Wednesday, June 20, 2012

Grilled Chicken and Stingray...

tajuk nak kasi gempaklah sikit, ala-ala cam makan western gitu..padahal ayam bakar dengan pari bakar cicah air asam..

ni nak cerita sejarah aku start suka ayam bakar cicah air asam ni....

once upon a time..(eh...korang tengok tak series "Once Upon A Time.." kat channel 413 Astro tu...aku sukalah cite tu...he he he) masa tu aku temankan suami aku ke umah boss dia....pastu balik dari umah boss dia tu, kami berhenti makan lunch kat gerai area rumah boss dia tu...rumah boss dia ni kat area taman dagang sana nun...

masa aku pi tu, aku ambil lauk apa tah, aku pun tak ingat sebab ni kisah Once Upon A Time tahun 2010 dulu...masa tu aku tengok pekerja kedai makan tu baru nak bakar ayam...aku ingatkan ni mesti jual ayam percik ke....

tapi masa aku tengah mengadap rezeki aku tu kan, dah nak tengahari dah...dan customer tengah dok datang kedai tu lah..aku tengok dema tu ramai yang dok tunggu ayam bakar tu...and cam biasalah kan, manusia yang suka merasa makanan yang lazat-lazat cam aku ni (ada ke orang tak suka makanan lazat?)..mestilah curious kan..ni mesti ayam bakar mak cik sedap nih....

pastu aku tengok, adik yang bakar ayam tu..dia letak ayam bakar dalam pinggan then dia curah air asam atas ayam tu...cam peliklah pulak kat aku sebab aku tak pernah makan ayam bakar cicah air asam..

apakan daya aku dah kenyang kan...tapi masa tu, sebab tak tahan tengok orang beratur tunggu ayam bakar tu siap dibakar kan...aku memang betul-betul lah time tu, live to eat bak kat orang..maka...aku pun....mengorder 1 ketul ayam bakar tu...kena cuba you..kalau tak nanti kan aku termimpi-mimpi pulak..dah lah jauh dari Nilai nak ke taman tu....

and bila dah rasa...barulah aku memahami kenapa orang sanggup beratur untuk ayam tu....sedap rupanye cicah dengan air asam..

korang pernah rasa tak...ke benda alah ni dah lama korang tau..aku aje tak tau!!!!...

 so semalam utk berbuka posa...balik umah tu, aku kuarkan ikan pari 2 ketol dan seplastik beg ayam (aku rasa semua orang buat cam aku kan, ration kan bahan-bahan basah into small portion yang sesuai utk sekali masak...senang tak yah tunggu lama nak defrost kan...)..pastu yang ikan pari tu, aku perap garam kunyit aje...

yang ayam tu aku perap dengan kicap manis ABC dan bawang putih tumbuk dan garam aje..kalau korang rajin, bolehlah tumbuk sekali halia...sedap lagi...

Kicap ABC ni memang berhantu lah...sejak aku kenal kicap ni, terus jatuh cinta...now kalau nak memasak, memang guna kicap ni...kicap kipas udang cuma utk curah atas nasi or makan dengan half boiled egg aje...

aku perap tak lama pun, dalam 15 minit aje..nak kejar waktu berbuka kan...




ni bila korang malas nak basuh pinggan banyak2 kan...so letak ikan and ayam dalam 1 pinggan aje...he he he..

cicah dengan air asam....aku malas nak buat air asam sebab asam jawa yang baru takde kat umah, malas aku nak menyinggah kedai so aku beli air asam siap2 dari cafe kat opis ni....

cubalah ye....seedap...tak menyesal punya....

7 comments:

Small Kucing said...

Tak pernah makan dgn air asam. To Chinese tu itik n ayam tu ada yg cicah sauce Asam. sauce tu pekat. ramai suka.


Marie dari dungun ya? Ah Mah kat KT. dekat la. agak agak one he drive kalau tak jam. hari tu cuti sekolah jam Gila. banyak kereta then satu lane pulak...then buat jalan. wadui..punggung pun penyek do buatnya.

durian tu beli dari tepi jln selepas dungun ke KT la. molek belaka.

Amelia said...

Hi Marie, tengok title gua ingat you masak western food.

So ni western campor M'sia sytle?
Nampak sedap meletups... dengan air asam. Mesti sedapppp giler, nanti I buat grilled chicken nak try your style. Sekarang grilled banana tak boleh letak air asam, hahaha

Biasa I marinate dengan sour plum sauce, kicap cair, minyak bijian, sedikit tepung kanji pastu grilled.

Have a nice day.

Queenie said...

akak tak pernah rasa kicap ABC tu, betul sedap best eh?ak try laa...

tp kalau makan sampai bertambah2 nanti bila baru bolrh pakai gown tu pulak, marie?

muffin top turun, kuali pulak naik wakakaka...

marie said...

SK...ni pakai air asam yang cicah ikan bakar tu...selalu ada kat kedai makan melayu...that chinese sauce tu, yang ready mix dalam botol ke?...nak try jugak kalau ada jual..

and yes, I am from dungun..tak jauh pun dungun dgn KT kan...and yes, kat KT time cuti memang jem sangat..especially cuti sekolah and cuti raya nanti...teruk jam kat jambatan lepas area Mydin tu..selalu i pun sangkut dalam jem bila nak pi melawat sedara kt KT..he he he..

marie said...

Mel...wah, u punya campuran perapan sure sedap ni...ada masam, masin and that tepung kanji utk kasi dia crunchy ke mel...i tak pernah lagi perap ayam dengan tepung...selalu salut utk deep fry aje...kena cuba ni resepi u...

Mel..u try tau buat grill chicken ni dgn air asam...sedap you...makan time ayam tu still hot ....meletup...:)

marie said...

Kak Q..kicap ni kan memang sedap...dia pekat sangat so tak yah bubuh banyak...kalau buat cili kicap cicah goreng pisang panas tu kan, saya gunakan kicap ni lah...pekat pedas gitu...banyak jual kicap ni kat tesco or giant...jangan lupa beli tau...

Kak Q..tu lah masalah saya dah 10 tahun dah ni, sedekad dah...suka noo makan...exercise malas...pastu dok berangan nak kurus...cam no tuh..

Ermayum said...

belum pernah try abc nak try gak sebab kipas udang melangit mahal huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...