Saturday, July 21, 2012

Salam ramadhan

Syukur kepada Allah sebab dipanjangkan umur kita untuk bertemu ramadhan sekali lagi...so selamat berpuasaa pada semua kekawan yang beragama Islam..pada yang buksn Islam pun, boleh je nak join berposa dengan kami..he he he..i tau ada a few of my non muslim friend yang suka join berposa bersama....nanti boleh berbuka bersama ye... Semalam terawih yg pertama kali ni..aku pi dengan adam aje kat surau depan umah ni..johan tak nak pi sebab dia kalah dengan dugaan games kat komputer...adam pun hanya buat isya jemaah aje..sebab since abahnye terawih kat tempat kerja, aku risau jugak lepaskan dia sorang2 sembahyang kat tempat lelaki..nak join sembahyang kat sebelah aku cam tak proper pulak sebab dia dah besar... Aku punya azam tahun ni nak pastikan aku memasak utk berbuka sepanjang ramadhan ni...kalau boleh kalau pi pasar ramadhan pun, cuma utk beli kuih aje...aku haraplah sangat aku boleh kuar opis before kul 5.30 ptg...besar ni harapan tahun ni weh..and lagi satu aku beraszam utk banyakkah terawih, tak seperti tahun lepas, minggu pertama aje aku rajin, pastu dah start ponteng dah.. Semalam sahur pertama aku masak goreng udang dan ikan cencaru goreng je...makan dengan budu kenyek cili api...nasib baik aku masak nasik 2 pot aje..so takdelah nak bertambah bagai kan...he he he.. Petang ni aku ingat nak masak ayam masak merah je, kegemaran serumah ni hah....dgn kangkung goreng belacan...dessert takde apa kot sebab ada lagi kek cokelat kukus yang si nadia kasi, so kira tu ajelah desserrt..kot aku rajin, aku kukuslah roti jala frozen and buat kari daging sikkt..tu kalau aku rajin lah..tapi hari pertama selalu aku terlepek punya..ngalahkan bebudak pulak..he he he.. Ok..selamat posa, selamat masak berbuka, selamat berbuka, selamat masak sahur, selamat shur ye...

15 comments:

pizli said...

Selamat berpuasa, kami pun nak masak ayam masak merah hari ni. :D dengan nasi minyak kut.

Amelia said...

Hi Marie, Selamat berpuasa to you and family.

Kak Q dan CA kirim salam kat you. Dua orang ni busy sangat tak sempat nak BW.

Take care dan enjoy main masak masak kat dapur. Bye.......

Small Kucing said...

Selamat Berpuasa Marie :)

Anonymous said...

Sweet Marie,Taniah dapat anugerah kerja cermelang,always knew that you are special ni kali kedua, next mesti dengar naik pangkat mesti nya.Uncle and Aunty ucapkan selamat berpuasa...Selamat menaiki pernerbangan RAMADAN AIR RA 1433H destinasi kali ini penerbangan menuju ke ADIL FITRI. kita akan terbang dengan ketinggian 30/30 hari keatas PERMUKAAN HAUS DAN LAPAR. Para penumpang di wajibkan untuk memasang niat PUASA & MENEGAKAN KURSI SOLAT. saya Uncle AL selaku kapten penerbangan serta pramugari veteran anda Aunty dan anak2 kapal mengucapkan SELAMAT MENUNAIKAN ibadah Puasa moga di berkati ALLAH SWT. Dari Uncle AL PG.

marie said...

Pizli....kejap ajekan dah masuk bulan posa lagi...and yes, ayam masak merah ni memang tak pernah jemu kan...:)

marie said...

Hi Mel...wah mesti 2 orang kawan kita tu busy teramat tu sampai BW pun tak sempat dah..tapi u make sure depa jaga kesihatan jugak tau, nanti kan demam pulak di pagi raya...dulu masa i kecik2 kan, kalau demam pagi raya memang tak best pasal tak dapat pakai baju baru..kan dulu2, kita hanya pakai baju baru time raya je..he he he...

and Mel, i berazam tahun ni i nak pastikan dapur i berasap selama 26 hari ramadhan ni..lagi 2 hari dah balik kampung..he hehe...

u take care ye...semalam i pi beli kuih ketayap utk berbuka sebab anak-anak i suka tapi dia punya kelapa tak berkrim lah...;(

marie said...

thank SK...kejap aje dah posa balik, pastu raya, pastu deepavali, pastu krimas, pastu new year, pastu CNY...aduhlah..cepatnye masa berjalan....

marie said...

LOL LOL LOL Uncle Al...wah, naik penerbangan RAMADAN AIR ni memang bestlah tapi sayu pulak ingat nak sampai destinasi ADIL FITRI kan..dulu masa budak2, mak aii punya tak sabar nak tunggu raya...he he he..

menegakkan solat?...Insyallah uncle tahun ni saya buat lebih baik dari tahun lepas...tahun ni berazam tak nak pulun sangat masa berbuka, kan mulalah kenyang sangat nak terawih...:)

opsss...pramugari veteran tu tak boleh kuat2 tau..kang ada yang kena cubit tau..tapi uncle, veteran bukan sebarang veteran tau Auntie Ina tu...boleh kalah anak dara tu..he he he..

and uncle..baik2 berposa sorang2 kat penang tu..tak lama nanti auntie baliklah..jangan sedih2 ye...

see u Uncle..

p/s: Uncle Al...thank you for your doa ye...Insyallah saya teruskan usaha lagi...bersyukur dengan rezeki dari Allah nih..ada lah duit utk anak2 berholiday because saya rasa, they are the one that really pay the price...

