Monday, June 18, 2012

Pavlova aku yang pertama...

Farther's Day and Mother's Day ni lain sikit dari celebration yang lain sebab tarikh dia berubah-ubah setiap tahun...Father's Day ni jatuh pada 3rd Sunday of June and Mother's Day pulak jatuh on 2nd sunday of May...jadi tarikh dia susah sikit nak ingat kan, tak fixed setiap tahun...yang senangnye jadikan setiap hari sebagai Hari FAther's and Mother's day....ha ha ha..

Anyway, satu yang aku suka ialah both celebration ni jatuh hari Ahad...hari cuti weekend..so takde alasan tak nak celebrate kan...

tapi ni first time lah aku nak celebration utk man of my house tu...selalu bagi ucapan je lah...tapi tahun ni, aku rajin sikit (sebenarnya aku dah lama teringin nak buat resepi ni tapi takut tak jadi sebab orang kat leceh...bila tengok resipi, senang aje hah....senanglah sangat kan....)

since cik abang aku kena kerja hari ahad hari tu..biasalah company kedekut kan, suruh pekerja kerja hari ahad sebab bayar double je sebab hari ni (isnin) negeri sembilan cuti isra' mikraj..so kalau kilang kerja hari ni kena bayar triple...tak gitu...ish ish ish....jadinye kena kerja ahad utk buat order hari Isnin...company jimat tak yah bayar OT banyak2....ish ish ish....

ok balik ke cerita aku baking sunday tu....ni first time aku nak try buat pavlova yang vogue tu...nama pun dah vogue hah....rupa before mekap tu takdelah semenggah pun..

aku tengok tutorial buat pavlova ni kat youtube...ada chef lelaki ni simple aje buat benda alah ni pakai pemukul telur tu aje...hand beater tu aje...

hand beater yang chef tu guna and since aku pun ada benda alah ni..so aku pun gunalah jugak...sekali kau, aku tengok chef tu cam senang aje buatnye...bila aku buat, mak aiii nak terkuhil lengan aku menhayun beater ni...still tak fluffy cam chef tu buat...akhirnya, separuh jalan, aku bukak hand mixer (mula tu malas nak guna hand mixer sebab malas nak keluarkan dari gobok, sekali kau..kena kuarkan jugak..jadi dua kerja lah pulak...)..aku rasa mixture aku tu sure bantat punya..

kalau ikut tutorial tu, dia suruh beat mixture white egg dengan castor sugar tu sampai jadi tanduk..kalau boleh tanduk kerbau tu, lagi tinggi lagi bagus...tapi aku buat, janganlan tanduk kerbau ke tanduk kambing ke, tanduk siput aje hah yang jadinye....

hah..patut nye jadi cam ni...ni memang tanduk rusa dah nih....

takpelah aku punya takde tanduk pun...kita doa ajelah banyak2 moga-moga menjadi...

 hah..ni lepas bakar ye...nak bakar benda alah ni pun kena betul teknik dia...mula-mula tu (masa korang buat meringue dia kan) panaskan oven ke 150 celcius...bila masukkan pavlova ni utk bakar, turunkan suhu ke 120 celcius...utk 1 jam 30 minit...tapi aku tambah lagi 20 minit sebab kerak dia tak kaler brown mula tu...so pandai2 korang tengok kaler dia tu...agak2 putih aje lagi, bakarlah lama sikit...

lepas bakar..jangan terus keluarkan dari oven ye...bukak sikit pintu oven tu...and biarkan dia sejuk kat dalam tu...leceh kan...ala-ala princess cake lah, tak boleh terkejut berubah suhu....
 
 hah...ni hasil pavlova aku tu...orang kata pavlova yang betul adalah yang berkerak di luar tapi di dalam dia cam mashmallow...

 aku perasan aku pun ni menjadilah...sebab kerak dia crunchy kat luar tu..and dalam chwey gitu...ha ha ha....aku bolehlah puji diri sendiri kat depan laki aku kan sebab dia tak pernah pun makan pavlova ni...so mana dia tak boleh bandingkan...cuba kalau aku buat bahulu ke...pengsan aku kena compare kan....:)

 taaadaaaa...dah hias dengan blach grape, stroberi, peach and kiwi..aku cari buah makassar tu...sebab aku pernah makan combinasi dengan buah tu...sedap you...tapi nasib aku tak jumpa..ni aja buah2 yang kau jumpa kat tesco and giant...



 ikutkan resepi, depa pakai whipping cream...tapi aku fail part nak whip the whipping cream tu..dulu aku dah pernah cuba dah...haram tak menjadi ye....dia jadi cam buih-buih berkeladak gitu..aku suspected aku punya hand mixer tu tak cukup power kot...maybe aku kena beli idaman kalbu aku tu hah...kicthenaid mixer...

 pink kaler lagi you...tapi benda alah ni mahai lah sangat ye..especially kalau aku ni jenis baking 2-3 kali setahun aje...kot aku buat home based business jual kek ke kan, aku rasa berbaloilah jugak nak beli.....tapi still benda alah ni masuk list barangan idaman aku....

