Tuesday, July 10, 2012

sebelum...selepas


aku terima benda alah lawak ni dari Mel...and sajelah aku nak share...rasanye banyak yang dah baca dah ni...

aku memang terkekek-kekeklah ketawa baca benda alah ni sebab ada 2 benda memang betullah kena batang hidung aku suami isteri kan...ha ha ha...

adat bercinta gamaknye...kan orang kata, masa bercinta tu, kentut pun wangi kan...pas kahwin, cerita lain lah pulak kan....ha ha ha...

Before marriage...
I die for you
After marriage...
You die, up to you
Lagi lama married...
You die, I help you.....

Before marriage...
You go anywhere...I follow you      
After marriage...
You go anywhere...up to you
Lagi lama marriage...
You go anywhere better you get lost

Before wedding...
You are my heart, you are my love
After wedding...
You gets on my nerves

Before wedding...
You are my sweet and kind just like Cinderella
After wedding...
You are worse than Godzilla

Before wedding...
Roses are red, violets are blue, like it or not I'm stuck with you
After wedding...
Roses are dead, I'm blue, You get on my head, I will sue you
(aku punya kes....
Before wedding....
Roses are red...roses are for you...
After Marriage...
wah...roses are so mahal lah..better bring u makan ajelah...
last aku terima bouquet roses masa lahirkan kembar dulu lah...mak aiii dah almost 8 tahun tuh...ha ha ha)


Before marriage
Darling here..... darling there....
After marriage 
Baling  here.....baling there...

(kes aku....before wedding...
Puteri here..puteri there...manalah ada orang nak panggil aku puteri kan, bila cik abang panggil aku cam gite, tak ke cair hati aku nih hah.....
After marriage.....ermmm takdelah baling here,baling there...tapi baling dah nickname "puteri" tu hah)

Before wedding...
Every makan, he brings you to Shangri-la
After wedding...
You want to go, he says you wait-la

Before wedding...
She looks like Anita Sarawak
After wedding...
Don't know whether katak or biawak

Before wedding...
weekend at Cameron, Genting and Fraser hill
After wedding...
Furthest you go is Maxwell Hill

Before wedding...
he open the car door
After wedding...
He open his mouth and snore

(kes aku....first time dating, cik abang bukak kan pintu kereta hah....sepanjang before kahwin lah, and masa takde anak tu..still bukak lagi pintu kereta...panggilan pun still Puteri...dah ada anak, hah kau...mana nak pegang pintu, mana nak pegang anak..mana nak pegang shopping bag....berteraburlah pandai2 sendiri bukak pintu kereta ye....


tang yang ni, adik2 aku selalulah perli cik abang aku....ha ha ha...romantik dah campak ke laut hah...)

Before wedding...
she/he was your ideal
After wedding...
she/he becomes your ordeal
Is all this true??????
I think so!!!

ok..ni pandangan aku lah dari pengalaman aku sendiri lah..orang lain maybe lain lah pulakkan...
 walaupun, banyak benda yang dah berubah lepas kahwin kan....tapi ada seribu lagi banyak benda yang sweet jugak terjadi kan...

and aku rasa...walaupun kehilangan all those sweet gesture tu...

walau tak de red bouqeut ke, takde darling-darling ke, takde hi-tea di Hilton or Shangri La ke...

tapi masa kita sakit, ada orang tolong lapkan badan, tolong beli and kasi makan ubat, 
masa kita stress ada kawan kat umah nak buat lawak bodoh kat kita kan, 
masa kita takde duit, ada orang tolong hulur duit shopping,
masa kita penat, ada orang tolong jemurkan kain, 
masa kita nak have personal time, ada orang tolong bawak anak2 keluar berjalan, 
masa kita balik lewat ke rumah, ada orang tolong masakkan nasi lauk telur goreng utk dinner and tunggu kita sampai umah...
masa kita tak larat nak bersahur, ada orang tolong bawakkan air dan tamar ke bilik utk kita alas perut,
masa kita berduka, ada orang tolong pegang tangan kita,
masa kita rasa kita tak cantik, ada orang kata kita lawa (walaupun aku tau dia tipu...ha ha ha)
masa kereta perlu servis, ada orang tolong bawakkan ke workshop...
waaahhh...banyak lagi sebenarnya kebaikan partner kita kan cik puan-cik puan sekalian...


