Friday, July 27, 2012

ikhtiar hidup...

dalam family aku ni, pengurusan kewangan idoklah bagus sangat....kadang2 ada masa terbabas jugak...ada masa bolehlah menyimpan utk hari hujan kan....

tapi semenjak dulu, kalau dpt gaji, aku selalu invest lah sedikit untuk beli buku/bahan bacaan...nak kata aku ni suka sangat membaca, idoklah jugak..tapi suka mengumpul buku..yg tu memanglah..suka je tengok rak buku tu penuh dengan buku2 kan...he he he...and aku baca slow2 lah semua buku tu...aku suspect kan, nanti aku pencen pun mesti ada buku yang aku tak baca lagi tuh..takpelah...kurangnye bila ada free time, boleh baca kan...kalau jalan penulisan tu menarik, cepatlah aku habiskan..kalau so-so aje...ermmm lambatlah jugak...

and lagi satu..aku memang peruntukan bajet utk beli buku ni pasal aku nak dapat pengecualian income tax..kan boleh dapat up to rm1000 setahun kan...so dalam sebulan tu, aku memang peruntukan dalam rm80 gitu utk buku....

dulu...masa budak2 tu tak pandai membaca laju lagi kan...selalu aku beli story book yang simple aje kat dema...kadang tu buku colouring, buku aktiviti gitu-gitu...and selalu memang depa yang pilih sendiri...

tapi now, dah besar dah kan..dah pandai membaca walaupun kadang tu terlupa perkataan, tersalah tatabahasa, tersalah perkataan lah...tapi depa memang menunggu hari pi kedai buku masa time gaji ni...

and awal tahun ni, bebudak ni sibuk dok nak suruh aku beli buku ikita..ikita..ikita..hari-hari dok tanya aku bila nak beli ikita ni...aku ni mati2 ingatkan ni mesti cerita jepun karton nih....sampailah aku bawak dema ke kedai buku..rupanye buku ikita tu ialah buku komik yang glamer kat korea, ada buat alih bahasa....

tajuk sebenarnya ialah...komik series Ikhtiar Hidup...kes tak reti nak hafal perkataan ikhtiar lah ni kan sampai jadi ikita...

siri dalam Ikhtiar Hidup ni macam2.....mula dulu aku tak kasi sangat dema baca komik-komik ni..tapi bila aku try baca yg Ikhitiar Hidup di Mesir tu pasal piramid...mak aiii..aku pulak yang terjebak...seronok baca komik ni pasal dia ada selit2 fakta tentang dunia..kalau yg mesir tu, dia da selitkan fakta2 tentang piramid...so kira ada general knowledge yang korang akan dapat baca komik ni....

ni antara tajuk yg aku google kat internet...








kat umah aku, dah dekat 20 tajuk dah dok kumpul2 komik-komik ni...anak2 akulah yang kumpul sebenarnya...

and now dah 2 hari gaji kan...semalam dah ingatkan aku nak pi beli komik ni...

pagi tadi...tengah ikat tali kasut...si Johan berbunyi.."hah, ibu jangan lupa tau, petang ni nak gi Popular...Ikhtiar tu...ibu dah gaji kan?"...mak aiii...aku rasa dema ni pantang aku gaji, itulah yang depa ingat dulu...sabar ajelah...

patutlah 2-3 hari kebelakangan ni, kemain lagi 2 orang tu dok memuji-muji masakan aku...

"semua yang ibu masak ni...semua sedap-sedap"...

"erm...so nice...sedapnye..."

"ibu masak sedap sebab ibu masak dengan kasih sayang kan.."..

itu antara ayat2 tak boleh blah depa ni kat meja makan....sabar ajelah...kemain pandai memujuk kan....



9 comments:

Small Kucing said...

good investment la in books. If am not mistaken the Big Bad Wolf coming soon. saw in their FB dah ada activity. So can go and borong there but no BM book :(

Anonymous said...

Sweet Marie Uncle pun nak puji gak benda betui pun,. You have a sweet smle,beautiful alert eyes with a sweet voice to match. Ok now bila entah nak rasa masakan sedap pulak. Yes it's good to have hobby especially kalau membaca guarantee tak rugi nya. Lead by examplevbila gan anak2 they be interested only if you show them the interest. Bijak memang bijak money well spend. Have a great weekend and senyum selalu because stone also will melt with your smile,your voice and your eyes. Salam Dari Uncle AL

Uncle Lee said...

Hello Marie, wayyyyy to go, Marie! Nothing beats reading a good book.....not only it takes your mind to faraway places or whatever, but improves your vocabulary too, be it English or Bahasa.

I was a voracious reader when young till started working, then itu la dia, other ahemmm, activities took over my time. Bila muda mesti bacha buku sebelum tidur.
But when working time, with other activities, balek masuk bedroom, tada lima minute, da sampai dreamland.
Hey, penat juga tau with other activities.

Marie, comic books also good for kids, as it has pics, and interesting plots.....it helps improve their English, whatever.

Psssst, keep an eye open for someone wearing Rayban sunglasses ada misai......might be around your office vicinity.
Can always introduce him to other women , "meet Running Bear". Ha ha ha.
Have fun.
Lee

Anonymous said...

Thank you for being our teacher on this subject matter. I enjoyed your own article quite definitely and most of all enjoyed the way in which you handled the aspect I widely known as controversial. You happen to be always quite kind towards readers like me and help me in my life. Thank you.

marie said...

SK...last year i miss lah BBWS ni pasal i was not in KL...harap2 kali ni I dapatlah pi this time...sebab last year, geramnye i tengok gambar kat blog those yang pi sana..memang murah2 kan buku2 dia...

marie said...

Uncle...betul kata uncle tu...memang kalau kita membaca, ada aje tambahan ilmu yang kita dapat walaupun dari buku budak2 kan...dulu rasanye malaysian punya habit membaca ni tak bagus sangat kan tapi nowadays, nampak dah memberangsangkan sikit kan...:)

and Uncle...thank you for the phone call...i take it as a sweet early birthday present...ada masa, call lah lagi ye...he he he

marie said...

Lee...yes, i remember you pun adalah peminat komik yang tegar masa kecik2 dulu kan...and you pandai buat duit dengan bagi kawan sewa komik you kan..muda2 lagi u dah ada bakat sales kan...tapi bila u dah besar, u tukar baca setem collection ye...he he he ...

Lee...i betul2 terkejut, jantung jatuh tau petang jumaat lepas pasal dapat phone call dari very handsome punya suara gentleman..i ingat Zul rayban dah nak ambushh i tapi rupanya Uncle Al telefon i..yahoooo!!!..blush i tau...ha haha...nasib baiklah uncle al tak nampak kan....:)

see u Lee..

marie said...

hai Anony...i am flattered with your compliment...thank you very much for reading my humble blog..u are always welcome here....see u...:)

Amelia said...

Hi Marie, good investment beli buka. My 2 anak baca juga tapi bukan sampai jenis book wormlah. They too prefer baca komic.

I pulak suka baca novel romance but now sudah kurang cos dah baca kerja umah semua tertinggal tak siap.LOL

Have a nice weekend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...