Wednesday, June 13, 2012

Pilihan hati anak-anak aku...


ni kisah hari jumaat lepas....anak2 terpaksa aku angkut ke opis sebab mak ayah aku dah balik kampung, takde sapa nak tengokkan depa kat umah...rumah tempat dia transit pulak tutup sebab akak tu bercuti balik kampung....aku mulanye plan nak letak aje depa kat library, kebetulan hari tu library ada buat aktiviti utk kanak-kanak sekolah rendah..so kira oklah plan aku sebab depa pun bolehlah buat aktiviti kanak-kanak riang dengan kawan2 sebaya kan..takde lah boring sangat...

tup-tup pagi tu aku kena naik jumpa boss...ingatkan kejap aje...sekali kau...dari kul 9 pagi sampai kul 12.40 tengahari...aku dah cuak jugaklah sebab jumaat kan rehat panjang, kul 12.15 dah rehat...apa lah cite bebudak berdua tu kat opis aku tu hah....turun2 tengok muka masing2 dah cam kerang basi hah, monyok aje..kelaparan rupanye..nasib baiklah ada kawan yang tolong temankan depa...

aku rasa bersalahlah pulak kat depa...dah lah asyik balik lewat, pastu kekonon depa nak have fun kat library, last-last tersadai kat opis aku kelaparan....jadinye lepas kerja tu, terus ajak pi Alamanda, plan nak tengok Madagascar 3....

aku suka series nih...boleh release stress...

sambil-sambil beratur tu, aku tanyalah depa...ni kalau tiket madagascar dah habis...kita tengok cite ni ye...MIB3


tapi boleh anak-anak aku kata tak naklah...nak tengok cite nih...



aduhlah...

and betullah pulak cam dijangka..tiket madagascar habis dah....so akhirnya aku layanlah cite ni dengan bebudak2 tu...Johan boleh pulak tidur dalam panggung...;(

overall cite ni ok lah...tapi aku lagi suka lawak Adnan Sempit/Kongsi/Ngankung/Ngangkrong..sebab aku suka Sam...he he he..suka lakonan dia yang bersahaja tuh...

8 comments:

Anonymous said...

Sweet Marie,kalau Uncle jadi your boss pun i drag the meeting so that i can see your smile a little bit longer,sapa suruh ada sweet smile and captivating eyes. Anak2 you tu sama cam my cucu cukup suka kalau ikut tengok wayang,tapi dalam panggung siesta time terus sampai kat Tahiti.hahahaha tapi nak wat camna cute and sayang nya pasal ahahahaha.salam dari Uncle AL.

Queenie said...

marie yg sweet hehe...

lamaanya akak (ker aunty? kah3)tak masuk panggung, tak larat ngan bunyi2an kat dlm tu, rasa macam nak pecah gegendang telinga...mungkin sebab dah veteran pada umur kot keh3...

Small Kucing said...

wah...they very good ya. Tarak tunggang terbalik everything when you are not around

Uncle Lee said...

Hi Marie, I really enjoyed reading your bahasa, and the humorous expressions you used, da lama I ta'dengar, "kerang basi", "last last".....ha ha ha.
I still remember "senyum macham kerang masuk kwali".

You know, when I left Malaysia 25 years ago, we had several Malay very good friends, some ada title depan nama, and they all know of my having lots of Malay friends, kaya and miskin semua sama with me....
As well. ahemmm, lots of Malay girlfriends, lovers too, ha ha ha.

Anyway, at Subang airport, shaking hands saying goodbye, they joked, "Lee, we guess you ta'lama lupa your bahasa, chakap Mat Salleh...as well habis cherita, no more Malay kawans to tarek kaki".

And today, I have so many good friends like you, Al Zul, and all the others who pop into my pondok.
And my bahasa ta'lupa, but improving....
Only thing you all especially tu Rossa buat saya lintang pukang with the short cut bahasa now.
Have a beautiful Sunday.
Lee.

marie said...

Uncle....tapi dalam meeting tu muka saya dah biru-biru dah hah...ha ha ha, boss saya garang ooo..tak macam uncle..:)

and yes uncle, budak2 ni suka tau beriya-riya nak masuk panggung, pastu tidur..yelah, gelap dan ber aircond tu..sedaplah tidur...dah tu dah penat, round mall kan...;)

see u Uncle Al

marie said...

kak Queenie, takpe...nanti kita tunggu Lee ajak pi party dia kat mansion dia tu, kan ada panggung kan dalam tu..kita tengok cite madu 3....ha ha ha

marie said...

SK....oklah tu duk senyap2 sebab perut lapar....monyok aje muka hah....

marie said...

Lee...bahasa rossa tu tahap sifu tu...i pun tak boleh nak lawan tuh...ha ha ha...ni kira oklah ni Lee sebab u can still figure out what we are trying to say, kalau u baca bahasa SMS budak-budak teenagers today lah..memang langsung tak faham tau..punyalah short dia punya words...

Lee..itulah, nasib baik ada internet kan..so walaupun u duk beribu kilometer dari malaysia, stil u boleh belajar bahasa malaysia moden..and we can belajar bahasa before merdeka dari you..ha ha ha...betul-betul win-win situation lah...

and yes lee..senyum cam kerang masuk kwali (now, we eja KUALI dah...;))he he he..

see U Lee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...