and saat terlafaznye 'aku terima nikahnya..."...maka bermulalah saat aku mengantung lesen memandu di hujung minggu ye....yahooooo!!!!


masa baru kahwin dulu...SIL aku pesan 2 perkara...
satu....pastikan setiap kali lepas sembahyang, jangan lupa berdoa agar Allah panjangkan jodoh kita dan suami kita..
kedua....kalau marahkan anak, jangan sebut yang bukan-bukan...sebut "bertuahnye budak nih..."

mak aku pulak pesan..."kau jangan nak buat perangai malas nak memasak ye...rajin2 ke dapur tuh...."..aku rasa part ni lah paling mak aku takut, dia cukup risau kalau suami aku tak cukup makan nanti hah, padahal aku rasa aku ni kira pandailah jugak memasak (mak aku tak tau, ada member aku yang tak reti masak nasi pun tau...)


apa-apa pun....masa hadapan kita tak tau apa ceritanya kan...apa boleh buat, berdoalah utk yang terbaik...he he he..


ok...aku chow dulu..lepas ni aku nak pi masuk kursus Jom Sihat..ada senamrobik you....kuruslah hendaknye aku lepas nih....:)

13 comments:

Anonymous said...

Dear Sweet Marie,LOL baca your n3 ni ada surat buat suami yang baru beli kereta baru. hehehehe........ Bear2 ingat2 le jangan jadi sampai begini ok...LOL
Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa
anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar
ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke
kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang
jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik...
cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini...
kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k
barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang
lebih dari ayang.. sampaikan abang dah terlena dalam
kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu
dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang
lebih dari ayang, nak tau ngape?
Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran
yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu.. cuba
hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?
Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak
nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning atau di urut2cam sebelum kawin pun susah.

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam
aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat
hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena
jaga maintainance. ..ayang nak dapat service 2 bulan sekali atau pi salon
setahun sekali pun susah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang
make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri
kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100
setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer
masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang
mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya
abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh
longkang besar boleh abang gelak

Paling menyedihkan. . ayang tanya ngape tidur dalam
kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang..
kalau ayang kena curi??baru abang tahu kut.

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa
atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang
takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri
elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak
lama sekolah bukak ayang balik lah dengan
anak-anak..nih pesanan ayang..


ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
ayang.. (selepas 5 tahun kawin.)
ahahahahaha ada jadi cam ni jangan ingat tak de ahahahaha tak caya tanya ZUL..aka Running bear... Uncle tak macam tu ahahahaha better kit aje ahahahaha Tapi cuba fikir2 kalau the role is reverse si Isteri yang beli kereta baru macam mana agak nya surat tu ye? ah ni ada part 2 nampak nya...salam dari Uncle AL.

marie said...

LOl LOL LOL uncle...kalau perempuan, dia kena buat perumpaan kalau dapat handbag baru lah kot....tak pun dapat gelang besar baru lah kot...aduhlah, macam2 ye cerita suami isteri...:)..

tapi saya rasa kes isteri nih..dia merajuk-rajuk manja aje tuh...suami datang pujuk bawak pizza panas, sejuklah tu hati dia...

tapi kalau kes merajuk sebab main kayu tiga, hah time tu...jangan nak main-main datang pujuk lah....dengan kereta2 baru tu boleh ku bakar aje...ha ha ha..tak gitu uncle....:)

tapi uncle and auntie takde isu surat menyurat ni kan...auntie hantar MC je kan...ha ha ha..:)

Small Kucing said...

LOL>..kelakar.

Amelia said...

Hi Marie, LOL.....Uncle AL punya comment.... mak aii...hahaha....buat I ketawa sampai tersedak.
Kalu kes betul, suami macam ini dah melampau. Nak pujuk balik sekurang2x cincin diamond sebiji dan handbag/kasut branded. LOL

Psstt...Marie, tapikan ..ada juga I temu suami kawan2x memang jaga kereta tu cam jaga bini no 2. Beli kereta accessories tak sakit hati, tutup mata aje. Cuci dan polish kereta sampai setengah hari tak complain penat.

