Friday, February 10, 2012

rezeki jugak kan...

pagi tadi, aku bukak email opis...pastu dapat satu email pasal payment EFT..

kalau orang gomen kan, claim kerja rasmi yang kita buat, bila telah dibank in ke dlm akaun bank kita, bahagian kewangan akan htr email notis pembayaran lah...

so bila dpt email ni..kira kau dapat durian runtuhlah kat akaun kau...bukan runtuh banyaklah sebab claim kerja rasmi ni, memang sebab kita kuar duit dulu kan...so depa bayar balik duit kita tu..

so bila aku dpt email cam ni di saat-saat aku tengah kering ni....mestilah best kan...tapi kali ni aku jadi cuak, aku ni jarang outstation, selalu aku claim kalau pi kursus aje pun...

sah aku terpikir..."ahhhh, jangan depa tersalah masuk claim orang dlm akaun aku sudah...!!!"...sebab apa, kalau terlebih bayar ni, nnt 2-3 bulan baru depa kutip balik dari duit gaji kau....haaahhh!!!!

pastu bila email dah bukak (oh ye, tadi aku dok pikir-pikir tu sesambil bukak emial...email lately amatlah lembab di sini ye...)...and then, aku tengok kenyataan ini...Amaun pembayaran = .72

aik...bila pulaklah aku claim 72 sen ni...so far aku, kalau jumlah claim more than rm20, baru aku claim, kalau less than that, mesti aku kira halal ajelah...sebab satu hallah kau nak kena isi borang bermacam utk claim kan, kena photostat touch n go lagi, kalau claim telepon tu, kau kena highlight mana call rasmi yang kau buat (ni menyebabkan aku tak pernah claim bil telepon)...so memang jadi malas nak buat claim..

aku pikir balik....mana claim ni dtang ni...

oh..baru aku teringin...masa aku gi UK bulan 10 tahun lepas, aku ada minta pendahuluan diri...pastu sebab aku dpt save kat bilik hotel, makanye amount yang diberi tu adalah melebihi dari actual harga bilik hotel mengikut kelayakan aku, so aku kenalah pulangkan balik lebihan bayaran tu kan...

since aku takde cek book (kat malaysia ni, macam orang kaya-kaya or businessman aje yang pakai cheque book kan, sedangkan kat oversea, cheque book ni, student pun boleh pakai...)...so aku belilah wang pos...

since amount yang aku kena pulangkan balik tu RM *14.28, maka aku belilah wang pos jumlah RM*15.00...so terlebih lah aku bayar depa 72 sen...so itulah jumlah yang depa pulangkan balik..

pastu aku teringat kata boss aku bila dia tanya pasal staffs dia yang tak nak claim bil telepon utk call rasmi (alasan semua orang cam alasan aku jugak lah, malas nak pi cari dlm statement tu, mana call personal, mana call rasmi...), boss aku kata...nanti bila kita nak pencen, government akan kira semua...kalau kita hutang depa 1 sen, depa akan tuntut, kalau depa hutang kita 1 sen pun, government akan bayar balik...

so kira government bayar awal2 lah yang depa hutang aku 72 sen ni...aku pulak mula terpikir.."matilah aku nanti nak bayar baki hutang belajar bila dah nak pencen nanti..."..banyak tu walaupun tiap-tiap bulan aku bayar.....pengsan jap...

ok...anyway, rezeki di hari Jumaat ni, kita kena bersyukur, walau sikit, walau banyak, maybe hari ni rezeki sikit, esok lusa kita tak tau kan...so aku senyum sikit sebab dlm akaun aku ada bertambah 72 sen...syukur...orang kata rezeki jangan di tolak kan...he he he

8 comments:

Small Kucing said...

hutang budi, di bawa mati..hutang kerajaan jgn harap tak mau bagi. LOL. Mati mati pon kena bayar LOL

marie said...

mamarazi...tu pasal memang betullah...memang depa koreklah kat mana-mana pun...nak2 kita yang kerja kerajaan ni, lagilah tak boleh lari....LOL...

Anonymous said...

Marie,Rezeki tetap rezeki,.72 cts pun duit jugak,kalu tak de .72cts tak leh jadi rm1 cuma .28cts aje,makna nye rezeki Marie di murahkan ALLAH SWT,tengok kerajaan yang penuh gan red tape pun sampai jugak ke account Marie.Peringatan untuk menabung lah tu LOL.Ingat tak perpatah,sikit sikit, lama lama jadi BUKIT.
salam dari Uncle AL.

MOKCIK AZWA said...

huhuhu...kayoo la .72 sen kalau dikumpulkan boleh dah lepas bayaran masuk kamar kecil di Jakarta hehehe

Uncle Lee said...

Hi Marie, how to pay that .72 cents?
Bring 1 cent coins? Ha ha ha, let them count.
Best regards.
Lee.

marie said...

Azwa....tulah, nasib baik ada tabung ayam kat opis ni, bolehlah masuk tabung...gigih i menabung dalam tabung ayam ni, mana tau cukup nanti utk gi shopping kat bandung...geram tgk gambar kat blog u..he hehe

marie said...

Lee...bukan i yang kena bayar 72 sen kat government tapi they owe me 72 sen, so they paid through wire transfer to my bank account..so I am richer by 72 sen this month...this month so dry lah my poket, I blame it on CNY celebration early this month...he he he, I pun giles pi beraya apa sal kan...

marie said...

Uncle Al...betui tu, tak cukup 72 sen, tak boleh jugak beli nasi lemak singit kan...he he he...syukur rezeki saya ada hari ni walaupun sedikit...tapi sikit-sikit lama2 jadi bukit...untung2 boleh jadi gunung terus...kih kih kih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...