55 
 so..sebagai ganti whipping cream tu...aku gunakan yang ready mix dalam nozzle tu aje hah..


 see...kan aku kata dia cam chewy kat tengah-tengah tu....


 posing lagi....


sila-sila....

bila dah makan kan yang kau buat ni kan....mak aiii....boleh kena kencing manis tau...punyalah manis...ish..meremang bulu roma aku tau...maybe yang kau pernah makan sebelum ni, depa dah modified resipe kot, dah kurangkan gula tu...

ok..ni aku share resipi dia ye..

 Bahan-bahan:-

4 biji putih telur (make sure takde sedikit pun kuning telur masuk dalam adunan tau..nanti meringue korang tak menjadi and make sure semua peralatan yang digunakan mestilah kering kontang, tak boleh ada air..banyak nooo pantang larang benda alah ni...)

1 cawan gula castor + 1 sudu besar tepung jagung...(aku campurkan terus...senang cerita)

1 sudu teh cuka masakan

1 sudu teh  esen vanilla (pastikan korang bubuh ye utk menghilangkan rasa hanyir telur tu...)

Cara-caranye:-

pukul telur putih hingga kembang...pastu masukkan campuran gula kastor dan tepung jagung tu...

pukul lagi....and then masukkan cuka and essence vanilla tu....

pukul sampai putih gebu keluar tanduk....

pastu tempekkan atas kertas pembakar....ikutlah corak yang korang nak..nak bulat ke, nak tigasegi ke, nak love ke..tapi biasa orang buat bentuk bulatlah....

and bakar suhu 120 celcius, 1 jam 30 minit (tapi aku buat 1 jam 50 minit....masa tambahan 2 minit nak kasi kaler tukar jadi brownish...)

sekian...aku dapat resepi ni dari internet dan petua-petua tu pun aku baca kat internet jugak dari sifu-sifu memasak..

and since aku kata sukatan ni manis sangat....next time buat, maybe aku akan kurangkan gula jadi 1/2 cawan, telur tu aku tambah lagi 2 biji kot...sebab size adunan ni, tak besar mana....

oh ye...Happy Father's |Day to my hubby, my abah, pakcik-pakcik aku, sedara-sedara aku yang dah bergelar bapa, semua adik ipar aku, kawan-kawan aku yang bergelar bapa ...and tak lupa pada Uncle Al, Lee, pizli, hubby Queenie, hubby Mel, Hubby SK, Hubby Azwa, hubby CA, hubby rossa (bukan rossa and CA orang yang sama ke?)...and all the father's around the world...you all rocks!!!!

6 comments:

pizli said...

Wah menarik2... :D

Anonymous said...

Sweet Marie,Uncle dah kelam kelibote,dup dap dup dap tengok header title "PAVLOVA aku pertama" ingatkan tadi,Sweet Marie dah mula main tennis pakaian shorts,mIni cam Sharapova, kournakova,adoi tapi rupanya desserts also my feberet gan whip cream plak tu adoi heavenly and thank you for the fathers day wishes,you keep that incredibly sweet smile always and now pas makan manis2 tu bertambah manis lah senyuman you,salam monday buat Sweet Marie....uncle AL

Amelia said...

Hi Marie, thank you for the father's day wishes.

First time wat tapi okey mah, nampak sedappp... dan cantik. I suka itu fruits combination, I nak one big slice bawa balik share dengan Becks. LOL

Itu whip cream lain ari you try "cool whip" lebih stable. Sebelum tu masuk mangkuk dan beater dalam freezer dulu kasi sejukkan.

Have a nice day, jumpa lagi. Tak boleh menular sangat kerja manyak.
With hugs and muahhzzz.........

mr&mrs affendy said...

sedapnya puan...ruginya kt rumah sy xda oven...

Queenie said...

hehe...(taktau naper ketawa hehe)

tadi akak terpaksa off jap komputer bila anak masuk sbb nak elakkan dia ternampak pavlova ni. Kalau dah nampak sure mintak punya...

marie, akak pun tak larat guna pemutar tangan tu, mau jadi popeye lengan nih! tak bertanduk pun takper marie, asalkan meringue tu tak tumpah bila kita tonggengkan mangkuk - ok laa tu...

anak2 akak suka makan ni. Selalunya akak akan kurangkan gula, tp kalau kurang sangat nanti kulit dia tak crispy plak...pastu boh buah2 yg masam2 sket extra nak balance kan kemanisannya..

yours nampak sungguh menggiurkan, betul kata Uncle AL, sure menambah manis dalam senyuman you marie... hehe

jangan Uncle AL bertukar Ah Ngau dah laa...hahaha...

sorry Uncle ..joke joke...

CA said...

acuhhh...bawu baca la entry ni...ketinggalan ketapi sungguh..tapi excited nak baca...err CA tu merujuk rossa la..hehe..no hal la Marie..rossa ke..CA ke..sama aje..

tahniah..dah berjaya...yg fenting sodappp kan..tu Masterchaff Amelia sudah kasi tips about whipping cream.onother tips is..cari la whip yg non dairy..konherm tak berketul .kalo yg dairy terlbih pukul dia majuk..sbb suhu dah jd tinggi..tu pasai ketul2 hehe...

bravooo..mar-be-les..
muahhh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...