Wednesday, July 11, 2012

Tempatan punya tau...

Weekend hari tu, aku buat grocery shopping utk beli brg basah bg ramadhan. Prepare awal-awal sementara masoh boleh makan ni kan..kan nanti dah posa, takut si twin tu tak larat pulak nak kuar time posa....

Ok..ni sebenarnya aku nak cite pasal cik lala...selalunya aku beli yg frozen punya..yang jenis selalu kita makan kat kedai-kedai makan tu....

tapi kali ni, aku try beli yg fresh, sebelum-sebelum ni aku tak pernah beli yang fresh sebab aku biasa bila buat grocery, makan luar lah...so aku ingat, kalau aku beli fresh, mesti aku kena masak hari tu jugak, kalau tak nanti benda alah tu busuk...

rupanya aku silap daaaa...sebab penjual dia kata boleh aje simpan dalam peti semalam, janji bubuh dalam air bersih, letak kat bahagian sayur tu...and lagi dia kata yg fresh ni adalah lala tempatan punya..isi besar-besar....

aku tengok kan shell dia pun lain sikit..yg tempatan punya ni, shell dia tebal lagi dan dia bulat2 sikit dari yg frozen punya...aku tak ingat dia kata yg frozen tu dari mana...he he he..

And malam ni..inilah dinner kami..dgn sup tulang..yg tgh dok atas dapur lagi....


 pesanan dari penaja...belilah barangan tempatan ye....(kong aku ketuk kepala aku sendiri nih....ha ha ha)

4 comments:

pizli said...

Menariknyalah hai.. Hehe.

Anonymous said...

Sweet Marie,kalau isteri macam ni pandai masak tentu tak cari makanan luar dah,dok umah enjoy aje lah jawapnya tapi ingat2 MANJA MANJA tu mustahak jugak nothing beats FOOD AND MANJA tutup kes habis cherita jadi Bear HIBERNATE KAT UMAH surat menyurat,bakar kereta,belajar grammar semua tak masuk buku cuma buku Kama Sutra AJE YANG SANGAT2 Perlu.LOL and kalau pandai desserts cam Amelia bear tak la STRESSED ...LOL ok my feberet girl senamrobic tu teruskan ok,nanti datang Pg Uncle ajar senam ala hindustan gan my assistant cucu Adib mesti leh hilang 10 kg dengan ketawa aje ahahahahaha,salam dari Uncle AL.

birdy said...

Looking very delicious!

Uncle Lee said...

Hi Marie, Wow! I da lama ta'makan lala. Old days bila nampak kedai makan ada display, itu la dia.
My weakness bila nampak ikan chincharu sumbat sambal, lala.....or kangkong belachan....
Lepas tu, tali pinggang kena longgar dua lobang, sebab tiga pinggan nasi da lichin.

You lala looks so sedap best. Marie, next day you masak kangkong belachan, Trengganu style....
Ot ikan perchit.
I dok bus datang, ha ha.
Have a nice day.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...