Tuesday, July 3, 2012

adik pompuan...

Lokasi: Dapur umah aku yang tengah lintang pukang..

Adam: Ibu...tadi kat sekolah, ustazah tanya adik "korang kat umah bergaduh tak?"

Aku aka Ibu: (dialog dalam hati aku - erkkk...apasal ustazah korang boleh tanya camtu..) so adik kata apa? (dialog kat mulut)

Adam: Gaduhhhh..selalu gaduh punnnn...(dengan muka tak bersalah)...

Aku: eerrrmmm!!! dah tu ustazah kata apa..

Adam: Ustazah tak kata apa-apa pun...ustazah senyap je..(aku suspected mesti ustazah tu fahamlah kenapa depa selalu gaduh kat sekolah kan...)....pastu adik tanya ustazah pulak..

Aku: erk..adik tanya apa pulak...

Adam: Adik tanya ustazah.."ustazah, kita kalau ada adik perempuan...kita tak boleh BERKAHWIN dengan dia kan?"

Aku: (dialog dalam hati- mak aii, apa punya soalan kau tanya ni adam oooiiii..) hahhh, pastu ustazah jawab apa? (ni dialog kat mulut aku)

Adam: ustazah kata "ah ah betul tu..kita tak boleh kahwin dengan adik perempuan"...Ibu tak tau ke?

wah-wah..kemain dia tanya aku balik kan.....apa ke hal yang dia nak tanya soalan tu pun aku tak faham...

aku bertabah ajelah nak membesarkan depa ni hah...

14 comments:

Amelia said...

Hi Marie, cutelah anak you. Tapikan budak they are very innocent, suka tanya soalan yang pelik2x.

Soronok baca dialog you ngan anak, you tak tersedak? LOL

Agaknya Utazah tu pikir ini mak kat umah tak ajar anak ke? Kadang2x anak salah cakap depan cikgu, ibubapa malu pulak.
Tapi budak biasa lah dia orang kadang2x bukan faham atau sedar apa dia tanya. So tak boleh nak marah anak.

Psstt.. you punya message I terima tapi you salah direction, I kat Johor Bahru. :) Thank you for your wishes.

Anonymous said...

Sweet Marie cute nya Adam tentu lah cute cam Ibu anyway Uncle nya ingat bila dia tanya soalan bab adik pompuan dialog dalam hati dia......Ibu ni lately manja sangat gan ayah mesti nanti ada adik pompuan on the way so better tanya soalan penting ni now kat Ustazah. ahahahahaha agak2 nya gitu lah LOL bukan ape Uncle ni suka gak tulis script apa lagi bila ada chance when your n3 ada dialog2 ahahahaha Langkawi trip awaiting next holiday for your honey bulan renewed version 2 for software/hardware & browser REFRESH. LOL ok gotta go kerja sibuk sekali minggu ni international events....UNCLE AL

mamabetty! said...

hahaha..nape lak si adam tnye camtuh..pelik n cute giler..mybe dia nk adk pompuan kot cik marie hihihihi =)

Small Kucing said...

lol...abis tu camne adik suddenly boleh tanya soalan tu? Saja nak change topic kat Ustazah ye...

marie said...

Uncle Al....gamaknyelah kan uncle...dia and abang dia memang selalu dok tanya bila lah baby dalam perut saya nak kuar ni...ha haha, perut dah buncit macam pregnant hah...:)

doa-doakanlah saya dan suami ye uncle...nak tunggu trip ke langkawi, cam lambat je lagi nih....lepas raya lah kalau ada kelapangan...kelapangan masa dan poket...he he he..

see u Uncle..

marie said...

mamabetty...i takut apa tau, nanti kot dah ada adik, dia pulak yang memberontak kan...ha ha ha..sindrom lama sangat takde adik kan...;)

marie said...

SK...i rasa pun camtu lah, dia nak tukar topik..tapi tak tau topik apa kan, dia belasah aje tanya adik pompuan...sabar ajelah...

marie said...

Mel...budak2 punya soalan memang diluar jangkaan tau...dulu pernah anak jiran i (sebaya my twin, masa tu she was 6 years old), dia tanya i.."acik ni kaya ye?"...pasal apa pulak?..."pasal acik hari-hari balik lambat, mesti acik kaya kan..."...ha ha ha..gamaknye dia ingat i cari duit banyak sangat kot sampai balik lewat aje....:)

sorry ye Mel...camne lah i boleh ingat u kat Kuantan ye...JB ni glamer dengan sup gear box kan...ada tak tempat sup tulang merah cam singapore tu kat area JB...

and Mel...abang kita kat Toronto tu ada puting beliung lagi ke..i baru nak komen kat blog dia pagi tadi..tengok dah takde entry dah tu...;)

CA said...

Hehe...memang so cute la Adam ni.soklan seme diluar dugaan...emm maybe kiasan dia nak baby gegel kot...

Uncle Lee said...

Hi Marie, kids can ask all kinds of questions, ha ha, and Adam really cute.
What if he asks you how he came t be your anak? How?
Beli dari pasar malam? Ha ha ha.
Have a nice day, Marie.
Lee.

MOKCIK AZWA said...

Marie... ingatkan dia nak tanya mama bila nak dapat adik pompuan, tapi ke situ pulak soklannya hahahaha..so cute..

marie said...

CA...soalan luar dugaan tu yang membuatkan para ibu sekarang ni kena pandai cipta jawapan luar dugaan jugak..bayangkanlah apa jenis soalan yang cikgu=cikgu sekolah rendah kena hadapi setiap hari kan..he he he

marie said...

Lee..they asked me about where did bay come from?..and being a good daughter, i told them the lie my mother once told me..."baby kuar ikut pusat (belly button).."...ha ha ha...

horror tau muka depa membayangkan betapa sakitnya belly button tu nak stretch nak kuarkan kepala baby tu....ha ha ha....i biarkan mereka dalam kekeliruan itu...:)

marie said...

Hai Azwa..wah, dah balik dari kampung ye..mesti minda tengah fresh ni...and yes Azwa, budak2 skrang ni mcam2 soalan depa kuar kan...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...