Wednesday, June 20, 2012

gunakan adjective yang betul ye..


Adam ni satu hal lah suka suki dia aje gunakan perkataan yang tak betul...

pagi tadi..dalam kereta time hantar depa ke sekolah kan...

Abang Johan tanya...."hari ni adik nak beli apa.."

"adik nak beli keowtiow cam semalam.."

Aku mencelahlah..."aik semalam beli keowtiow lagi, kan dah bawak bekal nasi..."

"yelah...adik beli sebab sedap...keowtiow tu segar-segar lagi..."

"keowtiow segar?..."

"yelah...makcik tu baru je masak...terus adik beli..."

"weh Adik...itu bukan segar namanye...itu namanya Panas-panas....."

keowtiow tu baru masak...mestilah panas-panas lagi...tu sayur tauge tu, ye lah segar-segar lagi...

gambar lama dari arkib aku....

12 comments:

Small Kucing said...

LOL...eh...mungkin juga dia tak guna "panas" coz dah sejuk ....

now anak gila tengok Oh My English.. best. cikgu tu cam my primary school teacher.

lchannel apa I dah lupa. biasa anak yg tenyek...entah 610 or 615

mamabetty! said...

HAHAHA...adam2..segar2 yee..
mesti dgn konfiden nyer si adam ckp segar2 tuh kan..adehhh..hihi

Anonymous said...

Sweet Marie Uncle sokong penuh gan cara Adam described the kuehtiow SEGAR SEGAR,this boy got potential,dolu2 all the gentleman like ahem ahem yours truly and Lee Sifu,nya time bila kami tengok apa pun food ke,walking bikinis ke,lowcut fashions ke,melons ke,coconut ke,papayas ke,apple ke,apa aje lah mesti in unison kita kata SEGAR SEGAR...fresh fresh,kita tak kata Panas panas, especially tang apa2 berkenaan gan susu mesti punya kata SEGAR SEGAR maybe kalau nak lain sikit its the spelling SEGAK SEGAK but the meaning tu same2 konform the boy got potential,Lee over to you see if we agree,SWEET MARIE jangan marah ye nanti kena jual ahahahaha dari Uncle AL

Amelia said...

Hi Marie, LOL..Adam describe kuihteow SEGAR pun tak salah, got future, got hope!

Baru keluar dari kuali memang segar mah!! Hai...Marie... Marie...cara you tuliskan, seronok I baca sampai keluar air mata.

Children... kadang2x cara dia orang cakap dan guna ayat2x boleh buat kita ketawa giler.

Have a nice day.

marie said...

SK...dia memang meant panas..tapi dia ni memang vocab fail sikit...kiki lala jadi kiki KALA..he he he ..

and oh My English tu..i pun suka jugak tengok..memang lawak dan good way of teaching...and yes, bila ada anak ni, remote memang depa lah yg control...;)

marie said...

mamabetty..ye, dia memang cukup confident kalau tang bercakap...pastu salah...ha ha ha

marie said...

Uncle...ha ha ha...saya bila uncle mention hal uncle and sifu Lee tu, kah kah kah..dah tau dah apa ke benda yang korang masukkan segar-segar ni...ni kalau SYT jual teh, memang lah teh segar-segar kan..kalau nenek SYT jual teh, agaknye apalah korang kata ye....LOL LOL LOL..

marie said...

Mel...tu lah dia ni..kemain sukalah tu keowtiow kantin sekolah tu sampai kat segar-segar...tapi dia ni lah yang rajin tolong i kat dapur...kot tu lah vocab dia jadi gitu....ha ha ha...

Queenie said...

hahaha...tu kira lawak pagi untuk you tu marie...

dulu anak akak yg sulung tu, masa umur 7 tahun merungut bila cikgu pangkah jawapan BM dia. Mana tak pangkah, dia tulis "gambar itu berwarna-warnO" bukannya berwarna warni...

hehehe

Anonymous said...

Sweet Marie,kalau nenek jual teh tarik kita kata PANAS PANAS. hahahahahaha ni menu semua kena tukar western Aunty dah mula pehning sakit perut macam2 tapi memang pandai Josh macam kata ADAM SEGAR SEGAR ....ahahaha,nasib baik dia dudok kat our guest house opis,2 floors down from our apartment so no scandal lah,Uncle dah kata kat Josh no sleepwalking ok,kata dia papa she is my college mate kalau nak sleepwalking ari2 bolih ahahahaha,kata josh ada gak orang jaga makan minum kan best ahahaha and she has a car at college so senang nak beli groceries kat town and she is truly a nice girl,half italiano/half irish tapi aussie ahahaha cun melecun and the parents coming in 2 days time for holidays but they just friends will sent you photos soon ahahahaha.Aunty reserve comment ahahahaha. salam dari Uncle AL.

marie said...

ha ha ha Uncle...tu kira ok lah tu kata panas panas utk nenek SYT kan..saya ingatkan uncle nak jawab.."sejuk kedi" ke...:)

uncle...jangan risau, Josh tak sleepwalking punya...lagipun kan uncle kata depa just friend je..tapi uncle, kalau satu hari jadi menantu pun apa salahnye kan...he he he..

aduh..kesian auntie kena ubah menu...nasib baik auntie dah pro...he he he...ni nanti uncle kena teman auntie buat groceries baru ke...kirim salam kat auntie ye...he he he..terbayang pulak camne lah gamaknye aksi saya kalau nanti saya duk kat tempat auntie one day....:)

CA said...

Eee...cute la adam.ni leh masuk waja lawak ni..hahaha...

gitu la anak2 ekk.kadang tu sbb dia nak jawab cepat soklan kita tu yg keluar ayat or word diluar jangkaan...sbb tu dikatakan anak penyeri rumahtangga...kan..kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...