Thursday, June 21, 2012

korang pernah?...potong brownies dengan alu lesung...

hah...aku dah pernah dah...baru aje pagi tadi...memang sejarahlah dalam hidup aku, first time aku kena guna alu lesung nak ketuk pisau utk potong brownies...giles keras kejung...

Niat di hati tu, cukup suci murni....selepas berbuka semalam, gigih aku buat brownies topping caramel tau..dah pasang angan-angan, hari ni anak-anak aku dan suami aku bolehlah bawak bekal brownies caramel pi sekolah, pi kerja kan...niat nak suruh hubby bawaklah lebih utk kawan-kawan kilang dia...

aku gigih sangat buat semalan tu gara-gara cik tem bawakkan aku brownies caramel ni lah utk bekal aku berbuka sehari sebelum tu...aku ni memang suka caramel...so aku tanyalah resepi caramel tu kan..simple aje rupanye...gula, butter, air, garam dan heavy cream (semalam aku takde heavy cream so aku ganti dengan susu cair..menjadi jugak caramel tu...)..

tapi yang harunye, bila belajar tak tengok teknik ni kan..aku tak boleh nak agak kecairan caramel tu....aku ingatkan nak okey dah kelikatan tu...

pagi ni bila bawak kuar dari fridge nak potong..mak aiii dah macam gula-gula ketok dah hah....kemain keras jadi kristal dah hah...tu yang apa lagi, terpaksalah aku ketok dengan alu lesung hahh...

anak-anak aku dok bertanya jugak...."apa yang ibu ketuk tu.."..sampai ke atas umah dengar bunyi ketok...yelah, subuh hari kan..kan sunyi aje lagi tu...haru tu lah...betul-betul dalam sejarah lah..

and hasilnye..takde sorang pun yang bawak bekal pagi tadi....waaaaa!!!!

lepas ni aku tau dah...aku kena buat caramel tu betul2 cair, so bila dia sejuk, dia tak liat sangat....

aku bawak jugaklah 3 potong yang berjaya di potong (hancur brownies aku dah..) utk cik tem...tok guru aku tu..mesti aku kena gelak nanti...:(



aku tak rasa lagi sebab aku posa lagi hari ni....

9 comments:

pizli said...

Hahaha, takpe nanti cuba lagi.

Queenie said...

takper dear...kita namakan dia brownies gula ketuk...

sekarang ni gula ketuk dah nyaris pupus tau! kdg2 silap boleh bertukar jadi sedap atas version lain...

nak rasa sikit, boleh?
boleh laaaa....

Small Kucing said...

LOL betul betul hari ini dalam sejarah

mohamad khairul nizam said...

:-) :-) :-)
Singgah dari mknace unlimited™
Terbaeekkk!!!!

Amelia said...

Hi Marie, sorry tengok brownie you tak jadi. Takper lah lain ari coba lagi, don't give up.

I first time belajar wat cake pun bukan semua jadi, sampai masuk tong sampah pun ada.

Have a nice week ahead. Take care.

Anonymous said...

Sweet Marie,arahahahaha maaf maaf LOL lawak betui lah cara u explained thats why you my feberet girl ahahaha,sampai anak tanya apa bunyi ketuk2 tu nasib baik bunyi dari bawah kat dapoq kalau bunyi dari atas lain tuh ahahaha keep smiling .....UNCLE AL,PG

CA said...

Salam Marie

Alaaa...besa la tu.skali skala gagal.syiok jugak kan...heeeee.yg penting mencuba...pestu jgn putus asa.next konherm ma-be-les.muahhh!

Uncle Lee said...

Hello Marie, I long time tada makan ni. Sedap best I see your brownies.
I love popcorn with caramel. Brownies pun suka juga....
Except for donuts, cream puffs, raisin biscuits, I'm not much of a fan for Orang puteh cakes, or whatever.
Malay and Nyonya cakes, I hantam, ha ha.

Ta'lama lagi da start puasa, ya? Then hari raya.....Holy Smoke! Time is flying by.....

I love your brownies colours.....ini masuk mulut lupa nama mak, ha ha ha. Masuk satu, nak dua, then tiga.....
Hey Marie, next day you ada senang ke naik angin buat tu coconut candy. That one I boleh hantam 10 one sitting. I've not seen anyone making it yet.
If you buat, send me telegram.
Have a nice day.
Lee.

Queenie said...

sweet marie...where are you..."
hope everything ok ya! miss you dear.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...