Tapi kebanyakan suami,isteri sebelum dan selepas kahwin macam mana pun ada bezanya. Especially kalu dah beranak, masa tu dah focus kat anak2x. So romantic dan romance macam mana pun sudah beza. Antara ada mak atau maktua sangup nak tolong jaga cucu, ada lah masa sikit untuk sedirilah.

Tapi walaupun takde romantic macam mana pun suami kita adalah tolong sikit2x kat umah. Janji jangan cari kat luar, it's a blessing kan?

Ini nak share dengan you:

Suami: ayang, abang nak kahwin lagi boleh?
Isteri: Boleh, tapi syaratnya kena belajar grammars English dulu.
Suami: errr.... aaaa, ok!
Isteri: Satu tu 'singular' dan dua atau lebih 'plural' kan?
Suami: Betul!
Isteri: One car sebagai 'singular', two cars pula sebagai'plural' Apa bezanya?
Suami:ohh....tambah huruf 'S' untuk yang plural tu kan?
Isteri: Betul tu.. sama juga la untuk abang.
Suami: Macam mana pula boleh sama?
Isteri: Satu isteri abang mampu, jika dua isteri dah jadi plural. Maka abang MAMPUS, tambah 's' aje kan?

Have a nice day laughing. Regards.

marie said...

SK...tu lah...ragam rencah perisa rumah tangga kan...dalam dok marah2 pun, yang tu jugaklah kita dok peluk malam-malam...ha ha ha....

mamabetty! said...

hahahaha..so sweet lah mase cik marie bercinta dlu..sy bercinta xde plak si debab nk bukak kan pintu bagai..byangkan kalo dah kawen nti..uwarghhh seram lah..hahaha..

geli tol hati bace komen2 kt atas neh..hihi..mcm2 kan..mcm mne lah kalo dah kawen nti neh..huhuhu

marie said...

Mel...aduhlah u ni....kena belajar grammar tuh...ha ha ha...i rasa mesti si suami terus hilang nafsu nak kahwin tu...MAMPUS lah dia nanti...ha ha ha..

and part kereta tu kan..yep, memang ada yang betul2 gile kereta, beli sport rim sampai 3-4ribu tu...hish...tak faham I tau...baik beli gelang emas kan..pelaburan tuh...:)

see u Mel

Anonymous said...

Sweet Marie, you ni memang my feberet girl lah satu dalam sejuta..always make me LOL.Uncle setuju gan comment you and Amelia bila bab "tapi kalau kes merajuk sebab main kayu tiga, hah time tu...jangan nak main-main datang pujuk lah....dengan kereta2 baru tu boleh ku bakar aje...ha ha ha..tak gitu uncle....:)" and " Satu isteri abang mampu, jika dua isteri dah jadi plural. Maka abang MAMPUS, tambah 's' aje kan?"ni part 2 surat menyurat..LOL Kepada,
Isteri Ayang
Ayang
PERKARA: PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas ada dirujuk.

Sebab utama permohonan ini dilakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah diperuntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah diisi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat dipenuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Noraita binti Teruna yang merupakan tukang ulut saya. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan pada saya amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita.
3. Untuk makluman pihak ayang , yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.
4. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak, manakan mungkin ayang dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang ayang miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan PAKAIAN BESAR Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini.

5. Pihak ayang juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana ayang akan tetap menikmati apa yang telah ayang miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan diperkenalkan.

6. Segala kerjasama dari pihak ayang saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak ayang dan tandatangan ayang di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak abang untukmelakukannya.

7. Saya harap ayang sudi meluluskan permohonan ini.

8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin.

Sekian,Terima Kasih.

"Berkorban dan berkongsi kebahagiaan lambang rumahtangga bahagia"

Yang ikhlas memohon

Bear Bin Toronto

SURAT BALAS DARI ISTERI....