Anonymous said...

Untuk perhatian puan Marie....Sifu,ni PI Zul,saya dah beli moustache and rayban specs,so ini dia Loporan khas marked exhibit A for yours and Marie's perusal....at approx 0530 hrs log book at AL'S place shows zero visitors...approx 0730 hrs a red car MYVI driven by one Jul was seen pulling into the LG level,driver had a parcel believe to contain documents for signing..driver left at approx 0845hrs...question take so long to sign documents meh...after interogation at 0930hrs at the office it was established that signatory was in the shower and door was opened by Margy the maid and Jul sat at the lounge waiting...explanation was noted...further report on going ons in the late evenings today will be posted later.Personally i am not that convinced since Driver of red MVI PGE.... WILL BE GOING TO GIVE MEDICINE AND BUKA PUASA FOOD at approx 1900 hrs,will be there to see that all is berjalan dengan tak ada silap roger and out,cc Datin ....

marie said...

he he he..Good job PI Zul...kena keep full record for Datin approval ni..kalau tak, sure ada yang kena tarik telinga nih...makan maggie lah nampaknye nanti..

wah..i punya nak question jugak..how come too long nak sign document..tapi nasib baik baca betul2..oh owner red Myvi yg hantar..in that case, it is ok sebab datin dah bagi approval pada July...tapi kalau orang lain, wah..itu memang jadi case besat lah nanti wehhhh!!!..ha ha ha..

p/s: oh ye...any expenses for this duty (rayban and misai tu...) Datin kata can claim from Uncle Al...he he he..

Uncle Lee said...

Marie, saya datang nak makan your ayam masak merah. Boleh? I bring chopsticks.
I da lama ta'makan ni.....pedas pun tapa.
You ada buat your famous Trengganu secret recipe sambal belachan? Ha ha ha.

I have always loved Malay food, one reason I dated Malay women, then get invited, "Lee, datang rumah makan..".
"Boleh Makcik....". And always make them raise eye brow I lichin tiga pinggan nasi, ha ha ha.
But of course not always the food....ha ha ha.

You know, I have never met a Malay woman who cannot cook. If I had met one when I was ready to make babies, habis cherita!....
Nama saya depan start with an 'A', arhaaaaa ha ha ha.
You have fun, Marie....
You buat mulut saya sakit la, nak jadi pom pom girl pulak! Ha ha ha.
Lee.

Anonymous said...

Sifu/Marie ni P I Zul hot news berita hangat INVESTIGATION in progress time sahur 0530hrs pagi ni bertempat di Penang interogation membabitkan wanita umur 30an membawa kereta merah di dapati merayap2 membawa makanan konon nya untuk boss dia,so tengah di soal siasat motive sebenarnya,kalau the reason is genuine than no further action be taken,yang pelik nya dia telah tinggalkan tempat kejadian pada waktu ke pejabat,bermakna 2jam di sana questioning still on going will revert later with findings.cc Datin

marie said...

Hai Lee..u kalau datang malaysia, datang umah i...i hidangkan dengan ikan cencaru sumbat belakang tuh, cicah air asam...lawan dengan ulam-ulaman dan tak lupa ikan sepat masing favorite u tuh...ayam masak merah pun i buatkan jugaklah....he he he..

tapi nih bila u nak balik kampung nih????

itu zul...aduhlah dengan dia punya lawak tu..pecah perut tau..ni dia ada bagi update lagi pasal uncle al...betul2 dia spy uncle ni..mesti dapat hadiah besatlah dari auntie nanti tuh....:)

marie said...

wah PI Zul...ini cerita panas ni...kul 5.30pagi??? 2 jam??? wah..ini betul kena interogate nih...ha ha ha...gamaknye panaskan lauk kot....aduhlah...jangan nanti kita dua2 kena naik tongkang ke toronto dah lah kan..ha ha ha...nanti jangan lupa update after interogate ye...

go Zul go...

Anonymous said...

Sifu/Marie ni P I Extraordinare Zul berita terkini selepas di soalsiasat di dapati semua berada di keadaan baik kehadiran wanita bernama Jully Ada lah mendapat kelulusan Datin untuk menghantar lauk untuk sahur panas2 Dan oliih kerana pejabat dekat maka logic dia berada situ sebelum ke opis . Untuk maklumat sekian pegawai telah di janji buka posa ari ni di hotel 5 bintang buffet kelas satu you woo hoo
yahoo eh Ada apa2 ke ni tentu jadi question mark ok lah gotta go Ada urgent meeting bear2 tata bye bye C you soon cc Datin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...