mati-mati aku ingat depa pandai pinjam buku dah sebab ke main sanggup tak makan nak beli kad library kan...rupa-rupanye asal kawan kau beli...kau pun nak membeli kan...orng lain beli, tau nak buat apa, kau beli sebab orang beli...pengsan aku...

pagi tadi, aku ajar lah depa cara nak guna kad library tu..hari ni aku tak taulah kot depa pi pinjam buku ke tidak..

oh ye...dlm library sekolah depa ada buku pasal bayi dalam perut mak...sebab si Johan dengan penuh confident cerita kat aku dlm kereta pagi tadi...

"ibu tau tak...masa ibu kurus dulu kan, sebenarnya dlam perut ibu dah ada baby...tapi dia kecik tuet sangat cam semut...sebab tu perut ibu tak besar...pastu baby tu makin besar, pastu nanti ko**k dia akan sambung ke perut ibu...pastu ibu makan, dia pun makan ikut ko**k tu..."...

"bukan ikut ko**k lah abang, dia sambung tali pusat abang tu ke perut ibu...tali pusat tu, bila abang keluar perut ibu, doktor potonglah sebab tu tali pusat tu dah takde..."..

gamaknye dia ingat makanan lalu ikut dia punya anu sebab anu tu still ada, still intact kat body dia kan...yang tali pusat tu dah di alam maya gamaknye....he he he..

"oh ye...mana abang tau pasal semua nih..."

"abang baca kat buku dlm library..ada buku gambar baby dlm perut.."..

ok..aku harap buku tu sekadar tunjuk gambar baby dlm perut maklah...janganlah cam buku biology aku time kat university dulu...mati aku kalau anak aku dah tengok version tu..pengsan oooo...

4 comments:

Uncle Lee said...

Hi Marie, even though my bahasa out of tune, I really enjoyed reading your this humorous posting.
You buat saya lintang pukang la, the 'ringgit' now becomes 'hinggit'?
'Macham becomes 'cam'. Ha ha ha.

My very young school days I got 20 cents go to school. When in Standard 6 ada increment to 30 cents.
You really got cute kids, Marie....they very good kids.
With a mon like you, they sure grow up to be responsible citizens.....and siapa tau, dapat scholarship datang Canada for University studies.

Ha ha, ada kad library now? Ya, sini pun ada I heard.
But very cheap....
Have fun, Marie.....oh ya, I da tukar some bamboo pics.....tu Zul punya pasal.....I da lupa I had a few more raise eye brow ones, ha ha.
Lee.

Small Kucing said...

nice new header from Lee

aiks...skrg dah kena beli Library kad ke? adoi...zaman aku sekolah dulu semua provided. ish.....macam macam cara sekolah korek duit ibu bapa

marie said...

Lee...wah, u kayalah bawak 20 sen to school, tahun bila tu Lee...i darjah 1 tahun 1981, bawak 30 sen...darjah 4-6 dapat up sikit jadi 50....tapi dulu 50 sen, boleh beli nasi lemak 30 sen and ais krim 10 sen, coklat 4 biji 10 sen...mewah kan dengan jumlah 50 sen tu..

skrg 50 sen, anak i boleh beli 1 sosej goreng...sebab tu i suka bekalkan depa nasi...kenyang makan...

Lee...zaman kita dulu, kad library mana ada beli, school give FOC aje tapi now, dah kena beli....semua benda pun kena beli...nasib baik school fees semua FOC dah, kesian kat orang2 susah, ada yg anak tak sekolah sebab takde duit nak bayar fee...i believe, education should be free for all atleast for primary and secondary school kan...

and yes Lee...i dah tengok new addition barang2 from bamboo...pengsan ooo..Uncle Al still senyap aje lagi ni, last I know he was in Melbourne last week..hopefully he is ok...

see u Lee

marie said...

SK..tu lah skrg semua nak RM RM RM...sebab tu lah auntie kena kerja kuat-kuat sampai sudah ketar tulang ni....u take care ye SK...follow what mamarazi said cause mom knows best...he he he..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...