Kepada:

Bear bin toronto

Surat daripada pihak tuan adalah dirujuk. Dukacita dimaklumkan, saya menolak permohonan berkenaan dengan hujah-hujah berikut.

l Oooo..patutla asyik dok nyanyi lagu 'Madu Tiga', rupa-rupanya 'nak penuhkan kuota' la ye? Berani nampak? Ni bukan kuota bumiputera yang wajib kena penuh!


l Ni la perangai jantan, nak kahwin punya fasal semua duit simpanan dia sanggup habiskan. Dulu kata duit ASB tu untuk masa depan, rupanya untuk bini masa depan.

l Abang kata untung dua-dua pihak? Cantik muka abang...ingat niaga barang ke! Cuba cakap sapa yang akan untung? Abang ke, saya?

l Mak hoi! Sedapnya mulut kata PAKAIAN BESAR habis tu yang abang tu masa mandi kaki pun tak nampak, jalan baru lima langkah dah penat, badan pun dah macam kungfu panda ada hati nak kahwin lain konon.

l Kongsi? Abang ingat ni kereta ke?

l Apa syif-syif? Ni bukan kerja kilang la!

l Cewah-cewah nak dibalas dengan senyuman penuh keikhlasan konon, kalau abang berani balik la rumah, kita tengok sapa yang nak senyum sapa yang nak meraung.

Oleh itu, permohonan tuan ditolak dan untuk makluman tuan, pihak saya sudah menyediakan segala peralatan untuk 'peperangan', itu pun kalau tuan berani untuk pulang ke rumah.

Terima kasih,

Sedia 'berperang' demi mempertahankan rumahtangga

Yang ikhlas Menjawab,

ISTERI BINTI PERANG

LOL LOL....UNCLE AL.

marie said...

mamabetty....itulah rencah-ratus rumahtangga...belajar2 lah ye nak adapt diri nanti...he he he...tapi jangan risau, gaduh-gaduh suami isteri ni cam gaduh2 manja je..selagi tak involve pihak ketiga lah...he he he...:)

marie said...

LOl LOL LOL LOL..aduhlah Uncle Al, cramp perut tau baca surat uncle nih...tu dia, ayat SPM BM A1 nih....haruslah bukak Dewan Eja tu kan nak pastikan ayat betul lah kan...konon lah sangat kan, nak berbudi bahasa menyatakan hasrat tercinta tuh...

ha ha ha...nasib baik surat si isteri semua dah jawap apa yang saya pun pikir nak jawap...especially part nak kuar duit ASB, amboi kemain lagi ye tua keladi...kita dok berangan duit ASB dia nak bawak kita round the world holiday, rupanye dia ada niat nak guna bayar honeymoon dengan yang muda ye....banyaklah cantik kan...ha haha..

pastu ingat kita suka ke kerja shift nih...takut nanti suami tu yang asyik terlupa shift aje kan...ha ha ha..

ok bear bin toronto...ada berani nak balik umah ni...sebab barisan Isteri binti Perang dah tambah 2-4 baris lagi tu, tambah lagi Tukang Kipas binti Hasut, Tukang Tambah binti Batu Api..ha ha ha..

MamaDaniel said...

haha.. kelakar.. buat org tersengih sorang-sorang di belakang ni.. hahaha
puteri.. hehehehe...

memang ada yang betul kan.. terkena la jugak.. hahaha..

apa pun.. mendokan suami dan kebahagian rumah tangga memanglah amat penting.. :D

Amelia said...

Hi Marie, I share ini joke dulu, nanti lepas masak baru baca surat Uncle AL yang kelakah tu. Takut masak salah letak perasa.

Al-kisahnya cerita suami yang sangat kedekut iaitu sepasang suami isteri, dah lama kahwin tapi tak ada cahaya mata. Si suami teramat lah kedekut, bukan setakat taik idung masin, Taik mata pun masin gak.. Salah satu aktiviti tahunan mereka ialah mengunjungi satu pameran udara.

Tahun pertama, si isteri nak sangat naik sebuah pesawat ringan. Pergilah mereka berjumpa dengan pilot pesawat tu.

'Encik, berapa saya kena bayar untuk menaiki pesawat ni?' tanya si suami

'Tak mahal encik, cuma RM50 untuk satu pusingan' jawab pilot tu.

'Uuiishh..mahalnya,tak jadi la saya nak naik' jawab si suami lalu menarik tangan

Isterinya berlalu dari situ.

'Alaa... abang ni, RM50 pun nak berkira, Setahun sekali je bang, dah lama saya nak naik pesawat cam tu' rayu si isteri dengan nada manja dengan harapan si suami akan ubah fikiran.

'Jgn nak ngada-ada, RM50 tu banyak benda lain kita boleh beli'

Kecewalah si isteri atas sifat kedekut suaminya. Bukannya tak mampu,dlm bank melambak lagi duit dia. Tahun kedua, mereka pergi lagi. Si isteri sekali lagi memujuk Suaminya untuk menaiki pesawat tu. Berjumpa lah mereka dengan pilot tu, pilot yg sama tahun lepas. Tapi kali ni, bayaranya dah jadi RM80...

Apa lagi sekali lagi kecewa lah si isteri tadi.

Tahun ketiga, mereka pergi lagi... Si isteri tadi awal2 lagi dah pujuk si suami untuk menaiki pesawat ringan tu.

'Baiklah, kalau bayaranya kurang dr RM30, kita naiklah'kata suami yang membuatkan si isteri menarik muka masam krn dia tahu bayarannya pasti akan meningkat lagi tahun ni. Mereka menuju ke pesawat yang sama cam tahun lepas dan jumpa ngan pilot yang sama juga.

Seperti yang dijangkakan, bayaranya dah jadi RM100. Segeralah si suami menarik tangan istrinya berlalu dari situ. Si pilot tadi yang kesiankan si isteri yang saban tahun mengimpikan untuk menaiki pesawat tu memanggil mereka semula.

'Encik, berapa yang encik sanggup bayar?'

'Aku cuma nak bayar bawah RM30 ajer' jawab si suami.

Setelah berfikir seketika, berkatalah si pilot tadi

'Baiklah, Encik boleh naik pesawat tu dengan bayaran RM20 sahaja tapi dgn satu syarat'

Gembiralah si suami tadi, RM20 ajer

'tapi apa syaratnya'

'semasa di udara, encik dan isteri encik tak boleh mengeluarkan satu suara pun. Kalau bersuara juga, saya akan kenakan bayaran lebih RM10 bagi

setiap perkataan yang keluar dari mulut encik atau isteri encik' jawab pilot tadi sambil tersenyum.

'Baiklah saya setuju' jawab si suami dengan yakin bolehnya.

Maka, naiklah mereka akan pesawat tu... Pilot tadi pun ada niat lain sebenarnya. dia nak ajar si suami yang kedekut tadi. Dia pun buat lah aksi2 acrobatik yang diakui membahaya. Macam2 aksi dia buat, tapi hairan gak dia sebab suami isteri yang duduk kat belakang dia tak menjerit pun.

Dia cuba lagi buat aksi-aksi yang merbahaya, berpusing2 pesawat tu, tapi still senyap gak. Setelah muslihat dia tak berjaya, pilot tu pun mendaratkan lah pesawat dia. Rasa rugi pulak sbb cuma boleh dpt RM20 ajer. Bila dah mendarat, Cuma si suami yang turun dari pesawat tu.

'Ehh? mana isteri encik?'tanya pilot tu terkejut.

'Dia dah jatuh masa kau pusing2 pesawat tadi'

'Hahh apasal tak cakap'

'Kalau aku cakap nanti kena tambah bayaran lak' jwb si suami Sambil menghulurkan RM20 kepada pilot td dan terus berlalu...


See you later

Amelia said...

Hi Marie & Uncle AL, LOL...LOL...LOL makii.... baca sampai mata I ^-^ *-* hahaha....

Uncle AL, adui....surat you tu make me ketawa sampai mulut susah nak tutup, jawline sudah sakit.

Ini Bear Bin Toronto habis cerita !!! hahaha Muka banyak cantik nak keluar duit ASB untuk bini kedua. Ini perang WW3 Bear Bin Toronto completely finish!!! LOL

Nak balik dulu, ketawa sampai sakit perut. Esok jumpa lagi. byeee....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...